İzmir’de 8 Mart coşkusu: Kadın düşmanı politikalara Hayır!

İzmir’de yüzlerce kadın bir araya gelerek 8 Mart mitingi düzenledi. Mitingde kadınların eşitlik mücadelesi için referandumun önemine dikkat çekildi.

05 Mart 2017 10:49
Paylaş

İzmir’de 8 Mart Kadın Platformu tarafından Gündoğdu Meydanı’nda yüzlerce kadının katılımıyla miting düzenlendi. İzmir Valiliği’nin mitingi yasaklama girişimini püskürten kadınların geçtiğimiz seneye göre daha kitlesel ve coşkulu olması dikkat çekti.

Diğer illerdeki 8 Mart mitinglerinde olduğu gibi İzmir’de de referandum vurgusu öne çıktı. Kadınlar yaşamları ve gelecekleri için ‘Hayır’ dedi. “Karanlığa inat yaşam hakkımız, özgürlüğümüz, bedenimiz ve emeğimiz için direniyoruz” diyerek bir araya gelen kadınlar, ağırlıklı olarak ‘Hayır’ yazılı dövizler taşıdı.

‘En az 3 hayır’, ‘Yalana dolana hayır’, ‘Savaşa karşı barış için hayır’, ‘Kadınlar birlikte güçlü’, ‘Laik demokratik bir yaşam istiyoruz’ yazılı dövizlerin yanı sıra kadın cinayetlerine ve siyasi cinayetlerde hayatını kaybeden kadınlarla tutuklu milletvekilleri ve belediye başkanlarının fotoğrafları da taşındı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen 8 Mart mitinginde açıklamayı okuyan kişiye dava açılmasını protesto eden kadınlar bu kez metni çoklu olarak okudu. 3 kadın metni bölümler halinde okudu.

Açıklamada “Bu mücadele daha insanca bir yaşam uğruna yeni haklar elde etmek için olduğu kadar, kazanılmış haklarımızı korumak için de veriliyor. Bugün kadınlar olarak, dünyanın her yerinde gericiliğe, emperyalizme, yoksulluğa, şiddete meydan okuyarak alanlara çıkıyoruz” denildi.

AKP iktidarının kendi dönemi boyunca kadınları çalışma hayatına katmak yerine kadınlara evin yolunu gösterdiği belirtilen açıklamada, kadınların bunu asla kabul etmeyecekleri vurgulandı.

2016 yılında 328 kadının öldürüldüğünü ve kadın cinayetlerinin yüzde 50’sinin OHAL döneminde işlendiğini ifade eden İzmirli kadınlar, baskı politikalarının kadınlara şiddet olarak geri döndüğünü söyledi. LGBTİ+’lerin yaşadığı ayrımcılığa da dikkat çekilen açıklamada özellikle işyerinde ve hayatın diğer tüm alanlarında yaşanan ayrımcılığa dikkat çekildi.

‘HAYIR’IMIZI BÜYÜTECEĞİZ’

Kadın düşmanı politikalara karşı kadınların birlik, beraberlik ve dayanışma mücadelesini sürdüreceklerini söylenen kadınlar, dünya kadın grevine selam göndererek şöyle devam ettiler:
“İçinden geçtiğimiz referandum sürecinin ne denli önemli olduğunun, kadınlar olarak farkındayız. Oy kullanacak her kesimden kadına buradan sesleniyoruz. Parlamenter sistemin ve hukukun tarafsızlığının ortadan kaldırıldığı, halkın egemenliğini hiçe sayan, hesap sorulamayan tek adam rejimi, biz kadınlar için ortaçağ anlamına geliyor. Biz kadınları birleştiren neyse, ‘Hayır’ımızı o büyütecektir. Kadın erkek eşit olamaz diyenlere, boşanmayı engellemeye, tecavüzleri aklamaya çalışanlara, kadın milletvekillerini mecliste darp edenlere, çocuk istismarcılarını utanmadan alkışlayanlara ‘Hayır’ diyoruz.”

Miting halaylar ve Praksis Kadın Müzik Grubu’nun şarkılarıyla son buldu. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

TMMOB'lu kadınlardan 8 Mart etkinliği

SONRAKİ HABER

İhraç edilen öğretmenden şarkılı protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...