18 Haziran 2012 14:59

Otoriter yapıyla ‘yeni’ Anayasa!

Kayseri’de bir panele katılan Prof. Dr. Gençay Gürsoy, anayasa hazırlık sürecini değerlendirerek,  “Erdoğan, Putin’den daha otoriter bir yapıya sahip. Hükümetin yeni anayasa platformu kendi iktidar hedeflerine bağlı” diye konuştu.Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kayseri bileşenlerinin düzenlediği, “Kimin İ&c

Otoriter yapıyla ‘yeni’ Anayasa!
Paylaş
Eren Öner / Veli Şahin

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kayseri bileşenlerinin düzenlediği, “Kimin İçin ve Nasıl Bir Anayasa?​” başlıklı panelde konuşan HDK Yürütme Kurulu Üyesi Gençay Gürsoy, “AKP yeni bir anayasa yapmada bir irade koymuş durumda ama bunun yarın nasıl değişeceği konusunda hiçbir garanti yok. Başkanlık sistemi talepleri var. Başkanlık sistemi konusunda güçlükler çıkarsa ya da bugünkü komisyon uzlaşma anlamıyla kabul etmediği durumda, bu anayasaya sahip çıkma konusunda siyasi iktidarın başının bir irade göstermesin garantisi yok” diye konuştu.

Hükümetin Kürt sorununda meseleyi ‘en ucuza’ kapatma doğrultusunda bir irade gösterdiğini belirten Gürsoy, “Bir de muhalefet partilerine bakmak gerekiyor. CHP olaya sahip çıkmış gibi gözüküyor ama halk nezdinde ve kendi tabanında yeni bir anayasa yapılma ihtiyacı konusunda heyecanlı olduğunu görmüyorum. MHP’nin tartışılacak bile bir durumu yok. Bütün siyasi partilerin kabul ettiği Kürt Sorununu hâlâ kabul etmez durumda gözüküyor. BDP ise Kürt nüfusunun anayasal sürece sahip çıkmasıyla birlikte paralel bir şekilde sonuna kadar sahip çıkıyor” dedi.

NEFRET SUÇU

Paneldeki diğer konuşmacı Kafkasya Forumu Aktivisti Kuban Kural ise, yeni bir Anayasa için toplum genelinde bir duyarlılık olduğunu ifade etti. Milliyetçilik duygularının Türkiye toplumuna uygun olmadığını belirten Kural, “Yeni bir anayasa yapılabilmesi için milliyetçilik duyguları ortadan kalkmalı. Milliyetçilik bir süre sonra ulus devlet anlayışı ile kendini güçlendirdi. Güçlenen ulus anlayışının insanların kendi arasında nefret suçu işlemesine neden oldu” dedi.

Panele, Eğitim Sen, SES, Tarım Orkam-Sen, Birleşik Metal-İş, Kayseri Alevi Kültür Merkezi ve Kayseri Kafkas Derneği üyeleri ve yöneticileri de katıldı. (Kayseri/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Birleşen, mücadele eden işçiler kazanır

SONRAKİ HABER

Direnişteki çocukları babaları ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...