06 Mart 2017 10:59

İHD cezaevlerindeki hak ihlalleri raporunu açıkladı

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, Çukurova bölgesindeki cezaevlerindeki mahpusların üzerindeki hak ihlallerine dair raporunu açıkladı.

Paylaş

İHD (İnsan Hakları Derneği) Adana Şubesi, Çukurova bölgesindeki cezaevlerinde tespit ettikleri hak ihlallerine dair raporlarını basın ile paylaştı. Raporu paylaşan İHD Adana Şube Başkanı Av. İlhan Öngör, OHAL’le birlikte birçok hakkın cezaevlerindeki doluluk bahane edilerek askıya alındığını ve tutuklulara yönelik işkencenin kaygı verici boyutlara ulaştığını belirterek yaşanan hak ihlalleri ile ilgili etkili soruşturmalar yürütülmesi ve cezaevlerinin bağımsız heyetlerce incelenmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi. Hasta mahpusların hastanelerde kelepçeli bir şekilde tedavi edildiğini ifade eden Öngör, bunu doktorların önerdiğinin söylendiğini aktararak “Eğer böyle bir durum varsa Adana Tabip Odası’nın konuyu araştırması gerektiğini söyledi. 

Rapor, İHD Genel Merkezi ile ortak yağılan çalışma kapsamında Çukurova Bölgesi’nde Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi, Hatay Çocuk Cezaevi, İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevi, Osmaniye T Tipi Kapalı Cezaevi, Adana E ve T Tipi Kapalı Cezaevi ve Tarsus C Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklularla görüşülerek oluşturuldu. Rapora göre bir çok mahpus yataklar yeterli olmadığı için hijyenik olmayan zeminde yatırılıyor, mektuplar geç veriliyor, istenilen gazete ve kitaplar gönderilmiyor, görüş yasağı getiriliyor, sosyal aktivite saati 10 saatten 1 saate düşürülmüş.

GARDİYAN AVUKATIN GÖRÜŞMESİNİ KESEBİLİYOR

Ayrıca Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı olarak çıkarılan OHAL yasalarına dayanılarak Avukat görüşleri infaz koruma memuru  gözetiminde ve kamera kaydına alınarak yapılıyor. Bu konuyu açan Öngör, avukatın müvekkili ile görüşmesinin hukuk eğitimi almamış infaz koruma memurunun insafına bırakıldığını söyledi. İnfaz koruma memurunun konuşulanlar hoşuna gitmediği takdirde görüşmeyi kesme yetkisi verildiğni söyleyen Öngör, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi. 

EMNİYETTE BAŞLAYAN İŞKENCE CEZAEVİNDE DEVAM ETMİŞ

Tüm cezaevlerinin tamamında yaşanan ihlallerin dışında kişilerin yaşadıkları hak ihlalleri de raporda yer almış. Hatay T Tipi kapalı Ceza İnfaz Kurumu’da kalan bir tutuklu gözaltına alına alınmasından itibaren yaşadığı hak ihlallerini anlatmış. 4 gün süren gözaltın boyunca işkenceye uğradığını anlatan M.S. “4 gün boyunca çırılçıplak tutulduğunu, Filistin askısına asıldığını üzerine benzin dökülerek ölümle tehdit edildiğini, cinsel saldırı girişiminde bulunulduğunu ancak doktorun kendisini uzaktan 1-2 saniye görerek “Darp, cebir yoktur” şeklinde rapor verdiğini anlatmış. Cezaevine girerken çıplak arama yapıldığını ve bir saat boyunca infaz korunma memurları tarafından darp edildiğini anlatan M.S.’ye infaz koruma memurları “Burada bizim kurallarımız geçerli, sana her şeyi yapabiliriz dediğini ve OHAL’den sonra avukatı ile görüşmesinin dinlendiğini anlatmış. 

MEVCUT DURUM ULUSAL VE ULUSLAR ARASI MEVZUATA AYKIRI

Hem adli hem de siyasi tutukluların hak ihlalleri ile karşılaştığı ve hasta tutukluların tedavi edilmediğini dile getiren Öngör, mevcut durumun ulusal mevzuata ve uluslararası İnsan Hakları Sözleşmelerine aykırı olduğunu belirterek “ Yaşanan hak ihlallerine karşı Adalet Bakanlığı, yetkili kurum ve kişiler başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Selma Gürkan: Türkiye’nin geleceği tek adama bırakılamaz

SONRAKİ HABER

İhraçlara inat mücadeleye devam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...