05 Mart 2017 20:14

Avusturya Türk siyasetçilere AB'de kampanya yasağı istiyor

Avusturya Başbakanı Christian Kern Türk siyasetçilerin yapacağı kampanya etkinliklerinin AB çapında yasaklanması çağrısında bulundu.

Paylaş

Avusturya Başbakanı Christian Kern Türk siyasetçilerin yapacağı kampanya etkinliklerinin AB çapında yasaklanması çağrısında bulunurken, Türkiye'nin planladığı başkanlık sistemini eleştirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Avusturya Başbakanı Christian Kern Türk siyasetçilerin yapacağı kampanya etkinliklerinin AB çapında yasaklanmasının, Almanya gibi birlik üyelerinin tek başlarına Ankara'nın baskısı altında kalmasını engelleyeceğini belirtti.

Welt am Sonntag gazetesinde yayınlanan bir söyleşide Avusturya Başbakanı Kern, planlanan başkanlık sisteminin Türkiye'de hukuk devletini daha da zayıflatacağını, kuvvetler ayrılığını kısıtlayacağını ve AB değerlerini ihlal edeceğini söyledi. Kern "Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaklaştığı hukuk devleti zeminine tekrar dönmeli" çağrısında bulundu.

Kern, gazeteci Deniz Yücel'in tutuklanması kararını "şoke edici" diye tanımlayarak, Ankara'nın "insan hakları ve demokrasi gibi temel hakları ayaklar altına aldığını" söyledi. Kern Ankara'ya Yücel'in derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Avusturya Başbakanı ayrıca Türkiye'nin AB üyeliği ile ilgili olarak da AB müzakerelerinin geçici olarak askıya alınmasından ziyade sonlandırılması ve Türkiye ile ilişkilere "AB üyeliği illüzyonu" olmadan yeniden yön verilmesi gerektiğini söyledi.

Kern'in açıklamalarına AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'ten tepki geldi. Çelik, twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kern'in önerisini, "Vatandaşlarımızla biraraya gelmemizi engellemek için AB'yi kullanmayı önermek ifade ve toplanma özgürlüğü ihlalinde yeni bir aşama" diye yorumladı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın perşembe akşamı Gaggenau’da, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de pazar akşamı Köln ve ardından Frechen’da katılacağı referandum etkinliklerinin iptal edilmesine Türkiye sert tepki göstermiş, Türk yetkililer Almanya'nın kararının demokratik olmadığı eleştirisinde bulunmuştu. 

Türk yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamalarda Almanya ve Hollanda'daki yetkililerin muhafetine rağmen her iki ülkede yaşayan Türklerin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın yetkilerinin genişletilmesinin oylanacağı 16 Nisan Anayasa referandumunda destek vermeleri için kampanyaya devam edeceklerini açıkladılar.

Türk bakanların Almanya'daki programlarının iptal edilmesi üzerine Ankara ile Berlin arasında yaşanan gerilimin ardından Başbakan Binali Yıldırım Alman mevkidaşı Angela Merkel ile Cumartesi günü bir telefon görüşmesi yapmıştı.(DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Artvin Eğitim Sen: Kamu emekçileri 16 Nisan’da hayır diyecek

SONRAKİ HABER

‘Alevi olduğumuz için atıldık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...