19 Haziran 2012 02:46

Adalet Bakanı derhal istifa etsin

Urfa E Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi’nde, insanlık dışı koşullara isyan eden tutuklulardan 13’ünün C-15 koğuşunda çıkan yangında can vermesinin ardından cezaevinde incelemede bulunan CHP ve BDP milletvekilleri yaşananlardan Adalet Bakanı’nın sorumlu olduğunu söylediler. Heyetlerin ortak çağrısı, “Adalet Bakanı istifa

Adalet Bakanı derhal istifa etsin
Paylaş

Cezaevinde yaptığı incelemelerden sonra bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, cezaevindeki koşulların insanlık dışı olduğunu gördüklerini belirterek, “Şanlıurfa Cezaevi’nde yaşanan olay Adalet Bakanı’nın ihmali sonucu oluşmuş tablodur. Maalesef Türkiye hapishane devletine dönüştü” dedi. Cezaevinde incelemelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise görüştükleri mahkumların olayın kavga nedeniyle yaşandığı haberlerini yalanladıklarını belirterek, “Bu saatten sonra Adalet Bakanı’nın yapacağı onurluca istifa etmektir” dedi. Öte yandan cezaevinde hareketlilik bugün de devam etti. Savcılığın ‘açık görüş yapılacak’ açıklamasına rağmen cezaevine akın eden aileler tutuklularla ancak kapalı görüşme yapabildi.

‘TÜRKİYE HAPİSHANE DEVLETİNE DÖNÜŞTÜ’

13 kişinin yanarak öldüğü ve dün CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun inceleme yaptığı Urfa Cezaevi’nde bugün de CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker ile Muğla Milletvekili Nurettin Demir incelemelerde bulundu. Cezaevi çıkışında bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, içeride yaşanan koşulların insani olmadığını söyledi. Cezaevlerine ilişkin sorunların ve koşulların sürekli gündeme getirilmesine rağmen çözülmediğini söyleyen Demir, “Şanlıurfa Cezaevi’nde yaşanan olay Adalet Bakanı’nın ihmali sonucu oluşmuş tablodur. Maalesef Türkiye hapishane devletine dönüştü. Tutuklu ve hükümlü sayısının artmasına rağmen cezaevlerinde yenileme yapılmadı. Bugün Suriye’den gelenler için binlerce kişilik çadır kentler kuran ülkemizde maalesef 6 kişilik olması gereken koğuşlarda 18-20 kişi kalmaktadır. Burada yaşanan insani olmayan koşullar bu sonuçlara yol açmıştır” dedi.

‘BAKANIN ÇÖZÜM ÖNERİSİ VİCDANSIZLIK’

Cezaevinde incelemelerde bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak da Adalet Bakanı’nın çözüm olarak yeni cezaevlerinden söz etmesini ‘vicdansızlık’ olarak değerlendirerek, “Bu saatten sonra Adalet Bakanı’nın yapacağı onurluca istifa etmektir” dedi. BDP Urfa Milletvekilli İbrahim Binici, Van Milletvekili Özdal Üçer, Hakkari Milletvekili Adil Kurt ve TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker’le birlikte cezaevine gelen Kışanak, 2 saat süren incelemelerinin ardından cezaevi kapısı önünde bir açıklama yaptı. Cezaevinde hem siyasi tutuklu ve hükümlülerle, hem de olayın çıktığı koğuşta bulunan Vedat Taştan’la görüştüklerini belirten Kışanak, olayın bir kavgadan kaynaklandığı şeklindeki bütün bilgilerin yanlış olduğunu söyledi. Olayın açık ve net bir şekilde cezaevinde yaşanan kötü koşullara yönelik bir protesto olduğunun ortaya çıktığını dile getiren Kışanak, olayı katliam olarak değerlendirdi. “Bu bir katliamdır, bu katliam göz göre göre gelmiştir. Urfa Cezaevi’nde bir insanlık dramı yaşanıyor” diyen Kışanak, “Bu cezaevinde sürekli sivil toplum örgütleri, milletvekilleri, insan hakları kuruluşları ve en son cezaevinde bulunan Urfa Milletvekilimiz İbrahim Ayhan, cezaevinde yaşanan kötü koşulların düzeltilmesi için Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na mektup göndermiş. Ama buna karşı Adalet Bakanlığı’nın bu duruma karşı tek çözümü yeni cezaevi yapılması. Bu saatten sonra Adalet Bakanlığı’nın yapması gereken onurluca bir istifadır” dedi. (URFA)


