05 Mart 2017 12:24

Suriye ordusu, IŞİD’in elindeki Hafsa'ya ilerliyor

Suriye ordusu ile IŞİD arasında Suriye’nin kuzeyinde devam eden çatışmalar nedeniyle on binlerce sivilin göçe başladığı belirtildi. 

Paylaş

Cihatçı muhaliflere yakınlığı ile bilinen Suriye Gözlemevi 30 binden fazla sivilin Halep’ten ayrıldığını ileri sürdü. Göçün ordunun, IŞİD’in elindeki köyleri geri alarak ilerlemesiyle başladığı belirtilirken, sivillerin çoğunun Suriye Demokratik Güçleri (SGD) kontrolündeki Menbic’e gittiği kaydedildi. 

Menbic’teki AFP muhaberinin verdiğini bilgiye göre siviller kente motorsikletler ve küçük araçlar içinde geldi. Menbic Askeri Konseyi’nin arama noktalarında kontrol edildikken sonra kente kabul edildi. Menbic’in sivil yöneticilerinden İbrahim Kuftan konuyla ilgili, “Suriye rejimi ve IŞİD arasındaki çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlerin sayısı hala artıyor” dedi. 

2011’den bu yana Suriye nüfusunun yarısının çatışmalar nedeniyle yer değiştirdiği belirtiliyor. 

HEDEF SU KAYNAĞINI GERİ ALMAK

Rusya ve Hizbullah güçlerinin de desteğiyle Suriye ordusu Halep’in IŞİD’in elindeki bölgelerini geri almak için operasyon yürütüyor. Ordunun, özellikle Halep’e su pompalayan Hafsa'yı almak istediği belirtiliyor. IŞİD’in suyu kesmesi nedeniyle Suriye’nin ikinci büyük kenti 47 gündür su sorunu yaşıyor. Suriye Gözlemevi’nin açıklamasına göre geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri hükümet güçleri bölgedeki 18 köyü IŞİD’den geri alarak Hafsa sınırına kadar geldi. Hafsa, Halep’e yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Al Masdar’ın haberine göre ise Halep’in doğu kırsalında 1.5 aydır devam eden Suriye Ordusu taarruzunda, şu ana kadar 100 köy ve kasabada kontrol sağlandı.

EL BAB ÇEVRESİNDEN BÜYÜK GÖÇ

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi (OCHA) ise, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle, yaklaşık 66 bin kişinin evini terk ettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, el Bab ve Tadif'ten yaklaşık 40 bin, el Bab’ın doğusundaki yerleşim birimlerinden de yaklaşık 26 bin kişi yerinden oldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Lise öğrencilerinden 8 Mart videosu

SONRAKİ HABER

ABD, Rakka’ya kendi askeriyle girecek!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa