09 Mart 2017 03:50

İl il 8 Mart eylem ve etkinlikleri

Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla hafta boyunca yurt çapında eylem ve etkinlikler düzenledi.

Paylaş

Kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü yurt çapında eylem ve etkinliklerle kutladı. Eşitlik, adalet ve özgürlük talepleriyle sokaklara, meydanlara çıkan kadınlar toplumsal yaşamda yüz yüze kaldıkları tüm sorunlara karşı ‘Hayır’ dedi.

Kimi illerde OHAL gerekçe gösterilerek eylemler engellenmek istense de kadınların kararlı tutumu üzerine eylemler, yürüyüşler, basın açıklamaları gerçekleştirildi. Eylemlerin hemen tümünde yaklaşan başkanlık referandumu da gündeme geldi ve kadınlar alanlarda ‘Hayır’ sesini yükseltti.

İSTANBUL

İstanbul’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için kadınlar, 8 Mart Platformunun çağrısıyla şiddete, eşitsizliğe, gericiliğe, tek adama ‘hayır’ demek için Bakırköy’de Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. “Yaşam hakkımız, özgülüğümüz, bedenimiz, emeğimiz için Hayır” sloganıyla düzenlenen miting için kadınlar sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Rengarenk kıyafetler, erbaneler, türlüler ve sloganlarla Özgürlük Meydanı’na yürüyüşe geçen kadınlar “Kadın emeğinin yok sayılmasına Hayır”, “Feminist isyandayız”, “8 Mart’ta kadınlar her dilde isyan ediyor, her dilde hayır diyor” pankartları taşıdı.

FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜNE BİNLERCE KADIN KATILDI

İstanbul’da 15. Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya gelen binlerce kadın, İstiklal Caddesi’nde 8 Mart yürüyüşü yaptı. “Hayatlarımıza Müdahaleye Hayır” pankartı arkasında renkli görüntülerle yürüyen kadınlar “Dünyayı Yerinden Oynatacağız” dediler. Erbaneler, davullar ve düdüklerle yürüyüşe başlayan kadınlar sık sık “hayır” sloganları attı. Kadınlar, “Erkekler birer çiçektir”, “Dolapta zıkkımın kökü sokakta isyan var”, “Erkekler o haldeyse kadınlar direnişte” yazılı dövizler taşıdı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ ŞİŞLİ'DE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

8 Mart için Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Şişli Etfal Hastanesinde çalışan sağlık emekçileri basın açıklamaları gerçekleştirdi. Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesinin çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, açıklamalarına Türk Metal Sendikasının Ankara’da düzenleyeceği etkinliğe giderken trafik kazasında hayatını kaybeden Leyla Çiçek, Refika Barışsever, Özlem İnan, Fatma Hacıoğlu, Güleydan Sezer, Elvan Mutlu ve Leyla Yalçın’ı anarak başladı.

SAĞLIK EMEKÇİSİ KADINLAR: HAYIR’I ÖRGÜTLÜYORUZ!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi ve İstanbul Tabip Odası bugün Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar için bir araya geldi. “Emeğimiz, Bedenimiz ve özgürlüğümüz için susmuyoruz, korkmuyoruz, alanlardayız” pankartı açan kadınlar “Yaşasın kadın dayanışması”,  “OHAL kaldırılsın”, “8 Mart resmi tatil olsun”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Kadın cinayetleri politiktir”,  “Jin Jiyan azadi” dövizleri taşıdı.

ESENYURT

İstanbul Esenyurt’ta da kadınlar 8 Mart etkinliği düzenledi. Depo Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, ‘Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz’, “Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir” sloganları attı.

MALTEPE

Maltepe Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle ilçe meydanında düzenlediği ve İstanbul Kadın Orkestrası’nın da sahne aldığı etkinlikte, yüzlerce Maltepeli kadın gönüllerince eğlendi.

ÜMRANİYE

Ümraniye Kadın Platformu 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde Ümraniye Çarşı Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

İstanbul Ümraniye’nin çeşitli mahallerinden gelen kadınlar, ‘Yaşasın kadın dayanışması’ sloganı atarak Çarşı meydanında toplandı. Ancak emniyet görevlileri OHAL’i gerekçe göstererek kadınların müzikli etkinliğine izin vermedi.

