07 Mart 2017 21:06

Yeşili katletti ama adı ve boruları yeşil!

Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü, Aydın'da JES kuran Greeneco'ya tepki gösterdi: Yeşil yok ederek yaşam dostu olunmaz.

Paylaş

Özer AKDEMİR

Aydın’da jeotermal enerji santrali (JES) ve kuyuları yörenin havasını, toprağını olduğu kadar suyunu da kirletmeye devam ediyor. Türkiye’nin en kirli üçüncü nehri olarak gösterilen Büyük Menderes’in yanı başına kurulan JES, çevresindeki zeytin ve incir ağaçlarını da yok ediyor. Bereketli topraklar üzerine kurulan JES, bu doğa katliamını örtmek istercesine; adını yeşil yaparken boruları da yeşile boyuyor!..

MENDERES’İN SULARI TARIMDA KULLANILAMAZ?

Haberimizin kaynağı Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın. İki dönem Aydın Tabip Odası başkanlığı da yapan Aydın, öncelikle Menderes Nehri’ndeki kirliliğe dikkat çekti. Menderes Nehri’nin 5’ci sınıf su kirliliğine sahip olduğunu aktaran Aydın, bu seviyede kirli olan suyun normalde tarımsal sulamada veya bir başka amaçla kullanılmaması gerektiğini dile getirdi. Nehrin şu anda Menderes Havzası’ndaki tarımsal ürünlerin sulamasında kullanıldığını kaydeden Aydın, “Bu kullanıma bağlı olarak JES; içindeki toksik, kimyasal, radyoaktif maddeleri besinlere bulaştırarak insanların hastalanmasına, kanser olmasına sebep oluyor” dedi.

JES’LER AKIŞKANLARINI NEHRE BOŞALTIYOR

Menderes Nehri’nin en çok sanayi tesisleri, jeotermal akışkanlar, zirai ilaçlar ve maden ocakları atıklarınca kirletildiğini ifade eden Aydın, belediyelerin herhangi bir arıtma tesisi kurmamalarının da dikkat çekici olduğunu söyledi. Aydın konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: ”Buharken’ten Söke’ye kadarki alanda jeotermal santraller birinci sınıf tarım alanlarında, yerleşim yerlerinin içinde, sağlık ocağı bahçesinde, arkeolojik sit alanlarında, mezarlıklarda kurulmaktadır. Sayıları her geçen gün artan jeotermal santral ve kuyular çıkardıkları tonlarca akışkanların bir kısmını reenjekte etmeden her gün dereler, çaylar, sulama kanalları, özel döşenmiş kanallar ile Menderes Nehri’ne bırakıyorlar”  

Normalde jeotermal santrallerin kurulumu öncesi Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) istenmesi gerektiğine dikkat çeken Aydın, ÇED kanuna göre derelere, nehirlere, su kaynaklarına, göletlere 500 metre mesafeden yakın herhangi bir sanayi tesisinin kurulamayacağını söyledi. Aydın “Germencik Çevre ve Doğa Derneği olarak Aydın kırsalında yaptığımız ziyaretlerde halihazırda yürürlükte olan pek çok kanuna rağmen, jeotermal santrallerin bu kanunlara aykırı şekilde kurulumuna izin verildiğine şahit olduk” şeklinde konuştu.

AZİZ NESİNLİK KARA MİZAH!

Peşi sıra gelen süreci “Aziz Nesinlik kara mizah örneği” olarak değerlendiren Aydın, Jeotermal santrale Greeneco adının verilmesine de şöyle tepki gösterdi: “Greeneco şirketi adı ve yeşile boyadığı boru ve kuyular ile bizlere yeşili sevdiğini, yeşili koruduğunu, yeşile sahip çıktığını, canlı ve cansız çevrenin dostu olduğu mesajı vermek istemiş. Valilikte  herhalde santralin adına hürmeten bu santralin kurulumu için  ÇED raporu istememiş!”

YEŞİLİ YOK EDEREK NASIL YAŞAM SAVUNULUR?

Yeşil tarım alanlarını yok ederek yaşamın dostu, savunucusu olunamayacağını belirten Aydın, yetkililere de şöyle seslendi; “JES kurulumuna izin verenler ve denetleme görevi olanlar lütfen kanunlara uyun, kanunların sizlere verdiği yetkiyi kullanın, Aydın’ın değişik algı operasyonları ile yok olup bitmesine izin vermeyin.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ’de ‘cinsiyetsiz tuvalet’ kampanyası

SONRAKİ HABER

Kocaelili kadınlar 8 Mart’a ilişkin taleplerini sıraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...