EMEP: URFA CEZAEVİ AKP DÜZENİNİN AYNASIDIR

URFA E Tipi Cezaevinde 13 mahkumun yanarak can vermesine ilişkin bir açıklama yapan Emek Partisi Bölge Örgütü, “Bu olay AKP’nin zulüm düzenini bir kez daha bütün vahşetiyle gözler önüne sermiştir” dedi. ‘İleri demokrasisiyle’ övünen AKP’nin iktidarı döneminde ülkedeki tutuklu ve hükümlü sayısının 59 binden 127 bine çıkarak yüzde 114 arttığı hatırlatılan açıklamada, “AKP askeri ve siyasi operasyonlarıyla, grev yasaklarıyla, basın-düşünme-örgütlenme üzerindeki baskılarla, her türlü demokratik hak ve eyleme saldırarak ülkeyi adeta açık bir cezaevi haline getirmiş bulunmaktadır” denildi. “Öte yandan ‘maneviyatçı’ Erdoğan’ın başında bulunduğu AKP Hükümeti döneminde ekonomik, sosyal, ahlaki yıkımın ulaştığı boyutun bir sonucu olarak hırsızlık, gasp, yaralama, fuhuş, uyuşturucu gibi suçların oranı önceki dönemleri ikiye katlamıştır. Başbakan Erdoğan’ın gittiği her yerde yeni cezaevleri açacağını büyük bir yatırım yapıyormuş gibi gündeme getirmesi sadece siyasal değil, toplumsal yıkımın da vardığı boyutu göstermesi bakımından dikkat çekicidir” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Her türlü demokratik hak ve isteme saldırı politikasıyla; emekçi halk kesimlerini daha fazla açlığa, işsizliğe, sefalete sürükleyen ekonomik-sosyal yıkımla toplumun geniş kesimleri suça itilmekte ve hapishaneler dolup taşmaktadır. Zaten Urfa Cezaevinde 13 kişinin yanarak can vermesine yol açan isyanın nedeni de kapasitenin 3 katı tutuklu ve hükümlünün kaldığı koğuşlarda nefes almayı bile zorlaştıran bu insanlık dışı koşullardır.”  

AKP’nin uyguladığı politikaların ülkeyi açık cezaevine, hapishaneleri ise tabuta çevirdiği dile getirilen açıklamada, “Üstü hangi gerekçeyle örtülmeye çalışılırsa çalışılırsın Urfa Cezaevinde yaşanan katliam ile tıpkı Roboskî gibi AKP’nin insanlık suçu hanesine bir katliam daha eklenmiştir. Urfa’daki tutukluların insanlık dışı koşullara isyan etmesi, AKP’nin zulüm düzeninin yol açtığı yıkımın vardığı boyutu gösteren bir uyarı olarak görülmelidir. Bu ülkede akan kanın durması, demokrasi ve barış için mücadele eden; iş, ekmek, insanca yaşam isteyen bütün halk güçlerinin AKP’nin bu zulüm düzenine karşı birleşmekten başka bir yolu kalmamıştır. Urfa Cezaevindeki katliamın sorumlusu başta Adalet Bakanı olmak üzere AKP Hükümetidir. Dünün zalimleri nasıl bugün yargı önüne çıkıyorsa halkın mücadelesi sonucu AKP de işlediği insanlık suçlarından dolayı hesap vermekten kurtulamayacaktır” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


CENAZELER TANINMAYACAK HALDE

URFA Cezaevinde hayatını kaybeden 13 tutuklunun otopsi için getirildiği Gaziantep’te ailelerin bekleyişi devam etti. Aileler cenazeleri teşhis edemezken, savcı alınan örneklerin İstanbul’a gönderildiğini açıkladı. Cenazeleri teşhis için Adli Tıp Kurumuna giren ve ağıtlar yakarak çıkan aileler, cenazelerin tanınmayacak halde olduğunu söylediler. Ailelere bir açıklama yapan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker DNA sonuçlarına göre teşhis yapacaklarını, örneklerin İstanbul’a gönderildiğini söyledi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerinden isyan dumanları yükseliyor

SONRAKİ HABER

EMO’da 15-16 Haziran söyleşisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...