ANKARA

Ankara Valiliği’nin bu yıl 8 Mart yürüyüşü ve mitingini engelleme çabasına rağmen 8 Mart’ı Kurtuluş Parkında kutlayan kadınlar, referandumda kadınların yüzlerce yıllık kazanımlarını korumak için “hayır” diyeceklerini haykırdı. Kadınlar 8 Mart etkinliği için Bursa'dan Ankara’ya gelirken yaşanan trafik kazasında yaşamını yitiren işçi kadınları da unutmadı.

FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜNE POLİS SALDIRDI

Her yıl 8 Mart gecesi Ankara'nın Yüksel Caddesi'nde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü'ne polis müdahale etti. Akşam saatlerinde Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsanlık Anıtı önünde bir araya gelen yüzlerce kadın "Hayır" temalı döviz ve pankartlar açıp, müzik dinletisi yaptı.

BES ÜYESİ KADINLAR 8 MART’I İŞYERİNDE KUTLADI

BES Ankara 1 No’lu Şubesi’nin SGK Hizmet Sunumu Genel Müdürlüğü bahçesinde düzenlediği  8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde kadınlar bir araya geldiler.

YENİMAHALLE'DE ENGELLEMELERE 8 MART KUTLANDI

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü Ankara’nın Yenimahalle ilçesinde coşkuyla kutlandı. Polisin TOMA ve polis köpekleriyle yoğun önlem alması dikkat çekerken kadınların katılımı ise yüksekti. Batıkent semtinden gelen kadınlar, kendi talepleriyle hazırladıkları dövizler ve pankartlarla etkinliğe katıldı. Polisin ses sistemi kurulmasına izin vermemesi üzerine kadınlar şarkılarını kendileri söyledi.

ODTÜ'DE GECE YÜRÜYÜŞÜ ENGEL TANIMADI

ODTÜ’de öğrenci topluluklarının oluşturduğu 8 Mart İnisiyatifi tarafından düzenlenen hafta dahilindeki gece yürüyüşü 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü akşamında gerçekleşti. Yurtlar bölgesinde yapılan yürüyüş, geçtiğimiz hafta Kültür İşleri Müdürlüğünün üstü kapalı polis tehdidine rağmen ODTÜ’de son yılların en kalabalık kadın yürüyüşü haline geldi.

 

İZMİR

İzmir’de 8 Mart Kadın Platformu tarafından Gündoğdu Meydanı’nda hafta sonu yüzlerce kadının katılımıyla miting düzenlendi. İzmir Valiliği’nin mitingi yasaklama girişimini püskürten kadınların geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel ve coşkulu olması dikkat çekti.

Diğer illerdeki 8 Mart mitinglerinde olduğu gibi İzmir’de de referandum vurgusu öne çıktı. Kadınlar yaşamları ve gelecekleri için ‘Hayır’ dedi. “Karanlığa inat yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz ve emeğimiz için direniyoruz” diyerek bir araya gelen kadınlar, ağırlıklı olarak ‘Hayır’ yazılı dövizler taşıdı.

İzmir'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 8 Mart Kadın Platformu çağrısı ile Alsancak ÖSYM binası önünde bir araya gelen kadınlar Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürüyüş düzenledi. “Karanlığa inat yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz ve emeğimiz için direniyoruz” pankartı açan kadınlar sık sık, "Kadın kadındır Tayyip sen Hayır'dır" , "Yaşasın kadın dayanışması" , "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı.

KESK’Lİ KADINLARDAN MÜCADELEYİ BÜYÜME ÇAĞRISI

KESK İzmir Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaparak iş güvencesi, yaşam hakkı ve gelecek için kadınları mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

BES'Lİ KADINLAR: YASAKLAR SİZİN OLSUN, 8 MART BİZİMDİR

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü kapmasında çeşitli işyerinde basın açıklaması yaptı. Kaşıyaka Adliye, Şirinyer Vergi Dairesi, Bornova Vergi Dairesi, Çiğli Yamanlar Vergi Dairesi'nde çalışan BES üyesi kadın emekçiler, "Şiddete, tacize, tecavüze, karanlığa hayır. 8 Mart tatil edilsin" diyerek taleplerinin yazılı olduğu balonları uçurdu.

