08 Mart 2017 16:33

Gebzeli kadınlar fabrika önlerinde mektup dağıttı

Kadınlar 8 Mart’ta Gebze ve Darıca’da ‘Nerede bir kadın varsa 8 Mart Oradadır’ diyerek fabrika önlerinde işçi kadınlara mektup dağıttı.

Paylaş

Gebze’de bulunan Türk Metal’e bağlı AUTOLIV, Petrol İş’e bağlı MECAPLAST ve Darıca’da da Sendikasız olarak çalışan VİB Tekstil işçilerine dağıtılan mektupta ‘Hayatı boyunca sözü kesilenler olarak kadınların birbirinin sözüne kulak vererek o düğümü çözme güçlerinden korkuyorlar. Tam da “herkes sözünü söyleyecek, milli irade tecelli edecek” dedikleri bir dönemde kadınların kendi yaşamları ve gelecekleri hakkında söz söyleyecekleri bir günde sözü ortaklaştırdıkları alanları kapatma çabalarının başka açıklaması yok! İstiyorlar ki hayatlarımız hakkında tek söz sahibi kendileri olsun! Tam da bu nedenle tek bir kadını bile bir tek adama bırakmamak için kadınlar nerede yaşamı kuruyorsa, nerede bir araya geliyorlarsa, nerede birbirlerinin yüzüne bakıyorlarsa orayı 8 Mart alanı ilan ediyoruz! Sırtımızı birbirini dinlemenin, birlikte karar vermenin gücüne dayıyoruz.’ Diyerek mektup dağıttılar.

Kadınların kadın işçilere verdiği mektubun tamamı:

“Dünyaya hangi inançla, hangi kimlikle, hangi fikirle bakarsa baksın tüm kadınların yaşamı zorlaştıran, geleceği karartan, umudu azaltan bu düzenle bir derdi var! Ülkede değiştireceklerinden korkuyorlar. Hayatı boyunca sözü kesilenler olarak kadınların birbirinin sözüne kulak vererek o düğümü çözme güçlerinden korkuyorlar. Tam da ‘herkes sözünü söyleyecek, milli irade tecelli edecek’ dedikleri bir dönemde kadınların kendi yaşamları ve gelecekleri hakkında söz söyleyecekleri bir günde sözü ortaklaştırdıkları alanları kapatma çabalarının başka açıklaması yok! İstiyorlar ki hayatlarımız hakkında tek söz sahibi kendileri olsun! Babamızın, abimizin, kocamızın, sevgilimizin, patronumuzun, vekil diye meclise gönderdiklerimizin, hatta hiç tanımadığımız adamların hayatımız, bedenimiz ve geleceğimizle ilgili kararları bizim adımıza alma, kuralları belirleme, bizi yargılama, hüküm verme hakkını kendilerinde görmesinden bıktık. ‘Seni ben koruyorum’, ‘Sana ekmeğini ben veriyorum’, ‘Sen benim sorumluluğumdasın’ sözlerini duymaktan bıktık!

Tam da bu nedenle tek bir kadını bile bir tek adama bırakmamak için kadınlar nerede yaşamı kuruyorsa, nerede bir araya geliyorlarsa, nerede birbirlerinin yüzüne bakıyorlarsa orayı 8 Mart alanı ilan ediyoruz! Sırtımızı birbirini dinlemenin, birlikte karar vermenin gücüne dayıyoruz.

Biz kadınlar yüzlerce yıllık varlık mücadelesinde büyükannelerimizin tırnaklarıyla kazıyarak kazandıklarımızın hakkını verdik hep; hazıra doğmadığımızı bilerek, gücümüzü borçlu olduğumuz… Kadınların anısını kendimizi daha dirençli hissetmek için hafızamızda tutarak... Tam 160 yıl önce, 8 Mart 1857’de Amerika’da tekstil işçisi kadınlar greve çıktılar. Polisler işçilere saldırdı, işçiler fabrikaya kilitlendi ve arkasından çıkan şaibeli bir yangında 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı. Kadınlar, kız kardeşlerinin anısına sahip çıkmanın kendi hayatlarını eşit ve özgürce yaşamanın gereği olduğunu bilerek ilan ettiler; 8 Mart, emekçi kadınların yaşamlarına sahip çıkma, kendilerine reva görülen karanlığı yırtma günü oldu. (Gebze/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Giritli çiftçiler Atina’da polisle çatıştı

SONRAKİ HABER

Kadınlar dünyanın her yerinde 8 Mart'ta sokağa çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...