07 Mart 2017 20:52

ODTÜ yurtlarında kadın öğrencilere ayrımcılık iddiası!

ODTÜ'lü kadın öğrenciler, yurtlarda ‘giriş saati dayatması ve odada sayım’ gibi uygulamalara maruz kaldıklarını anlattı.

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

ODTÜ yurtlarında kalan kadın öğrenciler, yurda geç kaldıklarında “Neredeydin”, “Kiminleydin” gibi sorularla karşılaştıklarını, yurt görevlilerinin öğrenciler uyurken odalara girerek sayım yaptığını iddia etti. Kadın öğrenciler bu uygulamanın erkek yurtlarında olmadığını belirtirken, yurt müdürlüğü  yetkilileri ise iddiaları reddederek “Öğrencilerimiz istediği zaman yurda girebilirler, ayrımcılık yok” iddiasında bulundu.

ODTÜ’de geçtiğimiz  gece kadın yurtlarının kapıları kilitlendi, son giriş saatini kaçıran bazı kadın öğrenciler yurtlara alınmadı. Yurt kapısı önünde uzun süre bekletilen kadın öğrencilere yurda  geç geldiklerine ilişkin bir kağıt dolduruldu. Öğrenciler, gece giriş ve çıkışlarda sürekli sorguya maruz kaldıklarını söyledi. Ceren isimli öğrenci, yurda girmek istediğinde yurt danışmanının kendisine “Neredeydin, saat kaç?” diye sorular yönelttiğini, danışmana “Yurdun önünde oturdum” demesi üzerine, “Bundan sonra oturmayacaksınız. Bundan sonra yurtların kapıları 00.15 itibariyle kilitlenecek” yanıtını aldığını söyledi.

‘GECE SAYIMI YAPILIYOR’

ODTÜ Kadın Çalışmaları Atölyesinden Elif Yaren İnce de, kadın yurtlarındaki sıkıntıların  çok uzun süredir var olduğunu ancak gelinen noktada uygulamaların ayrımcılığa vardığını belirtti. İnce, kadın yurtlarında geceleri sayım yapıldığını belirtirken, “Zaman zaman, geceleri tek tek odalara girerek kadınlar uyurken sayım yapıyorlar, geç gelen öğrenciler danışmalar tarafından adeta sorguya çekiliyor ama bir ay yurt parasını ödeyemeyen öğrenciyi de ‘kalacak yeri var mı?’ diye düşünmeden yurttan uzaklaştırabiliyorlar. Kadın ailenin parçasıdır ve korunmaya muhtaçtır anlayışıyla birçok sorunu öğrencilerle çözmek yerine ailelerini arayıp şikayet etmeyi tercih edebiliyorlar. Şimdi de kapıları kilitleyip kadınları kapı önünde bekleterek cezalandırabileceklerini düşünüyorlar. Sebebini sorduğumuzda ise ‘Dışarısı sapık dolu, biz sizi korumaya çalışıyoruz’ diyorlar” diye konuştu. ODTÜ’de 9 Mart Perşembe günü Rektörlük önünde “Kampüste kadınlar da var” demek amacıyla bir kadın şenliği düzenleyeceklerini duyuran İnce, tüm ODTÜ’lü kadınları şenliğe katılmaya çağırdı.

HEM ‘BAŞINIZA BİRŞEY GELİR’ DİYOR, HEM DE KAPI KİLİTLİYORLAR

ODTÜ’deki kadın yurtlarında kalan Buse isimli öğrenci de,  yurda geldiğinde kapının kilitli olduğunu ve danışmadaki görevliler uyumuş olduğu için uzun süre kapının önünde beklemek zorunda kaldığını anlattı. Uygulamaya tepki gösteren kadın öğrenci,  “Gece geç kaldığımızda ‘Neredeydin?’, ‘Kimleydin?’ gibi birçok soruyla karşılaşıyoruz. Sürekli başımıza ‘bir şey’ gelebileceği ile tehdit ediliyoruz. Şimdi de yurda geç kaldığımızda yurt kapılarının kilitleneceği ve içeri giremeyeceğimiz söyleniyor. Sizce de çok çelişkili bir durum değil mi?” diyor. Öğrencinin aktarımına göre bu uygulama erkek yurtlarında yok. Sadece  kadın yurtlarında uygulanıyor.

YURT MÜDÜRLÜĞÜ REDDETTİ

Telefonla ulaştığımız ODTÜ Yurtlar Müdürlüğü yetkilileri ise iddiaları reddederek, yurt yönetmeliğinin belli olduğunu, kadın ve erkek yurtlarında bir ayrımcılığın söz konusu olamayacağını savundu. Saat geçse bile kampüs içindeki öğrencilerin istedikleri saatte yurda girip çıkabildiklerini savunan müdürlük yetkilileri,  bir cinsiyet ayrımcılığı olmadığını, bu konuda bir açıklama yapmak istemediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

İbadi, Barzani ve Talabani ile görüştü

SONRAKİ HABER

ODTÜ’de ‘cinsiyetsiz tuvalet’ kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...