08 Mart 2017 10:29

Türkiye’deki kadınlar dünya kadınlarına ses veriyor

Arjantinli kadınların “Silahımız dayanışmamızdır” diyerek yaptığı Uluslararası Kadın Grevi çağrısına Türkiye’de ki kadınlardan da destek geldi.

Paylaş

Bu yıl 8 Mart öncesi Arjantinli kadınların “Silahımız dayanışmamızdır” diyerek yaptığı Uluslararası Kadın Grevi çağrısına dünya üzerinde çeşitli kadın grupları yanıt vererek grev kapsamında etkinlikler düzenledi. 

Grev çağrısı “işyerinde ve evde gün boyu ya da kısmı zamanlı üretimi durdurmak, eylem, açıklama, nöbet ve gösteriler yapmak, siyah ve mor semboller taşımak, reklamlarında ya da işçilerine karşı cinsiyetçilik yapan şirketlerin boykot edilmesi, seks grevi, alışveriş grevi, cep telefonlarının oto-cevap konumuna alınması” gibi eylemlere dayanıyor. 

Türkiye’de de greve destek veren kadınlar, bu kapsamda çeşitli eylemler düzenliyor.

Bugün Anadolu Adliyesi’nde görülen Ayşegül Terzi davası çıkışında, İstanbul’un ilçelerinde ve çeşitli illerde yapılan eylemlerde kadınlar aynı açıklamayı okuyarak, sosyal medya profillerine grev giydirmeleri yaparak ve siyah-mor kurdelalar taşıyarak greve katıldı.

‘HAYATIMIZI İSTİYORUZ’

Eylemlerde okunan ortak açıklama “hayatımızı istiyoruz” vurgusu öne çıkarken şu ifadelere yer verildi: “Erkek şiddetinin her türlüsüne karşı, bedenimiz ve cinselliğimizle ilgili seçimlerimizin yok sayılmasına karşı, kürtaja erişimimize, çocuk doğurup doğurmama kararımıza müdahalelere karşı, hayat tarzlarımız, seçimlerimizin marjinalize edilmesine karşı, güvencesiz ve geleceksiz emek dayatmasına, yoksullaştırmalara karşı, savaşlara, sınır ötesi operasyonlara, hayatların yerinden edilmesine, bedenlerimizin savaş alanı haline getirilmesine, desteklenen silahlı örgütlere, ırkçı, cinsiyetçi, homofobik, transfobik, İslamcı, İslamofobik yerel ve küresel her türlü düşmanlaştırıcı siyasete karşı, bizi şiddet politikalarıyla, ülkenin bugünü ve geleceğine dair umutsuzluk, çaresizlik ve inançsızlığa sürükleyenlere, evlere, bireyci yaşam tarzlarına kapatmaya çalışanlara karşı, biz Türkiye’den kadınlar, dünyada yükselen bu sese ses veriyoruz.” 

HANGİ TALEPLER ÖNE ÇIKIYOR?

Greve her ülkeden kadınlar kendi talepleriyle katılıyor. Bu talepler arasında öne çıkanlar ise şöyle; 

- Ulus devletler ve piyasa, bizim borçlanmamızdan besleniyor. Buna dur demek için grevdeyiz;
- Devletler, kadınların uluslararası emek göçünü bir suç olarak ele alıyor. Buna dur demek için grevdeyiz;
- Erkeklerden aynı iş için ortalama yüzde 27 daha az ücret alıyoruz. Buna dur demek için grevdeyiz;
- Ev ve bakım emeği iş olarak görülmüyor ve ücretli işimizin üzerine her gün en az üç saat ekleniyor. Buna dur demek için grevdeyiz;
- Özgürce kürtaj olabilme hakkımız için ve hiçbir kız çocuğu anneliğe zorlanmasın diye duracağız;
- Bakım emeğini görünür kılmak için duracağız. Bakım emeği tüm toplumun sorumluluğu olmadığı sürece, kadınlar arasındaki sınıfsal farkın zorunlu olarak derinleşmekte olduğunu görüyoruz. Buna dur demek için grevdeyiz;
- Zor durumlarda ve krizlerde ilişki ağı oluşturan, dayanışma ören, çözüm üreten ama görünmeyen emeğimize değer katmak için duracağız. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BES'li kadınlar: Yasaklar sizin olsun, 8 Mart bizimdir

SONRAKİ HABER

Dilek Doğan davası: Polis kasten öldürmekten yargılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa