06 Mart 2017 06:05

Cihatçıların Blackwater'ı: Malhama Tactical

'Cihatçıların Blackwater'ı' olarak adlandırılan Malhama Tactical'ın, Suriye'yi kana bulayan çok sayıda cihatçıya askeri eğitim verdiği öne sürülüyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Suriye’de 6. yılına girmek üzere olan savaşı fırsat olarak gören askeri nitelikli güvenlik şirketlerinin,  ülkedeki cihatçılara “öldürmeyi ve terör eylemi gerçekleştirmeyi öğreterek para kazandığı” iddia edildi.

İsveç’te haftalık yayımlanan Proletären gazetesi, ‘cihatçıların Blackwater’ı olarak adlandırılan ‘Malhama Tactical’ şirketinin IŞİD, el Nusra ve diğer cihatçı grupları askeri eğitimden geçirerek büyük kârlar elde ettiğini yazdı. ABD’nin Irak’ı işgali sırasında kullanılan Blackwater gibi ABD’li özel güvenlik şirketlerinin ülkedeki işlediği cinayetler daha sonra ortaya çıkmıştı. Şimdi benzer bir şeyin, Suriye’de Malhama Tactical tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülüyor.

SADECE SÜNNİLERE ASKERİ EĞİTİM VERİYOR

Ancak habere göre bu firmanın Blackwater’dan farkı, elemanlarının katliamlara katılmalarının yanı sıra sadece Suriye devleti ve seküler gruplara karşı savaşan “Sünni Müslümanlar”a askeri eğitim vermesi.

Firma, adı bir bir zamanlar Rus ordusunda özel kuvvetlerde görev yapan Abu Rofiq adındaki bir Özbek tarafından yönetiliyor. Çalışanlarının çoğunluğu da Özbekistan ve eski Sovyet Cumhuriyetlerinden gelenler oluşturuyor.

Malhama Tactical açıktan çalışma yürütüyor. Çalıştırdığı personeli Facebook hesabından temin ediyor. Şirkete ait Facebook ve Twitter hesaplarında nasıl bomba yapılacağını ve şehirlerde nasıl savaşılacağını anlatan Rusça filmler yayımlıyor.

MÜŞTERİLERİNİN ÇOĞUNLUĞU ÇEÇEN

Şirketin Rusçayı kullanması tesadüf değil. Müşterilerinin çoğunluğu Çeçenistan’dan gelerek IŞİD, el Nusra (Şam Fetih Cephesi ve şimdi Heyet Tahrir’uş Şam) ve diğer cihatçı grupların saflarında yer alanlar.

New York merkezli bir istihbarat şirketi, eski Sovyet cumhuriyetlerinden 4 bin 700 kişinin Suriye’de el Nusra ve IŞİD saflarında savaştığı tahminini yapıyor. Bunlardan bir kısmı ‘Malhama Tactical’ın müşterileri.

ABD’de yayımlanan Foreign Policy, şirketin geçtiğimiz yıl Halep’in doğusundaki Şam Fetih Cephesi militanlarını şehir savaşları için eğittiğini yazdı. Bu grupların Halep’ten kaçmaya çalışan sivillere ateş ettikleri, yiyeceklerine el koydukları söyleniyor.

Malmaha Tactical’ın oluşturduğu özel bir birliğin Türkistan İslam Partisi’ne destek olmak için el Kaide bağlantılı gruplarla birlikte savaşa katıldığına da dikkat çekiliyor. Türkistan İslam Partisi içinde Çin’in Sincan eyaletinden gelen Uyguların da yer aldığı ve sayılarının 2 bin civarında olduğu belirtiliyor.

RUSYA VE ÇİN KAYGILI

Rusya ve Çin,  askeri bilgilerini arttıran ve bomba eğitimi gören Özbek, Çeçen ve Uygurların edindikleri bilgileri ülkelerine geri döndüklerinde terör eylemlerinde kullanabileceklerinden ve terör eylemleri gerçekleştireceğinden kaygılanıyor.

Malmaha Tactical Genel Müdürü Abu Rofiq’in, Sünni Müslümanların yaşadığı Çin, Burma ve Rusya’da da şubeler açıp kurslar düzenleyeceğini açıklaması kaygıları daha da arttırdı. Suriye’nin Blackwater’ı olarak adlandırılan bu şirketin askeri eğitimden geçirdiği cihatçılar sivillerin ölmesiyle sonuçlanan terör eylemleri ve katliamlar düzenliyorlar.

Şirket tarafından eğitilen Şam Fetih Cephesi  militanlarının Cenevre’de barış görüşmeleri devam ederken Suriye resmi kurumlarında gerçekleştirdikleri intihar eyleminde 42 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Müjde paketlerden kadınlara güvencesizlik ve işsizlik çıktı

SONRAKİ HABER

'Dersim coğrafyası yeni bir barajı kaldıramaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...