08 Mart 2017 14:58

ÖDP’li kadınlar: İnadına özgürlük, inadına hayır!

ÖDP’li kadınlar tarafından yapılan 8 Mart açıklamasında ‘inadına isyan, inadına özgürlük, inadına hayır’ denildi.

Paylaş

Yüzyıllardır kadınların, dünyanın her yerinde emeklerine, bedenlerine, kimliklerine sahip çıkma mücadelesi verdiği vurgulanan açıklamada: “Çünkü yüzyıllardır kadınların emeklerine, bedenlerine ve kimliklerine yönelik saldırılar devam ediyor, hatta giderek artıyor. Kapitalist sistemin alabildiğine körüklediği bu saldırı, hangi ülkede ve hangi konumda olursa olsun, tüm kadınları tehdit ediyor. 160 yıl önce kadınların ‘günde 8 saat çalışma' talepleri ile başlayan direniş, bugün için de anlamlı ve geçerlidir. Çünkü halen kadınların düşük ücretle, güvencesiz olarak, günde 10-14 saati aşan sürelerle çalıştırıldığı bir sömürü sisteminde yaşıyoruz” denildi.

Dünyadaki sömürü ve baskı düzeni ülkede de, AKP’nin dinci muhafazakâr örtüsüyle bütünleşerek geliştiği belirtilen açıklamada şöyle denildi. “Cemaat/tarikat yapılarıyla örülü, baskı, sömürü,  eşitsizlik ve ayrımcılık zeminleri üzerinden her an yeniden inşa ediliyor.

AKP Türkiye’sinde gericilik, kadın bedeni üzerinden şekillendirilerek, başta kadınlar olmak üzere tüm toplumu kuşatıyor.Sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda, kadın istihdamını arttırma aldatmacası altında kadını eve kapatan, anneliği kutsayan ve aileyi kadın üzerinden güçlendirmeye çalışan, toplum yapısını İslamcı bir temelde değiştirmeye çalışan politikalar üretilmeye devam ediliyor.

Şiddetin tüm biçimleri toplumsallaştırılıp meşrulaştırılırken, var olan mekanizmalar yeniden üretiliyor. Şiddet kadınların, temel haklardan olan “özgürlüğünü, kendini var etmesini ve yaşam hakkını" engelliyor. Ancak tüm bu baskılar, dayatmalar, şiddet kadınları durduramayacak. AKP’ nin her gerici adımı, karşısında kadınları bulacak. Çünkü biz kadınlar, yaşamımıza ve geleceğimize inatla ve umutla sahip çıkmaya devam ettik, devam edeceğiz. Yasaklanan her kadın mitinginde sokağa daha kalabalık çıktık, yine çıkacağız.  Emeğimize, kimliğimize ve bedenimize yapılan her saldırı karşısında tüm memlekete yayılan mücadelemizle daha da güçlendik ve güçlenmeye devam edeceğiz.”

ÖDP’li kadınların dayatmalara “hayır” dediği ve tüm kadınları, işçisiyle, kamu emekçisiyle, emeklisiyle, ev kadınıyla, öğrencisiyle, hangi kimlikten, hangi inançtan olursa olsun tüm kadınları, dayatılan oyunu referandumda bozmaya çağrı yapılan açıklakmada.

“Cinsiyet ayırımcılığını ortadan kaldırmak, hayatın her alanında pozitif ayrımcılık için HAYIR!

Evde, sokakta, işyerinde, zihinlerde ve medyada şiddeti durdurmak için HAYIR!

Kadın katliamlarına ve bunu onaylayan ve koruyan politikalara karşı durmak için HAYIR!

Eşit işe eşit ücret, 8 saat işgünü, sendika, sigorta, iş güvenliği ve ücretsiz kreşler için HAYIR!

Babaya kocaya bağlı kalmadan sosyal güvece için HAYIR!

Sığınaklara ihtiyacımız kalmayacağı günler için HAYIR!

İşgallere ve savaşlara karşı durmak için HAYIR!

Her yerde ve her alanda temsil edilmek için HAYIR!

Bu dünyayı kadınlar için yaşanılır kılmak için HAYIR!

Sokaklarında kahkahalarımızın çınladığı  bir memleket için HAYIR!

Kurtuluşumuz için ellerimizi, çığlıklarımızı, yüreklerimizi ve kahkalarımızı birleştirelim!” denildi. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Muğla Kadın Platformu 8 Mart’ı kutladı

SONRAKİ HABER

CHP’li Gürer: Çiftçi böbreğini satışa çıkarttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...