08 Mart 2017 16:31

Kadınlar dünyanın her yerinde 8 Mart'ta sokağa çıktı

Kadınlar, Yemen'den Hindistan'a, Jappnya'dan İngiltere'ye dünyanın her yerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü için sokağa çıktı.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle dünyanın birçok ülkesinde kadınlar sokağa çıktı. Kadınlar, kimi ülkelerde Arjantin ve Polonyalı kadın örgütlerinin “Silahımız dayanışmadır” diyerek çağrısını yaptığı ‘Uluslararası Kadın Grevi’ne destek verdi. Kadınlar, çağrıya kimi ülkelerde işyerleri önünde açıklama yaparak kimi ülkelerde de iş bırakarak yanıt verdi. Bir çok başkentin meydanlarında mitingler düzenleyen kadınlar, kadına yönelik şiddeti, kadın cinayeti, kadın emeği sömürüsü, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren hükümet politikalarını protesto etti, dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.  

Endonezya

JAPON KADINLAR: SABRIMIZ TAŞIYOR  

Japonya’nın başkenti Tokyo’da emekçi kadınlar düşük ücretleri, uzun çalışma saatlerini protesto etti. Sendika ve kadın örgütlerinden Japon kadınlar, “sabrımız taşıyor” dedi. 

Avustralya’da United Voice (Birleşik Ses) sendikası, ülke çapında çocuk bakım merkezlerinde çalışan binden fazla kadının erkeklerden daha düşük maaş almalarını protesto etmek için işlerinden erken çıkarak eylem yaptı. 

ABD’de de bazı bölgelerde kadın öğretmenlerin iş bırakması nedeniyle okullar açılmadı.

Filipinler

BOŞ LOJMANLARI İŞGAL ETTİLER

Filipinler’de işçi kadınlar ABD Büyükelçiliğine yürüyerek emperyalist politikaları protesto etti, birçok kentte de hakları için eylemler yaptı. Filipinler’de Bulacan kentinin yoksul mahallelerinde de binlerce kadın aileleriyle birlikte, hükümetin inşa ettiği boş lojmanları işgal etti, ücretsiz barınma hakkı talep etti.

İrlandalı kadınlar da kürtaj hakkının gasp edilmesine karşı sokağa çıktı. 

Yemen’in başkenti Sana’da Birleşmiş Milletler binası önünde bir araya gelen kadınlar ülkelerinin içinde bulunduğu kıtlığa ve savaşa dikkat çekti.

RUSYA’DA KADINLAR GÖZALTINA ALINDI

İngiltere’de çocuk mahkemelerinin önünde buluşan kadınlar, tecavüze, çocuk istismarına karşı eylem yaptı. İspanya’nın başkenti Madrid’de Kongre çalışanları bina önünde eylem yaptı. İtalya’da ise kadınlar okulları ve iş yerleri önünde toplanarak açıklama yaptı. İsviçre’nin Bern kentinde de 8 Mart eylemlerle kutlandı. 
Rusya’nın başkenti Moskova’da kadınların eylemine polis müdahale etti, kadınların gözaltına alındığı öğrenildi. 

CAM TAVANLI EYLEM

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te kadınlar, kariyerlerinde yükselmelerini engelleyen görünmez bariyerleri simgeleyen “cam tavan” ile eylem yaptı.

Belarus’un başkenti Minsk’te kadına yönelik şiddete karşı düzenlenen ‘Güzellik Koşusu’ öncesi kadınlar dans etti. Aynı kentte yaşlı bir komünist kadın ise 8 Mart’ı tek başına, elinde Sovyetler Birliği bayrağıyla kutladı.

Belarus

Hindistan’ın Amritsar kentinde kadınlar geleneksel kıyafetleriyle bir gösteri düzenledi ve yerel Giddha dansı yaptı.

Bangladeş’te kadınlar başkent Dakka’da yürüyüş yaptı. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da kadınlar 8 Mart için dans etti. Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu binası önünde ise Polonyalı kadınların eylemi vardı. (DIŞ HABERLER)

Bangladeş

Hindistan

ÖNCEKİ HABER

Gebzeli kadınlar fabrika önlerinde mektup dağıttı

SONRAKİ HABER

Aydın’da valiliğin yasakladığı 8 Mart İHD binasında kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...