07 Mart 2017 17:51

Sancar: Almanya krizi İsrail ve Rusya krizine benzeyecek

HDP’li Mithat Sancar Almanya-Türkiye gerginliği ile iglili AKP’nin İsrail ve Rusya’ya da efelendiğini sonra sözlerinden geri döndüğünü hatırlattı.

Paylaş

Mecliste Türkiye dış politikasını ve Almanya ile yaşanan gerginliği eleştiren ve AK Parti’nin önce İsrail ve Rusya’ya efelendiğini sonra sözlerinden geri döndüğünü hatırlatan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, AK Parti’nin içeride ‘yasakçı dışarıda özgürlükçü” kesilmesinin hiç bir geçerliliğinin olmadığını söyledi. 

TBMM Genel Kurulunda konuşan ve hükümetin dış politikasını değerlendiren HDP Milletvekili Mithat Sancar, Almanya ile yaşanan krize değinerek, Türkiye'deki antidemokratik uygulamaları hatırlattı. Hükümetin inandırıcılığını kaybettiğinin altını çizen Sancar, krizin de Türkiye ile Almanya arasında yaşanan bir kriz olmadığını belirterek, “Bu kriz, AKP ve Cumhurbaşkanı ile Almanya arasındadır. Krizin sebepleri de Hükümetin ve Cumhurbaşkanı’nın söylemi ve politikalarıdır. Almanya’daki engellemelere gerekçe olarak bazı idari sebepler gösterilse de bu bir rahatsızlığın yansımasıdır. Almanya'da yerel makamlar, AKP'nin ve Cumhurbaşkanının kampanyalarından rahatsızlık duyuyorlar” diye konuştu. 

‘KİMSE SİZİ İNANDIRICI BULMUYOR’

Almanya’daki yasaklamalara karşı olduklarının altını çizen Sancar, Türkiye’de de benzer yasaklara karşı olduklarının altını çizdi. “Türkiye’de özgürlükten yanayız” diyen Sancar, “Sizler bu kadar bağıra çağıra itiraz ettiniz kimse inandırıcı bulmuyor. Neden? Şikâyet ettiğiniz bu uygulamaların 100 katını, bin katını bu ülkede yapıyorsunuz. 2 - 3 tane buluşmanız engellendi diye demokrasi havarisi kesilme hakkını nereden alıyorsunuz?” diye sordu. 

‘BU GAZETECİLERİ KİM TUTUKLADI’

Türkiye’de basın üzerindeki baskıları hatırlatan ve tutuklu gazetecilere işaret eden Sancar, kapatılan dernek, STK sayılarına da işaret ederek, “Peki, bunları kim yapıyor? Ne adına yapılıyor? Demokrat kesilmek adına, demokrasiyi savunduğunuzu iddia ediyorsunuz. Demokrasiyi savunan herhangi bir yönetim bu kadar yasağın yüzde 1'ine bile başvurmaz” şeklinde konuştu. 

‘İSRAİL’E MEYDAN OKUNAMANIZI UNUTMADIK’

Dış politika da “kabadayılıkla” yol alınamayacağını ve hükümetin kendi pratiği ile bunun bir çok kez gösterdiğini hatırlatan Sancar, İsrail krizini hatırlattı. “İsrail'le kriz ortaya çıktığında hangi ağır laflar kullanıldı, ne meydanlar okundu. Sayın Cumhurbaşkanı ‘Ben hayatta olduğum sürece, ben başta olduğum sürece İsrail'le hiçbir ilişki olmayacak’ dedi mi, demedi mi?” sorusunu soran Sancar şöyle devam etti: “Sonra, bütün bunlar olmamış gibi davrandı, İsrail'le ilişkileri düzeltmek için olmadık manevralara başvurdu. Aynı şey Rusya'yla krizde yaşanmadı mı? Kim kaybetti arkadaşlar? Ülke kaybetti, ülkenin itibarı sarsıldı. Ya bu kadar yüksek perdeden meydan okumayacaksınız ya da okumuşsanız sözünüzün arkasında duracaksınız. 

‘ÖZGÜRLÜKÇÜ OLSAYDINIZ BU İTTİRAZINIZ BELKİ CİDDİYE ALINIRDI’

Ülke itibar kaybediyor. Siz özgürlükçü olsaydınız, yasaklara karşı olsaydınız sizin yasaklara itirazınız belki ciddiye alınırdı. Ciddiye alınmayacak. Biz bu ülke için, bu ülkenin geleceği için Türkiye'de de başka bir ülkede de yasaklara karşı çıkmaya devam edeceğiz. 

Size sivil toplumdan, demokratik kamuoyundan, Avrupa'dan yönelen sert eleştiriler haklıdır. Bu eleştirilere baktığınızda pek çok şey sıralanıyor. Mesela ‘Yargı bağımsızlığı yok’ deniyor. Var mı? Yok. Son sekiz ayda 4 bin hâkim görevden atılmışsa hangi hâkim kendini güvende hisseder? Deniz Yücel olayında savcı daha iddianame hazırlamamış. Cumhurbaşkanı Deniz Yücel'i Alman ajanı ilan ediyor, PKK temsilcisi ilan ediyor. Cumhurbaşkanı savcı mı? Bırakın savcı olmayı, hâkim rolünü üstlenmiş. Sonra da gidip "Türkiye'de yargı bağımsızdır" diyeceksiniz; elbette inanmazlar size.” 

Avrupa’daki İslamofobi politikasını da eleştiren Sancar, buna da AK Parti yönetiminin söylemlerinin sebep olduğunu söyledi.(DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu Türk Başkonsolosluğu’nun rezidansında konuştu  

SONRAKİ HABER

Maltepe'de çıkan yangında 1 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...