SAĞLIK EMEKÇİSİ KADINLAR GÜVENCELİ ÇALIŞMA İSTEDİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Sağlık İşçileri Sendikası ve SES’in çağrısıyla düzenlenen 8 Mart eyleminde, kadınlar güvenceli çalışmak istediklerini vurgulayarak OHAL ve KHK düzenine son verilmesini istedi.

DİYARBAKIR

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Diyarbakır’da İstasyon Meydanında binlerce kadının katılımıyla kutlandı. Renkli kıyafetleriyle alanları dolduran kadınlar şiddete, baskıya, cinsiyetçiliğe, tek adam rejimine ‘Na’ (Hayır) dedi. TJA, HDP, DBP, DTK öncülüğünde düzenlenen miting öncesi, kadınlar renkli giysileriyle alandaki yerini aldı.

BURSA

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısını yaptığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü, yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti. Setbaşı’nda buluşan kadınlar Heykel’e yürüdü. “Dünyanın yarısıyız, birlikte güçlüyüz haklarımız ve hayatlarımız için Hayır” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, bir gün önce yaşanan trafik kazasında kaybettikleri 7 kadın işçi arkadaşları için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

ADANA

Adana’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde OHAL’e rağmen mücadele vurgusu yaptı. Adana Kadın Platformu'nun çağrısıyla Atatürk Parkı’nda bir araya gelen kadınlar müzik ve şiirlerle dolu bir 8 Mart kutladı. Kadınların erbane çaldığı etkinlikte “Söylemesem çatlarım kürsüsü” kurdu. Kadına yönelik şiddet ve  “OHAL’de ve herhalde kadınlar mücadelede” diyen kadınlar Ankara katliamında hayatını kaybeden Gülhan, Şebnem ve Dilan’ı da andı.

KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu'nun 8 Mart için yapacağı yürüyüşe polis saldırdı, 39 kişinin gözaltına alındığı eylemde, Doç. Dr. Hakan Koçak da gözaltına alınan isimler arasında.

Kocaeli Kadın Platformu üyesi kadınlar, Yürüyüş Yolu'nda Belediye İş Hanı önünde bir araya geldi. Polisin, kadınların yürüyüşüne izin vermediği eylemde, 35'i kadın, 39 kişi gözaltına alındı.

DERİNCE

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Derince’nin Yenikent Mahallesinde 8 Mart etkinliği düzenledi.

MERSİN

Mersin Kadın Platformu üyeleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Mersin Balıkçılar Barınağı önünde bir araya geldi. “Bunca erkekliğe inat ‘Hayır’ımızda isyan var” ve “Kadınlar ‘Hayır’ diyor isyan büyüyor” dövizleri açan kadınlar sık sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa/Hayır dese” ve “Jin Jiyan Azadi” sloganlarını attı.

Mersin Kadın Platformu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’de yapacakları Feminist Gece Yürüyüşü için Forum AVM önünde bir araya geldi. Kadınların toplanması ile birlikte yüzlerce çevik kuvvet polisi alanı kuşatırken, polisler kadınlara yürüyüşün Mersin Valiliği tarafından yasaklandığını tebliğ etti. Kadınların kararlı tutumu polislere geri adım attırdı.

CHP ETKİNLİĞİNDE 'HAYIR' DENİLDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl Örgütü tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya  Emekçi Kadınlar Günü etkinliğinde de kadınlar hayır şarkıları söyledi.

VAN

Van’da  yüzlerce kadının katılımıyla Musa Anter Parkında 8 Mart mitingi düzenlendi. Güvenlik güçlerinin yoğun aramalarının dikkat çektiği mitingte alana ulaşmak için üç kez arama yapıldı. Mitinge HDP Van ve bölge milletvekilleri çevre il ve ilçelerin HDP ve DBP yöneticileri ile EMEP, ESP, İHD gibi bir çok demokratik kitle örgütü katıldı.

