05 Mart 2017 00:40

Dytech’te kararı işçiler verecek

Çelik-İş’in Türk Metal lehine ‘çekilme’ kararı almasıyla Dytech işçileri, kendi sözleşmelerini kendileri yapmak istiyor.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Kocaeli’de bulunan Dytech fabrikasında hareketlilik sürüyor. 

İşçilerin, 2015 yılında metal direnişinin patlak vermesinin ardından üyesi oldukları Türk Metal Sendikasından Çelik-İş’e geçmesinden bu yana dönem dönem hareketlenen fabrika, en son 1 Mart Çarşamba günü Çelik-İş’in fabrika yönetimi ile görüştüğü masadan Türk Metal lehine ‘çekilme’ kararı almasıyla, daha da hareketlendi. 

DANIŞIKLI DÖVÜŞ MÜ VAR?

Bunlar olurken, fabrikada hâlâ üyesi bulunan işçilere, İSDEMİR fabrikasında yakaladıkları çoğunluğu ve mahkemenin Çelik-İş’i yetkili kıldığını duyuran bir mesaj atan sendika yönetimi, işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. “Dytech’te ne başardılar da, İSDEMİR’i büyük bir sevinçle duyuruyorlar? Bizim o kadar ayımızı çaldılar, sonra gidip bizim üzerimizden İSDEMİR’de anlaştılar” diyen işçiler, Çelik-İş ile Türk Metal’in danışıklı dövüş içerisinde olduğunu düşünüyor. 

GENEL MÜDÜR HER HATTAN İKİ İŞÇİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dytech Genel Müdürü Ayhan Karataş ise, her hattan iki işçi ile görüşerek işçilerin önüne 3 seçenek koydu. İşçilerin görüşlerini alan Karataş, “Ya Türk Metal ile yola devam edilecek, ya bireysel iş sözleşmesi yapılacak, ya da hukuksal durumu bekleyerek yetki durumu ne olursa ona göre hareket edilecek” dedi. İşçilerden aldığımız görüşlere göre ise, hatlardan görüşmeye giden işçilerin çoğunluğu sendikasız, bireysel iş sözleşmesi yaparak yola devam etmek istiyor. 

İŞÇİLER BİREYSEL İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YANA

“Kendi irademizle, kendi temsilcilerimizi seçerek bu yola devam etmek istiyoruz. Genel Müdüre görüşlerimizi ilettik. O da ‘Siz karar verin, tekrar görüşelim’ dedi” diyen işçiler hatlarda imzalar toplamaya başladı. Bu süreçte bireysel iş sözleşmesi yapmak isteyen işçiler, topladıkları imzayı Dytech Genel Müdürüne iletecek. 600 işçinin çalıştığı fabrikada yeterli çoğunluk olan 301 işçinin imzasının toplanmasıyla, bireysel iş sözleşmesi yapılarak yola sendikasız devam edilmesi istenecek. 

Öte yandan hareketliliğin devam ettiği Dytech’te, Türk Metal’in işçileri geri döndürme çabaları fabrikanın önünde de sürüyor. İkişer üçer kişiyle işçilerle görüşen ve “Bakın geri dönün, gördünüz Çelik-İş’i, aklınızı başınıza alın” telkininde bulunan Türk Metal yönetici ve temsilcileri, vardiya giriş çıkışlarında işçilerle konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Basın açıklamaları suç delili sayıldı!

SONRAKİ HABER

'DİTİB Ankara’yla bağını kolay kesmez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...