09 Mart 2017 10:36

Genel İş: İşçilerin cevabı referandumda hayır olmalı

Genel İş Sendikası tarafından, Kadıköy Belediyesi’nde “İş Cinayetleri, Kıdem Tazminatı ve Genel İşçi Hakları” konulu eğitim semineri verildi.

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası tarafından, Kadıköy Belediyesi’nde “İş Cinayetleri, Kıdem Tazminatı ve Genel İşçi Hakları” konulu eğitim semineri verildi. 

Seminerde Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri, Eğitim Daire Başkanı Mehmet Şengül ve Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir konuşmacı olarak katıldı. 200’e yakın işçinin geldiği seminerde sık sık “İnadına sendika inadına DİSK” sloganı atıldı. Seminerde AKP iktidarının 15 yılda işçilerin kazanılmış bütün haklarının gasp ettiği, bunun işçilerin referandum da hayır’ı örgütlemesi gerektiği vurgulandı.

‘BU HAYIR ÜLKENİN DEMOKRATİKLEŞMESİ İÇİN HAYIRLI OLACAK'

Seminerde ilk sözü Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri aldı. Tanyeri sözlerine, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeni ile mücadele veren tüm kadınları selamlayarak başladı. Son 15 yılda en az 20 bin işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiğini söyleyen Tanyeri, “Bu vahşi düzende biz işçilerin ölümü onlara yetmiyor. Her geçen gün haklarımız gasp edilip, emeğimiz ve alınterimiz çalınarak bizlere sefalet koşullarında çalışma dayatılıyor. Bunun son örneği de 1 Ocak 2017 tarihinde uygulanmaya başlayan zorunlu BES sistemidir. Zorunlu BES sistemi ile ay sonunu nasıl getireceğinin hesabını yapan işçilere zorla “tasarruf yapacaksınız” deniliyor. Bizden toplanan paralar ise fon üzerinden patronlara akıtılmaya çalışılıyor” diye konuştu. 

Tanyeri, “Yasal haklarımız her gün gasp ediliyor. Taşeron işçiler sürekli kadro hayali ile uyutulmaya çalışılıyor. Kıdem tazminatının gaspı sürekli gündeme taşınıyor. Tüm bunlara karşı mücadelemizi işyerlerinde ve alanlarda veriyoruz” dedi. 

Tüm bu saldırılara  karşı işçi ve emekçilerin cevap yerinin referandum da sandığı olduğunu söyleyen Tanyeri, “Demokrasinin yaratıcısı emekçilerdir. O yüzden tek adam rejimine karşı demokrasiye sahip çıkmakta biz işçilere, emekçilere düşmektedir. Çünkü demokrasi biz işçiler için ekmek gibi su gibi temel bir ihtiyaçtır. Bu yüzden dostlarım bizlere işyerlerinde ölümü, yaşamlarımızda açlığı ve sefaleti ön görenlere referandum sandığında cevabımızı en ‘hayır’lı şekilde vereceğiz. Bu hayır ülkenin daha demokratikleşmesi, eşit ve adil bir düzen yaratılması için verilmiş bir hayır olacaktır” diye konuştu.

‘BİZİM ‘HAYIR’ DEMEK İÇİN ÇOK SEBEBİMİZ VAR’

Daha sonra sözü Eğitim Daire Başkanı Mehmet Şengül aldı. AKP İktidarının işçi sınıfının haklarını birer birer gasbettiğini söyleyen Şengül, “Emekçiler olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Her gün emekçilerin sırtındaki yük biraz daha ağırlaşıyor. Geçmişten kazandığımız kazanımlar bugünkü iktidarla birer birer yok ediliyor. Kölelik düzeni bize dayatılıyor” dedi. 

Şengül, “Bu ülkede yolları biz yapıyorsak, devasa binaları biz yapıyorsak aklınıza gelebilecek her şey bizim elimizden geçiyorsa, verdiğimiz emeğin karşılığı olan insanca yaşayabileceğimiz bir ücret almak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu da bizim anamızın ak sütü gibi helaldir. Önümüzdeki tek engel bizlerin birleşmemesi, bunları yapanlara karşı birleşmeliyiz” diye konuştu.   
Türkiye’de son bir yılda 2 seçim olduğunu belirten Şengül sözlerini şöyle sürdürdü: “7 Haziran ve 1 Kasım. 7 Haziranda seçimlerinde iktidarın gündeminde asgari ücret yoktu, taşerona kadro ile ilgili bir sözü yoktu. Biz sendika olarak insanca yaşayabileceğimiz taleplerle sokağa indik. ‘İnsanca ücret ve kadro istiyoruz’ dedik. 7 Haziranda bizi duymayanlar 1 Kasım seçimlerinde mücadelemiz sonuç verdi. Ve bu 2 isteğimizi programlarına aldılar. Programlarına aldılar ama hiçbir sözü tutmadılar. Önümüzdeki süreçte taşeronu bile arayacak bir düzenleme ile karşı karşıya kalacağız.” 

Referandumla ilgili işçilere seslenen Şengül, “Emekçilerin insanca yaşabildikleri, insan yerine konuldukları bir Türkiye için bu referandumda işçilerin hangi siyasal düşüncede olursa olsun ‘hayır’ demesi gerekiyor. Sadece sizlerin ‘hayır’ demesi yetmiyor. ‘Hayır’ı büyütmeliyiz. Kendiniz için, çocuklarımız için geçmişte bedel ödeyenlerin anısı için ‘hayır’ demeliyiz. İş kazalarında ölmemek için, taşerona karşı kadro sözü yalanlarına karşı, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu için, kiralık işçilik dedikleri köleliği getirdikleri için, muhalif tüm kesimleri kamudan tasfiye ettikleri için ‘hayır’ demeliyiz. Bizim ‘hayır’ demek için çok sebebimiz var” dedi.

Şengül’ün sözlerinden sonra Soma, Ermenek ve Şirvan’da yaşanan iş cinayetleri, 1 Mayıs’ta Taksim’in yasaklanması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taşerona kadro sözü verip tutmaması gibi AKP iktidarının 15 yılda işçilere verdiği sözlere ve yaptıklarına ilişkin  bir sinevizyon gösterimi oldu.

‘BAŞKANLIK REJİMİ GELDİĞİNDE BÜTÜN HAKLARIMIZ TEK ADAMDA’

Son olarak Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir işçileri bilgilendirdi. Referandum değişikliğinin işçiler için hayati önem taşıdığını söyleyen Özdemir, “Bugün de belki işçiler haklarını alamıyor. Parlamenter sistemin doğası gereği tartışmalara açık. İşçi sınıfı kısmi de olsa haklarını savunabilir. Şimdiki sistemde mücadele ile haklarımızı alabiliriz. Mecliste haklarımız, seçtiklerimiz insanlar tarafından tartışılabilir.  Eğer bu referandumdan ‘evet’ çıkarsa bu tartışma ortamı olmayacak. Dolayısıyla tek bir kişi, bizi yaşam boyu ilgilendiren konularda bizi dinlemeden karar verebilecek. Başkanlık rejimi geldiğinde bütün haklarımız tek adam da olacak. İşte biz hem kendimiz, hem memleketimizin çıkarları içinde ‘hayır’ demeliyiz. Bizim başka ülkemiz yok” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen şubesinin kapısı kırıldı, televizyon çalındı

SONRAKİ HABER

Erciyes Üniversitesi öğrencisi kadınlardan 8 Mart etkinliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...