Kazada yaşamını yitiren kadın işçiler Bursa’da anıldı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlamak için Ankara'ya giderken hayatını kaybeden kadınlar Bursa'da kadınların yaptığı yürüyüşle anıldı.

08 Mart 2017 14:55
Paylaş

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısını yaptığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü, yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti. Setbaşı’nda buluşan kadınlar Heykel’e yürüdü. “Dünyanın yarısıyız, birlikte güçlüyüz haklarımız ve hayatlarımız için Hayır” pankartı arkasında yürüyen kadınlar, bir gün önce yaşanan trafik kazasında kaybettikleri 7 kadın işçi arkadaşları için sessiz yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar kazaya ilişkin, üzgün olduklarını, iş kazalarının, iş cinayetlerinin son bulması için 8 Mart’ta olduklarını dile getirirken yaralanan 35 kadın için ise acil şifalar diledi.

Ankara’ya 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü etkinliklerine giderken İnegöl Mezitler Mevkiinde gerçekleşen kazada 7 kadın işçi hayatını kaybetmiş 35 kadın yaralanmıştı.

Yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan Elif Güven, “Dünyada yaygınlaşan otoriter rejimin erkek siyasetlerinin önce kadın düşmanı olduğunu, kazanılmış haklarımızın geri dönüşü olmayacağını, kürtaj, cinsellik ve üreme sağlığına erişimimize, çocuk doğurup doğurmama kararımıza müdahale edilmeye çalışıldığını, her gün en az bir kadının öldürüldüğünü, bir çoklarının tacize ve tecavüze maruz kaldığını, kutsal denilen ailenin şiddeti meşrulaştırıldığını, çocuk yaşta evliliklere, anneliğe zorlanmayı, önce ‘annelik’ denilerek iş gücünden dışlandığımızı, ev ve bakım emeğinin görünmez kılındığını, eğitim ve sağlığa erişebilmenin ayrıcalık haline getirildiğini, Türk, Kürt, Alevi, Ermeni, Rum, Yahudi, Süryani, olarak çeşitlenemediğimizi çünkü Sünni, Türk dışında kalan kimliklerin küfre dönüştüğünü, lezbiyen, biseksüel, trans olduğumuz için yok sayıldığımızı, nefret suçuna maruz bırakıldığımızı yıllarca gördük, yaşadık. Bugün de en ağır biçimde yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Güven, OHAL’de kadın derneklerinin, danışma merkezlerinin mühürlendiğini, seçilmiş kadın milletvekili ve belediye başkanlarının görevlerinden alındığını, tutuklandığını, akademisyenlerin, öğretmenlerin ve birçok meslekten çalışanların KHK’lerle işlerinden edildiği bir dönemde birlik ve dayanışma vurgusu yaptı.

“Arjantin, Şili, Ekvador, Almanya, Kuzey İrlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Meksika, Peru, Uruguay, Polonya, Rusya, Salvador, İskoçya, Güney Kore, İsveç ve daha birçok ülkeden kadının sesine ses oluyoruz” diyen Güven, erkek şiddetinin her türlüsüne ve güvencesiz, geleceksiz çalışma dayatmasına, yoksullaştırmaya karşı 16 Nisan’da kararlarının ‘Hayır’ olduğunu söyledi.

Güven sözlerini “Tarihi diktatörler değil, ekmeği harcına gül katarak yoğuran kadınlar yapar” diyerek sonlandırdı.

Serap Çelik, basın metnini Kürtçe olarak okudu. Eylem sloganlarla son buldu. (Bursa/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Perakendede satış azaldı ciro arttı

SONRAKİ HABER

‘İş ve yaşam güvencemize sahip çıkıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...