05 Mart 2017 13:36

Aloha Tekstil işçileri yüzde 10 zamma tepkili

Aloha Tekstil fabrikası işçilerine yeni yılda yüzde 10 zam yapıldı. İşçiler yapılan zamma pazar mesailerine girmeyerek tepki gösterdi.

Paylaş

Çorlu'da bulunan Aloha Tekstil fabrikası işçilerine yeni yılda yüzde 10 zam yapıldı. Fabrikada yılda iki kez yapılan zam da asgari ücrette olduğu gibi teke indirilirken, işçiler tepkilerini pazar mesailerine kalmayarak gösterdi. “Ne kadar para, o kadar iş” diyen işçiler, kendilerini tatmin edecek bir zam yapılmamasını istiyor. 

Sendikal örgütlenmenin olmadığı fabrikada, işçilerin ücreti asgari ücretin biraz üzerinde. Yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Aloha Tekstil’de patronun yüzde 10 zam yapacağı duyulunca işçiler de tepki gösterdi. Kendi aralarında yüzde 10 artışı kabul etmeyeceklerini konuşan işçiler, pazar mesailerine gelmeme kararı aldı. Bu karar fabrika yönetimi telaşlandırırken, önce her şef kendi bölümündeki işçilerle toplantı yaptı. toplantılarda konuşan bazı şefler, zamlardan haberdar olmadıklarını söyledi. Şeflerin yaptığı toplantılar işçileri ikna etmeyince, bu kez fabrika müdürü Apre bölümünün bütün vardiyalarını toplayarak işçilere seslendi. Patronun aslında yüzde 6 zam yaptığını ama kendi çabalarıyla bu rakamı yüzde 10’e çıkardığını ileri süren müdür, yapılacak başka bir şey olmadığını savundu. Şimdilik beklemede kalan ve ücretlerini aldıklarında ne yapacaklarına karar vereceklerini söyleyen işçiler, “Ne kadar para, o kadar iş” diyor.

FATURALARI BİLE KARŞILAMADI

Aloha Tekstil fabrikasında konuştuğumuz bir işçi “Yapılan zam bir iki ayda faturalardaki artışı bile karşılamıyor. Bir de bununla bir yıl idare edeceğiz. Bu haksızlıktan başka bir şey değil. Bu zammın ne zaman uygulamaya geçeceğini de bilmiyoruz. Bu konuda bir açıklama yok. Her sene şubatı zamlı çalışır, mart ayında zamlı ücret alırdık. Bu bile belirsiz” dedi. İşçi ücretler ödendiğinde “dananın kuyruğunu kopacağı” uyarısında bulundu. 

Bütün patronların asgari ücret zammını göstererek “Devlet bile yüzde 8  zam yaptı” bahanesini ileri sürdüğünü dile getiren bir başka işçi, şöyle devam etti: “Hükümet işçiye yüzde 8-10 zammı reva görürken patronlara teşvik üstüne teşvik yapıyor. Yapılan zam daha zorunlu BES’i bile karşılamıyor. Patronlar bedava işçi çalıştırmak istiyor.” (Çorlu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Stoklanan samanın tonu 250 lira

SONRAKİ HABER

Azez'de intihar saldırısı: 9 ölü 11 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...