06 Mart 2017 21:48

Tofaş işçileri Çelik-İş’e tepkili: İşçi sergiliyorlar sanki

TOFAŞ işçilerinin, kendilerini yarı yolda bırakan Çelik-İş’e öfkesi büyüyor: Sendikaya üye olmadan kendi gücümüzle mi hareket edeceğiz?

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Metal direnişine önderlik eden ve otomobil sektörünün devleri arasında yer alan TOFAŞ’ta sular durulmuyor. Direniş döneminde “nefret ettiklerini” söyledikleri Türk-İş’e bağlı Türk Metal’den istifa ederek Hak-İş’e bağlı Çelik-İş’e üye olan işçiler, Çelik-İş tarafından da yarı yolda bırakıldı. MESS’in talebiyle Çelik-İş ile Türk Metal arasında anlaşma yapıldığını, İSDEMİR’e karşı TOFAŞ, Dytech’e karşı Maysan’ın takas edildiğini söyleyen işçiler, “İşçiyi ticari mal gibi kullanıyorlar. Pazarda işçiler sergileniyor sanki” dedi. Açık bir ihanetle karşı karşıya olduklarını dile getiren işçiler, fabrika içinde “Hiçbir sendikaya üye olmadan işçinin kendi gücüyle mi hareket edeceğiz, yoksa yeni bir sendika mı kuracağız?” tartışması yürütüyor.

AÇIK BİR İHANET VAR ORTADA

Çelik-İş TOFAŞ Şubesinde önceki gün yapılacak toplantı için gelen ve kilitli kapılarla karşılaşan bir işçiyle konuşuyoruz. “Burada açık bir ihanetle karşı karşıyayız” diye başlıyor söze ve devam ediyor: “Türk Metal’den kurtulmak için Çelik-İş’e geçtik, fakat gelin görün ki bunlar da aynı çıktı. İSDEMİR’e karşı TOFAŞ’ı, Dytech’e karşı Maysan’ı takas ettiler. Şu an ortaya bunlar çıktı yaptıkları pazarlıkta daha neler neler var onlar da bir bir, gün yüzüne çıkacak.” Yaşanan satışı sezdiklerini ve bu nedenle şubede toplanma çağrısı yaptıklarını anlatan işçi, “Bunun öncesinde de sendikanın genel merkez yöneticilerini defalarca kez aradık. Bursa’da olduklarını biliyoruz ama telefonlarımızı açmıyorlar, bizden kaçıyorlar. Sendikaya geldiğimizde de tablo ortada. İşçinin kendi yeri olan sendikaya bazı ağalar kilit vurmuş, içerideki malzemeleri resmen yağmalamışlar. Bunlardan işçiye dost olur mu, bunlar işçinin hakkını koruyabilir mi?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

‘ÇELİK-İŞ PAYLAŞIM YAPMAYIN BASKISI YAPTI’

Bir başka TOFAŞ işçisi ise “Direniş döneminde kol kola yürüdüğümüz aynı ekmeği paylaştığımız bir arkadaşımız vardı o da sattı bizi. Bize önce ben Çelik-İş’ten istifa ettim artık bu sendika için çalışmıyorum dedi ama akşamında Gold Otel’de sendikanın merkez yöneticileriyle oturup planlar yaptığını öğrendik. Sendikanın korumalarıyla dolaştığını görüyoruz. Bu ihaneti nasıl unutalım artık. Kaç para verdiler sorarım buradan” dedi. İşçilerin facebook üzerinden haberleşme ağı olarak kullandığı Diriliş TOFAŞ sayfasında sıcak paylaşımlar yaptıklarını hatırlatan işçi, şöyle devam etti: “Fakat genel merkez bu sayfanın yönetimini eline almak için uğraştı ve nihayetinde başardı. Buradan biz Türk Metal’i eleştiren haberler paylaşıyorduk onlar bu paylaşımları siliyordu. Çelik-İş’in Bursa Şube Başkanının ne fabrika ile ilgili ne de TM ile ilgili paylaşım yapmayın diyerek bizleri uyardı. Biz de neden dedik, yukarıdan baskı mı var diye sorduk. Yukarısını aşağısını karıştırmayın dedi bizlere. O zaman anlamıştık bir şeylerin döndüğünü.”

AL GÜLÜM VER GÜLÜM DURUMU

Çelik-İş Genel Başkanının “TOFAŞ Şubesi bizim namusumuzdur” sözünü hatırlatan bir başka işçi, şimdi genel merkezin şubeye kilit vurduğunu söyledi. İşçi “Uzun zamandır uğraşıyoruz Türk Metal’den kurtulmak için. Bu yolda birçok arkadaşımız işinden oldu. Şu an içeride olan arkadaşlarımız bizi arayıp ortalık karışmış, sendika bizi satmış ne yapacağız diyorlar. Hiçbir şey diyemiyoruz. TOFAŞ hariç Bursa’yı örgütleyelim diyorlar. Sizle yola mı çıkılır, kendi çıkarlarınız için bunca insanı ekmeğinden ettiniz. Şu an sadece TOFAŞ’ı satmadılar ortada toplu bir satış var. İSDEMİR’e karşı TOFAŞ, Dytech’e karşı Maysan’ı takas ettiler. Al gülüm ver gülüm durumu. İşçiyi ticari mal gibi kullanıyorlar. Sen bunu al, ben de bunu alayım pazarda işçiler sergileniyor sanki” diye konuştu.

MESS ‘ARANIZDA ÇÖZÜN BİR DE SİZİNLE UĞRAŞMAYALIM’ DEDİ

Türk Metal ve Çelik-İş’in Ankara’da görüştüğü bilgisinin geldiğini söyleyen bir başka TOFAŞ işçisi, “MESS bu iki sendikayı Ankara’ya çağırdı ve bir görüşme yapıldı bu üçü arasında. MESS, Türk Metal ve Çelik-İş’e ‘Biz şu an Renault’yla uğraşıyoruz. Bir de sizle uğraşmayalım kendi aranızda çözün bu işi. Birbirinizin örgütlü olduğu yerlerden çekilin’ dediğini biliyoruz. Bu görüşme sonrası Çelik-İş Dytech’ten çekildi. Bizim durum da ortada sendikanın kapısına kilit vurdular” dedi.

PAZARLIĞIN KANITI

Maysan’da Çelik-İş’ten istifaların olduğunu ve Türk Metal üyelerinin sayısının daha fazla olmaya başladığını hatırlatan bir başka TOFAŞ işçisi, “Ne oldu da tekrardan Çelik-İş’e geçişler başladı? Dytech’te çekildiğini açıkladı Çelik-İş bir anda Maysan’da üyeler geri geldi. Bu satışın açık kanıtıdır. Biz TOFAŞ’ta baskı var siz de biraz siyasi baskı yapın diyorduk genel merkez yöneticilerine, hep atlattılar bizi. Şimdi arıyoruz, külliyedeyim sonra arayın diyorlar bize. Şu an yeni bir yola girmemiz gerek onca acıyı baskıyı bunun için mi çektik” dedi. TOFAŞ işçisi şöyle devam etti: “Çelik-İş de bizi yarı yolda bıraktı. Şimdi fabrikaya döndüğümüzde yeni bir tartışma açacağız. Ya işçinin fiili mücadelesini birliğini kurup hareket etmeyi örgütleyeceğiz, ya da yeni bir sendika kurma tartışmalarını gündeme getireceğiz. Her gelen işçiyi satarak kendi cebini doldurma peşinde.”

SENDİKACILAR, KAPININ KİLİDİNİ DEĞİŞTİRMİŞ

Çelik-İş tarafından yüzüstü bırakılan işçiler, önceki gün yeni yol haritalarını çizmek için Çelik-İş TOFAŞ Şubesinde toplanmak istedi. Sabah sendika binasına girmek isteyen işçiler, sendikanın kapısının kilidinin değiştirildiğini gördü. Bunun üzerine kapıyı kırarak içeri giren işçiler, sendika binasının akşamdan boşaltıldığını gördü. Boşaltılmış sendika binasında toplantı yapan TOFAŞ işçileri, bundan sonraki süreci Çelik-İş’le yürütemeyeceklerini belirterek, yeni yol haritasını belirlemek için fabrika içinde yeni bir tartışma açma kararı aldı. İşçiler “Bugün bizleri masada pazarlayanlar bilsinler ki TOFAŞ işçileri bu yapılanları asla unutmayacak” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Colin’s işçileri işten atmalara öfkeli

SONRAKİ HABER

Arçelik işçisi: Ceplerimizi boşaltanlara hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa