18 Haziran 2012 11:00

Dünyada 1 milyar kişi çölleşmeden etkileniyor

Günümüzde dünyanın yüzde 25’inde çölleşme yaşanıyor. Üstelik dünyanın bütün bölgelerinde yaygınlaşan çölleşme ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan önemli bir problem oluşturuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada 250 milyon kişi, doğrudan çölleşme s

Dünyada 1 milyar kişi çölleşmeden etkileniyor
Paylaş

Günümüzde dünyanın yüzde 25’inde çölleşme yaşanıyor. Üstelik dünyanın bütün bölgelerinde yaygınlaşan çölleşme ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan önemli bir problem oluşturuyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre, dünyada 250 milyon kişi, doğrudan çölleşme sorunundan etkileniyor. Yaklaşık 1 milyar kişi de çölleşmenin etkilerini dolaylı olarak hissediyor. Türkiye’de hükümetin izlediği politikalar da çölleşmeyi hızlandırıyor.

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME OLASILIĞI YÜKSEK

Kuraklık ve çölleşme konusunda yapılan çalışmalar ve raporlar Türkiye’nin de gelecek yıllarda çöl olma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Bilim adamları ve çevre örgütleri bu tehlikeli süreçte kamuoyunu uyarmış olsa da henüz yeterli bilinç oluşturulamamış durumda. NASA’nın 1985 yılında hazırladığı raporda, gerekli önlemler alınmazsa Türkiye’nin 55 yıl sonra çöl olacağına dikkat çekiliyor.
Jeoloji Mühendisleri Odasının (JMO) Dünya Kuraklık ve Çölleşmeyle Mücadele Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Anadolu ve Akdeniz’in 2050 yılına kadar ciddi kuraklık tehlikesiyle karşılaşacağı ve hükümetin izlediği politikaların da çölleşmeyi hızlandırdığına vurgu yapıldı. Yanlış tarım politikaları, orman alanlarının tahribatını öngören ‘2/B yasası’, kıyıların ve zeytinliklerin yapılaşmaya açılmasına izin veren düzenlemeler, dereleri kurutan binlerce HES projesi JMO’ya göre Türkiye’de çölleşmeyi hızlandıran önemli etkenler.

SERA GAZI SALINIMI AZALTILMALI

JMO’nun açıklamasında “Çölleşmeyle tarımsal topraklar, bitkiler, ormanlar yok oluyor, insanlar göçe zorlanıyor, açlık ve gıda savaşları tehlikesi her geçen gün büyüyor” denildi.  Çölleşmeye ‘Dur!’ demenin yolunun öncelikle küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımlarının azaltılmasından geçtiği ifade edilen açıklamada, ağaçlandırma, mera ıslahı, bozulmuş orman alanlarının iyileştirilmesi, su kaynaklarının doğru kullanımı ve doğru tarım uygulamalarının hayata geçirilmesinin de kritik önemde olduğu vurgulandı. Plansız ve dengesiz şehirleşme, tarım arazilerinin yerleşime açılması, kıyı alanlarının tahrip edilmesi sorunlarına da dikkat çekilen açıklamada, halk çölleşmeye zemin sağlayan kararlara karşı birlikte mücadeleye çağrıldı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

MTA derhal Alaşehir’e müdahale etmeli

SONRAKİ HABER

Odatv’de TÜBİTAK’tan beklenen rapor gelmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...