05 Mart 2017 11:01

Adalet Arayan İşçi Aileleri: Herkes bu vahşeti anlamalı

Adalet Arayan İşçi Aileleri, 59. Vicdan ve Adalet Nöbetinde meslek hastalıklarına dikkat çekerek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Paylaş

Adalet Arayan İşçi Aileleri, Galatasaray Meydanı’nda her ayın ilk pazar günü gerçekleştirdikleri Vicdan ve Adalet Nöbetinin 59’uncusunu tuttu. İşçi aileleri mart ayı nöbetinde, "Hergün onlarca işçinin iş cinayetlerinde ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği acı gerçeklik eşliğinde vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes bu vahşeti anlayarak davranmalı" dedi. Mart ayı nöbetinde İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı başkanı Zeki Kılıçaslan meslek hastalığının ne olduğunu anlattı. Erkan Keleş, Soma katliamı ve Şule İdil Dere davalarında son durum aktarıldı. Hayatını iş cinayetinde kaybeden işçilerin fotoğraflarının taşındığı nöbete CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Nöbetin gazeteciliği ise Nilay Vardar yaptı.

MESLEK HASTALIKLARI

"Meslek hastalıkları gizli bir salgındir kayıt altına alınamıyor" diyen Doktor  Zeki Kılıçaslan "Meslek hastalığına yakalandığını işçinin anlaması çok zor. Mesleğe bağlı astımı ayırmak eğitimle olur. Astım öksürük olabilir bunlar mesleğe bağlı olabilir. Doktorun hastanın mesleğini ayrıntılı olarak sormalı. İşçi eğitimli olmak zorunda" diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde çalışırken hastanedeki besin zehirlenmesini sorduğu için işten atılan taşeron işçi Cemal Bilgin ise şöyle konuştu: "Biz daha önce taşeron olduğumuz için iş bulmuşuz, halimize şükredelim diyorduk. Yüzlerce arkadaşımız Çapa'da meslek hastalığına yakalandı. Besin zehirlenmesi Çapa Hastanesi'nde meydana geldi. Bunu araştırdım, belgeledim suçlu ben oldum. Yöneticiler gündeme gelmesini istemedi. Sağlık üreten bir kurumda işçiler meslek hastası. İş güvenliği yok. Tedbir alınsın diye yönetime baskı yaptık. Taşeron firma eğitimler verilmeden önce sertifika dağıttı. Her yerde meslek hastalığına yakalaniyoruz. İSİG önlemlerinin alınması lazım. Bunun için mücadele etmemiz lazım."

DERE DAVASINDA İBB VE İSTAÇ'A KUSUR

Kadıköy Yoğurtçu Parkında hafriyat kamyonu tarafından ezilerek can veren Şule İdil Dere'nin ailesi adına İSİG Meclisi'nden Aslı Odman konuştu. 10 ay sonra ilk bilirkişi raporunun açıklandığını ifade eden Odman, "Bu süreçte en az 20 kişi benzer şekilde can verdi. Bilirkişi raporunda İBB ve İSTAÇ asli kusurlu bulundular. Savcıların izniyle devlet memurlarının yargılanmasına izin verilmesi gerekiyor" dedi. 

SOMA VE BEDAŞ

İş cinayetinde hayatını kaybeden BEDAŞ işçisi Erkan Keleş ve Soma katliamı davası avukatı Berrin Demir, iki davadaki son durumu aktardı. Demir, Soma davasına ilişkin şöyle konuştu: "Uzun zamandır işverenlerin sabotaj iddiaları vardı. Ya FETÖ ya PKK'nın sabotaj yaptığını iddia ediyorlardı. Bu celsede öğrendiklerimize göre bu iddialar dosyaya alınmış ve gizlilik kararı getirilmiş. İddialar bu kez ciddiye alınmış. Dava bitecek diye beklerken Cumhuriyet savcısı bekliyor. Kötü kokular geliyor. Aileler meclise giderek adalet isteklerini dile getirdiler. Karamsarlikla bekliyoruz. Sabotaja bağlandığı taktirde sanıklar beraat edecek. Kritik bir sürece girdiğimizi düşünüyoruz." Erkan Keleş davasında 7 yılın ardından bu hafta karar beklediklerini söyleyen Demir, daha önce mahkemenin Keleş'i kusurlu bulduğunu hatırlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen Kayseri Şubesi 10. olağan kurulu sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Mesele yalnızca Erdoğan sorunu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...