05 Mart 2017 06:38

Yarkadaş, 'çıplak arama'nın resmini Bakan Bozdağ’a iletti

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, ‘Cezaevlerindeki çıplak arama vakaları artıyor’ diyerek bir tutuklunun yolladığı resmi gösterdi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a seslendi ve “Cezaevlerindeki hak ihlalleri artıyor. Buna engel olun, sorumluları cezalandırın” çağrısı yaptı.

Gercekgundem.com’da yer alan habere göre; Edirne F Tipi Cezaevi’nden kendisine gelen bir mektubu gösteren CHP'li vekil, “Bir tutuklu, arkadaşına uygulanan insanlık dışı muameleyi resim / karikatür haline getirmiş. Çizimde, arkadaşının çıplak arama işkencesine maruz kaldığını resmetmiş. Çıplak arama insan haklarını ayaklar altına almaktır” dedi.

Yarkadaş şöyle konuştu:
“Mektup birkaç gün önce ‘Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi Mektup Okuma Komisyonu – GÖRÜLDÜ’ damgasıyla TBMM’deki makamıma ulaştı. Bir insan olarak utandım... Suçu ne olursa olsun hiçbir insan çıplak aramaya maruz bırakılamaz. Çıplak arama işkencedir; işkence yapmak da buna göz yummak da insanlık suçudur.”

‘RAPORA RAĞMEN...’

Yarkadaş, Tekirdağ'daki çıplak aramaya dair şu bilgileri paylaştı:
“Mektupta; kalçasından, dizine kadar 45 cm uzunluğunda bir platinle yaşayan tutuklu mahkumun yaşadıkları anlatılıyor. Tutuklu, X-Ray cihazından geçerken kendisine eziyet ediliyor ve çıplak arama yapılıyor.

Tutuklunun sağlık raporu ve bedeninde platin olduğunu gösteren belgeye rağmen, cezaevi yönetimi bildiğini okuyor. Tutuklu ısrarla X-Ray cihazından geçiriliyor. Cezaevi idaresi, cihazın sürekli sinyal vermesi yüzünden durumu anlatmaya çalışan tutukluyla adeta dalga geçiyor. Ve tutuklu herkesin gözleri önünde yasalara aykırı bir biçimde soyuluyor.”

TEHDİT DE VAR

Cezaevi yönetiminin aynı tutukluya “Bundan sonra da soyarak geçireceğiz” dediğini aktaran Yarkadaş, “İşkence yapılacağı açıkça söyleniyor” tepkisini gösterdi.

Yapılanın adının ‘işkence’ olduğunu belirten Yarkadaş, “Anayasamız da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de işkenceyi suç olarak görür. Adalet Bakanı Bozdağ'ı işkencenin hesabını sormaya çağırıyorum” dedi.

İŞTE BELGE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın “Cezaevinde işkence yapıldığını söyleyen belgesini göstersin” dediğini hatırlatan Yarkadaş, şöyle konuştu:
“Bana gelen işkenceli çizimi ve mektubu bu sabah Sayın Bozdağ'a gönderdim. Gereğini yapıp yapmadığının takipçisi olacak, sonucu da kamuoyuyla paylaşacağım.”

GRUP YORUM'A DA YAPILMIŞ

Grup Yorum üyelerinin de tahliye olduktan sonra yaptıkları açıklamalarda çıplak aramaya maruz kaldıklarını ifade ettiklerini belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cezaevlerinden gelen şikayetler, çıplak arama işkencesinin sistematik bir hale geldiği şüphesini uyandırıyor. Bunlar 12 Eylül uygulamalarıdır. Cezaevi idarecileri, OHAL'den aldıkları güçle, insanlık dışı muameleleri rahatça yapıyor. Çünkü kimsenin kendilerine hesap sormayacağını düşünüyor ve cesaret buluyorlar.

OHAL'in denetimsizliği keyfiyeti de beraberinde getiriyor. Bazı cezaevlerinde mektup yasağı hala sürüyor. KHK'lerde bile olmamasına rağmen, mektup yasağı uygulanıyor.

Keza; cezaevlerinin fiziki şartları da her geçen gün ağırlaşıyor. İnsanlar nefes almakta zorluk çekiyor; adeta nöbetleşe nefes alıyorlar. Üstüne üstlük bir de çıplak arama gibi işkence metodları devreye sokuluyor.”

'BOZDAĞ EMPATİ YAPSIN'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da konuşturulmamasını eleştiren ilk milletvekili olduğunu da belirten Yarkadaş sözlerini şöyle tamamladı:
“Sayın Bozdağ'ın hakları ihlal edilince buna karşı çıktım. Tepkimi Twitter'dan gösterdim. Bozdağ'ın hakkını da savundum. Sayın Bozdağ da kendisine emanet edilen canların onurlarını ve haklarını korumalıdır. Onların yerine kendisini koyarak düşünmelidir. Cezaevinde çıplak aramaya tabii tutulan ve onurları kırılan insanlar, Bozdağ'a emanet edilmiştir.”

YASAK KALKTI

Yarkadaş öte yandan, Gazeteci Tunca Öğreten ile Mahir Kanaat'ın, Evrensel ve Birgün'ü okuyabildiğini ve yasağa son verildiğini de belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Torbalı’da kadın emeği ve mücadele paneli yapıldı

SONRAKİ HABER

Sinan Oğan'a kürsüde saldıran kişi serbest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...