ÇANAKKALE

Çanakkaleli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde eşitsizliğe, güvencesizliğe, savaşa, şiddete, katliama, çevre talanına ve referanduma ‘Hayır’ diyerek 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutladı. ‘Şiddetinizle BARIŞmıyoruz’, ‘Faşizme ölüm kadınlara özgürlük’, ‘Söyleyecek sözümüz, yaşayacak ömrümüz var’, ‘Güleceğiz, gezeceğiz, elbette Hayır diyeceğiz’ yazılı pankartlar taşıyan kadınlar tacize, tecavüze, savaşa, kapitalizme, homofobiye ve tek adama ‘Hayır’ diyerek İskele Meydanı’na yürüdü.

DERSİM

Dersim Kadın Platformu tarafından gerçekleşen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemi yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti. Seyit Rıza Meydanında yapılan eyleme, “8 Mart’ta şiddete, tacize, tecavüze, kadın katliamlarına, savaşa, yoksulluğa, barajlara, tek adam rejimine her dilde ve her yerde HAYIR/NÊ/ NA” pankartıyla katılan kitle sık sık “Yaşasın kadın dayanışması”, “Jin, Jiyan,Azadî”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. Yapılan eylemde hayır vurgusu dikkat çekti.

AYDIN

8 Mart Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda kutlanırken Aydın’da valilik tarafından engellendi. Aydın Emekçi Kadın Platformu’nun İHD il binasında düzenlediği 8 Mart etkinliğinde, birçok yerde düzenlenen etkinliklerin Aydın’da yasaklı olmasının valiliğin keyfi tutumu olduğu söylenerek yasak protesto edildi.

ANTALYA

Antalya'da her yıl 8 Mart akşamı Antalya Üç Kapılar’dan Attalos Meydanına gece yürüyüşü yapan kadınlar, bu yıl da aynı alanda toplanarak yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis OHAL bahanesiyle yürüyüşe izin vermedi. Valiliğin bu kararını hukuksuz olarak nitelendiren kadınlar polislere yürüyüş yapmakta kararlı olduklarını söyledi. Polisle yaklaşık yarım saat tartışan kadınlar basın açıklaması yaparak dağılacaklarını bildirmeleri üzerine polis basın açıklamasına izin verdi. Bekleme sırasında kadınlar türküler söyleyerek çeşitli sloganlar attı.

DENİZLİ

Denizli’de Kadınlar Birlikte Güçlüdür Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirdi. “Emeğimiz bedenimiz kimliğimiz bizimdir şiddetinizle barışmayacağız” ve “Karanlığa Hayır, 8 Mart’ın aydınlığında buluşuyoruz” yazılı pankartın arkasında toplanan kadınlar, yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı.

ÇORLU

Çorlu’da Kadın Platformu’nun çağrısıyla “Asla Vazgeçmeyeceğiz” sloganıyla Pazar günü düzenlenen 8 Mart eylemine yüzlerce kadın katıldı.

ZONGULDAK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günüyle nedeniyle, Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği tarafından, Çaycuma Öğretmenevi önünde basın açıklaması yapıldı.

SİNOP

Sinop Gerze'de Gerze Kadın Platformu tarafından 8 Mart coşkulu bir yürüyüş ve basın açıklamasıyla kutlandı.

8 Mart Sinop il merkezinde de basın açıklamasıyla kutlandı. Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan Sinop Kadın Platformu üyeleri 8 Mart'ın günümüzde de anlamını koruduğunu söyledi.

MUĞLA

Muğla Kadın Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. KESK binası önünde toplanan kadınlar 8 Mart'ın kutlanacağı alana yürürken "Eşitsizliğe, tacize, tecavüze ve Başkanlığa Hayır" sloganları attı.

FETHİYE

Muğla Fethiye’de kadınlar, eşitlik talebiyle iki ayrı 8 Mart etkinliği düzenledi. (HABER MERKEZİ)

ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı ile ESPARK AVM önünde bir araya kadınlar meşalelerle Adalar MİGROS’a yürüdü. “Kadınlar Haykırıyor Başkanlığa Hayır Diyor” pankartı açan kadınlar taleplerini taşıdıkları dövizlere ve attıkları sloganlara taşıdılar.

Adalar MİGROS önünde basın açıklaması yapan kadınlar, 8 Mart'ta bir arada olduklarını ve dayanışmayı büyüttüklerini söylediler.

ÖNCEKİ HABER

BM'de 8 Mart kutlaması

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu, Doğu Halep'te Keşiş Havaalanı'na yöneldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa