06 Mart 2017 17:01

Böke: İfade özgürlüğünü kısıtlamayı en iyi AKP bilir

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke MYK toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada 'İfade özgürlüğünü kısıtlamayı en iyi AKP bilir' dedi.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, “İnsanları kendi siyasi hırsınız, çıkarlarınız için terörist ilan etmeye, Türkiye’yi böyle bölmeye hiçbirinizin hakkı yok. Hem ‘hayır’, hem ‘evet’ diyecek olanlar, bu memleketin evladıdır, bizim için hepsi eşit değerdedir” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı. Yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından basına açıklamalarda bulunan Böke, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “15 Temmuz gecesi F-16’larla bomba yağdıranlar bugünün hayırcıları” şeklindeki sözlerine sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı’nın sözleri için “karanlık ve kışkırtıcı” diyen Böke, şunları kaydetti:

‘80 MİLYONUN KARDEŞLİĞİNE ATILMIŞ BOMBA’

“Bu ifadenin kendisi açıkça bölücülüktür. Bu ifadenin kullanılması Türkiye’ye yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu sözler, Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne, 80 milyonun kardeşliğine atılmış bombadır. Bu sözlerin devleti temsil etmesi gereken birinin ağzından çıkması ise tarihe geçecek bir hatadır.

Benzer sözleri daha önce de duymuştuk. 2010 referandumundan sonra, o referandumda ‘hayır diyenler darbecidir’ denmişti. Oysa sonradan gördük ki o referandumda ‘evet’ diyenler hepimizin tepesine bomba yağdırdılar, bir darbe girişiminde bulundular.

Ergenekon, Balyoz gibi kumpas davalarında birilerine ‘darbeci’ denmişti. Sonradan ortaya çıktı ki o davalarda FETÖ tarafından Türkiye’nin vatansever subayları tasfiye edilmiş ve 15 Temmuz’da milletin üzerine bomba yağdıracak bir ordu yapısı kurulmuştu. Biz bu hikayeyi daha önce de dinledik. 15 Temmuz’da Meclis’in, bu milletin üzerine bomba yağdıranlar bugün Türkiye’nin hayrında birleşen milyonlar değildir. Bizzat bugün ‘hayır’ diyenleri darbecilikle suçlayanların bilerek, isteyerek aracı olarak devlete ve orduya yerleştirdikleri hainlerdir.”

‘BUGÜN ‘HAYIR’ DİYENLER…’

Böke, bugün “hayır” diyenlerin kimler olduğunu ise şöyle ifade etti:

“Bugün ‘hayır’ diyenler, siz FETÖ tarafından kandırılırken, devleti ele geçirmek için bu terör örgütüne devleti teslim ederken ‘sakın yapmayın’ diye sizi ısrarla uyaranlardır. Bugün ‘hayır’ diyenler, sizin FETÖ ile el ele kumpas davalarıyla hapsettiğiniz vatansever askerler ve aydınlar.

Bugün ‘hayır’ diyenler, siz bir başka terör örgütüyle ‘al gülüm, ver gülüm’ müzakere yaparken, şehirlerin bomba yığınağına dönüşmesine göz yumarken, buna ‘yapmayın’ diyenler.

Bugün ‘hayır’ diyenler, evladını Türkiye’de PKK’ya, Suriye çöllerinde IŞİD’e şehit veren anneler, şehit anneleri.

Bugün ‘hayır’ diyenler, rant düzeniyle işletmekte ısrar ettiğiniz madenlerde, can güvenliği olmayan, ölüme terk ettiğiniz madenciler ve onların aileleri.

Bugün ‘hayır’ diyenler, söz verdiğiniz halde asla kadro vermediğiniz ve vermeyeceğinizi bildiğimiz taşeron işçiler.

Bugün ‘hayır’ diyenler, kaldırmaya hazırlandığınız kıdem tazminatlarına ve emeklerine sahip çıkan milyonlarca işçi.

Her görüşten, her inançtan, her partiden, her kimlikten, her meslekten milyonlarca insan Türkiye’nin demokrasisi için, birliği beraberliği için, ayrışmayan yarınlar için ‘hayır’ diyorlar.

Bu insanları kendi siyasi hırsınız, çıkarlarınız için terörist ilan etmeye, Türkiye’yi böyle bölmeye hiçbirinizin hakkı yok. Hem ‘hayır’, hem ‘evet’ diyecek olanlar, bu memleketin evladıdır, demokratik haklarını kullanmaktadır, bizim için hepsi eşit değerdedir.”

‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMAYI EN İYİ AKP BİLİR’

Böke, Almanya’nın ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlayıcı bir tutumu olduğunu ve bu tutumla ilgili ortaya çıkan yanlışı da kuvvetle ifade ettiklerini belirtti.

İfade özgürlüğüne sahip olmamanın ne demek olduğunu ise en iyi kendilerinin bildiğini söyleyen Böke, şöyle devam etti:

“İfade özgürlüğünün kısıtlayanı olmayı da en iyi AKP bilir. Bu kısacık referandum sürecine bir bakalım; mitinglerimizin yasaklanmasından, terörist ilan edilmekten, hakkımızda açılan sayısız soruşturmadan, gençlerimizin attığı twit yüzünden mahkeme kapılarında sürüklenmelerinden ve tutuklanmalarından, iktidarın hoşuna gitmeyeni yazdı diye işinden edilen, hapse gönderilen gazetecilerden, biz bunu çok iyi biliyoruz.

Biz bunu, bilimden ve doğru bildiklerinden vazgeçmediler diye gece yarısı, sinsi bir KHK ile mesleğinden atılan akademisyenlerin yaşadığı durumdan dolayı biliyoruz.

Biz ifade özgürlüğümüzü, demokratik hakkımızı kullandığımız için meydanlarda yediğimiz gazlardan, coplardan kısıtlamanın ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Biz bunların sorumlularını da çok iyi biliyoruz.

Biz kendimiz için neyi savunuyorsak, herkes için aynısını savunuyoruz. Türkiye’de neyi savunuyorsak, dünya coğrafyasının her toprağında da aynı demokratik değerleri savunmaya devam ediyoruz.”

BAHÇELİ’YE: ‘HAYIR’ DİYENLERE YAŞATILANLARA DA KULAK KABARTIN

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Böke, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Cumhurbaşkanı yalnız değil, birlikte Avrupa’ya gidebiliriz” sözlerine ilişkin, “Dilerdim ki Türkiye dışında yaşananlara kabarttıkları göz ve kulağı, Türkiye içinde bugün ‘hayır’ diyenlere yaşatılan, ‘terörist’ damgasıyla ortaya konan gerçeği de aynı gözle, aynı kulakla ve aynı sesle dillendirseydi” dedi.

‘İKTİDAR, ÜZERİNDEKİ SORUMLULUĞU ATMAK İÇİN HIRÇINLAŞIYOR’

Kılıçdaroğlu’nu hedef alan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da yanıt veren Böke, “İnsanın kendi tarihini bunca görmemesi ve bunca yalan üzerine siyaset inşa etmesi bir gelecek için çok tehlikeli. Sayın Soylu’ya şu hatırlatmayı yapmak gerekiyor; Türkiye’yi bombaların yığıldığı şehirlere, kent merkezinde can güvenliğinin olmadığı bir gerçeğe taşımış olan iktidar, şimdi bu sorumluluğu üzerinden atmak için hırçın bir yaklaşım sergiliyor” dedi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Emniyetin önünde 200 Hızb-ut Tahrir’ciye gözaltı

SONRAKİ HABER

Tatvan'da ambulans ticari araçla çarpıştı: 1'i hemşire 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...