09 Mart 2017 04:51

ABD, Rakka operasyonu için asker sevkiyatına başladı

ABD'nin Rakka operasyonuna destek vermek üzere deniz piyadelerinden oluşan özel harekat komandolarını Suriye'ye gönderdiği öne sürüldü.

Paylaş

ABD'nin IŞİD'e karşı Rakka operasyonu için asker sevkiyatına başladığı öne sürüldü. Associated Press'in haberine göre Rakka operasyonuna topçu desteği sağlamak üzere sayıları yüzleri bulan deniz piyadelerinden oluşan özel harekat komandoları bölgeye gönderildi.

Haberde askerlerin geçici olarak bölgeye gönderildiği belirtilirken yine de bunun, Washington'un Suriye'deki askeri varlığını büyütme yönündeki arzusunun bir işareti olduğu bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın "sahadaki ABD askeri sayısı ve muhtemel sivil ölümleri konusunda daha esnek olan bir plan üzerinde çalışılmasını istediği ve bunun için Pentagon'a talimat verdiği" daha önce medyaya sızan bilgiler arasındaydı.

Obama yönetimi tarafından getirilen ve halen geçerli olan sınırlandırma sebebiyle ABD'nin Suriye'de en fazla 503 askeri bulunabilir. Ancak geçici personelin bu sınırlandırmaya dahil olmadığı belirtiliyor.

ABD'nin Kuveyt'e de IŞİD'le olası bir savaş halinde kullanılmak üzere bine yakın asker gönderdiği bildirildi.

ABD, Suriye Demokratik Güçleri'nin 'Fırat'ın Gazabı' adıyla IŞİD'e karşı yürüttüğü operasyonlara destek veriyor. 3. safhasındaki Rakka operasyonu kapsamında şu ana kadar 3 cephede yüzlerce köy IŞİD'den geri alındı. Türkiye ise ABD'nin Rakka operasyonu için YPG'nin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri ile iş birliği yapmasına tepki gösteriyor.

'ABD, KOBANİ'DEKİ HAVA PİSTİNİ BÜYÜTÜYOR' İDDİASI

  • Arşiv

Öte yandan Basnews'ün Suriye Demokratik Güçleri'nden ismini belirtmek istemediği ifade edilen bir kaynağa dayandırdığı haberine göre "ABD ordusu, Kobani'deki uçak pistini, daha büyük uçakların iniş yapabilmesi için uzatıyor."

Haberde, uçak pistinin genişletilmesi çalışmaları için yüzlerce teknisyen, uzman ve ABD askeri personelinin bölgede olduğu belirtildi.

60 metre genişliğinde ve bin 100 metre uzunluğunda olan pistin bin 700 metre uzunluk ve 110 metre genişliğine çıkarılacağı, etrafına da dört metrelik duvar inşa edileceği bildirildi.

ABD'nin ayrıca olası hava saldırılarından korunmak için çevredeki tepelere yüksek frekans radar sistemleri kurduğu ifade edildi.

ABD'nin bölgeye yeni askerler göndermesinin ardından havaalanı güvenliğini de onların sağlamaya başladığı duyuruldu.

ABD'nin Rojava'da lojistik amaçlarla kullandığı iki üssü bulunuyor. Bunlardan biri Kobani'de, biri ise Rimelan'da. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, Doğu Halep'te Keşiş Havaalanı'na yöneldi

SONRAKİ HABER

Dolar, 3.75 lirayı aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...