Diyarbakırlı kadınlar hep bir ağızdan haykırdı ‘NA, NA, NA’

Diyarbakır'daki 8 Mart mitinginde kadınlar tek adam rejimine 'Na, Na, Na,' dedi.

08 Mart 2017 11:38
Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Diyarbakır’da İstasyon Meydanında binlerce kadının katılımıyla kutlandı. Renkli kıyafetleriyle alanları dolduran kadınlar şiddete, baskıya, cinsiyetçiliğe, tek adam rejimine ‘Na’ (Hayır) dedi.

TJA, HDP, DBP, DTK öncülüğünde düzenlenen miting öncesi, kadınlar renkli giysileriyle alandaki yerini aldı. “Kadın direnişi ile özgürlük kazanacak” şiarıyla düzenlenen mitinge HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve Dilek Öcalan ile DTK Eş Başkanı Leyla Güven de katıldı. Mitingi takip etmek için gelen gazeteciler, kontrol noktasında, polisler tarafından “Sarı basın kartınız yoksa alınmayacaksınız” denilerek, uzun süre girişte bekletildi. Görüşmelerin ardından basın mensuplarının girişine izin verildi. Yine alana girmek isteyen kadınların taktıkları sarı, kırmızı, yeşil tülbentler engellenmeye çalışıldı. Miting alanında “Hayırlar her yerde çünkü biz kadınlar her yerdeyiz” ve “Kadın örgütlülüğüyle özgür yaşama” pankartları dikkat çekti. Alanda sık sık HDP’nin referandum şarkısı olan ‘Na’ çalındı. 

‘NE BARAJLAR AŞTIK YİNE AŞARIZ’

DTK Eş Başkanı Leyla Güven, mitingdeki konuşmasına Ankara’da düzenlenecek olan 8 Mart etkinliğine gittikleri esnada geçirdikleri trafik kazasıyla yaşamını yitiren metal işçisi kadınları anarak başladı. Güven, Ortadoğu’da kalıcı barışı, birliği ve beraberliği Kürt kadınlarının sağlayacağını, kirli politikalar yürütülmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Güven, tekçiliğe, tek adam rejimine, barış ve kardeşlik önünde engel olan anlayışa karşı kadınlar olarak 16 Nisan’da ‘hayır’ diyeceklerini belirterek, “Ne barajlar ne engeller aştık kadınlar olarak yine aşacağız” dedi. Tutuklu bulunan kadın milletvekillerinin, belediye eş başkanlarının ve siyasetçilerin isimlerini okuyan Güven, “En kısa zamanda bırakılmalarını istiyoruz. Buradan tutuklu olan bütün kadın arkadaşlarımızın 8 Mart’ını kutluyoruz. Bu sürece rağmen kadınlar olarak, 8 Mart alanlarını doldurduk, yarın Newroz alanlarını dolduracağız. Bu baharı Kürtlerin baharı yapacağız” dedi. 

En temel sorunlardan birinin Kürt Ulusal Birliği olduğuna vurgu yapan Güven, “Kürt kadınları olarak rolümüzü oynayarak Ulusal Birliği sağlayacağız. Bu temelde Rojava Devrimi’ni gerçekleştiren kadınları selamlıyoruz. Halkların yıllardır özlem duyduğu barışı, bu topraklarda kadın öncülüğünde gerçekleştireceğiz.” dedi.

Güven’in konuşmasının ardından  HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın kadınlara gönderdiği mektup okundu.

‘OHAL’E TEKÇİLİĞE HAYIR’

Daha sonra söz alan HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp yaptığı konuşmada OHAL koşullarında 8 Mart’ı kutladıklarını ve 129 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan zihniyetin bugün aynı baskı yöntemleriyle devam ettiğini ifade etti. Yiğitalp, OHAL’ e ve savaş politikalarına, dayatılan tekçi sisteme karşı ‘hayır’ diyeceklerinin altını çizdi.

‘KÜRT KADINLARI ÖZGÜRLÜK İÇİN ALANDA’

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ise Kürt halkının Ortadoğu’nun kilit halklarından biri olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt özgür olmadıkça kimse özgür olamaz. Bugün Kürt kadınları da kendi özgürlükleri için alanlardalar. Taybet Ana’yı ve Cemile’yi bize kimse unutturamaz. Kürt halkı geçmişini de bugününü de unutmadı unutmayacak. Kürt kadınlarının verdiği mücadeleyle özgürlük bu meydana, bu şehre ve Ortadoğu ya  gelecek, bu anlamda Şengalli kadınları buradan selamlıyoruz. Tüm dünya kadınlarının 8 Mart’ı kutlu olsun” dedi. 

Konuşmaların ardından tutuklu bulunan Gültan Kışanak ve Ayla Akat Atanın 8 Mart mesajları okundu. Mesajların ardında  Rojda’nın  seslendirdiği ezgilerle  miting sona erdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Van'da OHAL'e rağmen kadınlar sokağa çıktı

SONRAKİ HABER

Eskişehir Hayır Platformu 8 Mart'a çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...