09 Mart 2017 07:25

Özgür Gündem ‘nöbetçilerine’ para ve hapis cezası verildi

Özgür Gündem'le dayanışma için ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ yapan çok sayıda gazeteci ve yazara çeşitli para ve hapis cezası verildi.

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan Necmiye Alpay, Faruk Balıkçı, Dicle Anter, Derya Okatan, Ayşe Batumlu ve Kumru Başer'in karar duruşmaları görüldü. Geçtiğimiz duruşmada mütalaasını veren savcı, 7,5 yıldan 10,5 yıla kadar hapis cezası istemişti.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada ilk olarak Necmiye Alpay hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Alpay’ın dosyasının Özgür Gündem Ana Davası’nın görüldüğü İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilmesinin sorulmasına karar verdi. Heyet, duruşmayı 28 Mart'a erteledi.

BALIKÇI'YA 6 BİN LİRA CEZA

Faruk Balıkçı’nın katılmadığı duruşmada avukatı Özcan Kılıç esas ilişkin savunmasını yaptı. Kılıç, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin içtihatları göz önüne alındığında haber ve yazıların suç teşkil etmeyeceğini söyledi. Kılıç’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti verdiği kararında, “Örgüt propagandası yapmaktan” beraat, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 6 bin TL para ceza verdi.

ANTER VE OKATAN'A 7 BİN LİRA CEZA

Dicle Anter esasa ilişkin savunmasında, özgür ve muhalif basını desteklemek için Özgür Gündem gazetesinin dayanışma kampanyasına katıldığını söyledi. Anter, babası Musa Anter'in de gazetede çalıştığını hatırlatarak, "Babamın köşe yazarlığı yaptığı gazete olduğu için de destek vermeyi bir görev ve sorumluluk olarak bildim" dedi. Babası Musa Anter'in davasının devam ettiğini ve katilinin hala bulunmadığını da belirten Anter beraatini talep etti. Anter'in avukatı Özcan Kılıç da esasa ilişkin savunmasında, 1 günlük sembolik genel yayın yönetmenliğinin yargılama için yeterli olmadığını ve yargılamanın anayasanın suçun ve cezanın şahsiliği ilkesine aykırı olduğunu ifade ederek Anter'in beraatini talep etti. Anter'e "Örgüt propagandası yapmaktan” beraat veren mahkeme “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 7 bin lira para cezası verdi.

Anter'in aracından hakim karşısına çıkan Derya Okatan, "Gazetecilik yargılanamaz" diyerek dayanışma kampanyasına katıldığını belirttiği savunmasına şöyle devam etti: "Bu davalarla dayanışma da suç haline getirildi. Dayanışma suç değildir. Gazetenin haberlerine yazılarına, müdahale hakkımız yoktur ancak basın özgürlüğü kapsamında bu haberlerin yayınlanması gerektiğine inanıyorum. Haberlerin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir." Avukat Özcan Kılıç da savunmasında, 1 günlük genel yayın yönetmenliğinin sorumluluk ve mesuliyet getirmediğini sadece dayanışma ve sembolik nitelikte olduğunu söyledi. Kılıç, haberlerin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yayınlandığını belirterek "Suç içerik yönüyle oluşmamıştır bu nedenle beraat talep ediyoruz" dedi. Avukat Sezin Uçar ise, dayanışmanın meslek etiği çerçevesinde yapıldığını ve yargılamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Kararını açıklayan heyet, Örgüt propagandası yapmaktan” beraat, “örgütün açıklamalarını yayınlamak” iddiasıyla ise 7 bin TL para ceza verdi.

KUMRU BAŞER VE AYŞE BATUMLU'YA HAPİS CEZASI

Duruşmaya katılamayan Kumru Başer'in avukatı Özcan Kılıç, önceki savunmalarını tekrarlayarak yargılamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Kararını açıklayan mahkeme heyeti "Örgüt propagandası" iddiasıyla Başer'e 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme cezayı erteledi.

Ayşe Batumlu'nun da katılmadığı duruşmada avukatı Özcan Kılıç, önceki savunmalarını tekrarlayarak yargılamanın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Mahkeme Batumlu'ya da "Örgüt propagandası" iddiasıyla 1 yıl 3 ay ceza verdi. Mahkeme cezayı erteledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Barça'nın yıldızları: İnanmayı bırakmadık

SONRAKİ HABER

İsveç ve Norveç’te 8 Mart coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...