07 Mart 2017 10:46

TMMOB'ye bağlı odalardan 'hayır'lı 8 Mart açıklaması

TMMOB’ye bağlı odalardan yapılan 8 Mart açıklamalarında referanduma vurgu yaparak 'demokratik ve laik bir ülke için kadınlar hayır diyor' denildi.

Paylaş

TMMOB'ye bağlı odalar yazılı basın açıklaması yaparak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Odaların açıklamasında önümüzdeki anayasa referandumuna da değinilerek, “demokratik ve laik bir ülke için kadınlar hayır diyor” denildi.

Şehir Plancıları Odası yazılı açıklamasında, Türkiye'de  son on yılı  kadınların ve demokrasinin kazanımlar bakımından da geriye gidildiği ifade edilerek, kadının var olmasının en temel zorunluluğunun "laiklik" ilkesi olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, “eğitimde laiklik ilkesinin belirleyiciliği ortadan kaldırılmıştır. Olağanüstü hal amacını aşarak bazı kadın dernekleri ve inisiyatiflerinin kapatılmasının bahanesi edilmiştir; zaten az sayıda olan kadın belediye başkanları görevden alınmıştır. Bu dönemde kadınların giderek çalışma hayatından koparılmış, esnek ve güvencesiz çalışma ortamları nedeniyle eve yönlendirilmiş, kadına yönelik şiddet tavan yapmıştır” denildi. Önümüzdeki anayasa referandumuna da değinilen açıklamada, “16 Nisan‘da yapılacak referandumda, Dünya`da bir eşi benzeri olmayan Türk Tipi Başkanlık Sistemi olarak kamuoyuna duyurulan anayasa değişikliği ile aklımızı, irademizi, geleceğimizi tek bir adama teslim etmemiz istenmektedir. Tek bir adamın nasıl düşünmemiz, neye inanmamız, ne zaman evlenmemiz, kaç çocuk doğurmamız vb. tüm konularda tek söz sahibi olduğu toplum mühendisliğine soyunduğu kadın haklarını 1857`den de önceye sürüklediği yönetim biçimine Cumhuriyet denilemez” diye belirtildi. 

'KADIN YÜRÜYÜŞLERİNİN YASAKLANMASINI PROTESTO EDİYORUZ'

Elektirik Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamada, "Bizim topraklarda önce kadınlar uyanır, sonra güneş doğar; çünkü güneşi kadınlar doğurur" diyerek, önümüzdeki anayasa referandumunda kadınların rolüne dikkat çekti. Açıklamada, Türkiye'nin  diktatörlüğe sürüklenmek istendiği belirtilerek, “Bir yanda tek adam rejimi , bir yanda demokrasi; kadınların burada tarafı ve tercihi bellidir. Aydınlık bir gelecek, demokratik ve laik bir ülke için kadınlar hayır diyor, kadın mühendisler hayır diyor” diye altı çizildi. 

Makina Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamada,  AKP iktidarları döneminde kadın eşitsizliği ve sömürüsü kadına yönelik şiddetin  giderek tırmandığı ifade edilerek, “ Siyasal iktidar, yukarıdan aşağıya yaşam alanlarına müdahalelerle tüm toplumu dinsel gericilikle kuşatırken, bedenlerinden emeklerine kadar kadınları denetlemeye, kaç çocuk doğuracağından kiminle evleneceğine, hangi okullarda okuyup, ne tür meslekler edineceğine, giyimine, kuşamına yönelik kararları siyasal gücüyle kendisi vermeye kalkmıştır” denildi. Kadınların her alanda eşitçe var olabilme mücadelesi, aynı zamanda ülkenin de özgürleşme mücadelesi olduğu belirtilen açıklamada, kadınların yürüyüşlerinin OHAL bahaneleriyle yasaklandığı hatırlatılarak, “8 Mart dolayısıyla birçok kentte kadınların özgürlük yürüyüşlerini engellenmeye yönelik antidemokratik yasakları protesto ediyoruz. Birlik ve dayanışmanın en güzel günlerinden biri olan 8 Mart’ta, ülkenin farklı birçok yerinden gericiliğe, sömürüye, baskıya, şiddete, taciz ve tecavüzlere Hayır seslerini yükseltecek olan kadınların 8 Mart’ı kutlu olsun” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kazuyoshi Miura, en yaşlı futbolcu rekorunu ele geçirdi

SONRAKİ HABER

Baydemir: 1 Kasım'da kaç genci Meclise taşıdınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...