05 Mart 2017 00:35

Colins kot fabrikası 320 işçiyi işten atıyor

Aylardır işçileri fazla mesai yaparak çalıştıran Colins patronu, işler azalınca işçileri kapı dışarı etmeye başladı.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Çorlu’da 1400 işçinin çalıştığı Türkiye’nin önemli kot üreticisi Colins patronu, üç gün içinde kırk işçiyi üretim daralması gerekçesi ile işten attı. İşten atılmaların devam edeceği söyleniyor. İşsizlik için İŞKUR’a giden işçilere 320 işçinin işten atılacağı söylenmiş. Fabrikada yeni örgütlenen Öz İplik İş ise ortalıkta görünmediği gibi işçilerin telefonlarına dahi çıkmıyor.

‘KULLANILIP KAPI DIŞARI EDİLİYORUZ’

İşçiler asgari ücret ile geçinemedikleri için zaten zorunlu olan fazla mesaiye kalmak istiyor. Ama fazla mesailer sürekli hale gelince özellikle kadın işçiler zor durumda kalıyor. “İşler biraz azaldı. Bu doğru. Ama işçiler hemen kapı dışarı mı edilmeli? İşler olduğunda fabrikaya giriş belli, çıkışımız belli değildi. Çoluğun çocuğun yüzünü unutuyorduk. İlk fırsatta hemen işçi mi atılır” diyen hâlâ çalışan bir kadın işçi, “İş olduğunda köle gibi çalışıp, işler azaldığında kullanılmış mendil gibi kapı dışarı ediliyoruz” diye tepkisini dile getiriyor.

‘LAVABOLARA BİLE İZİNLE GİDİLİYOR’

Colins, Loft gibi kendi markaları ile birlikte Zara, Tommy gibi markalara da üretim yapan Colins’in ülkemizde Aksaray ilinde ve Mısır’da da fabrikaları bulunmakta. Kadın işçilerin çoğunlukta olduğu fabrikada işçiler ağırlıklı olarak asgari ücret ile çalışıyor. Sadece bayramlarda 300 lira ikramiye adı altında para veriliyor. Asgari ücret karşılığında ise kölece çalışma dayatılan fabrikada işçilerin lavabolara gitmesi bile ancak izin ile oluyor. Tuvalete giderken ustadan izin alarak gittiklerini söyleyen işten atılan Mustafa isminde bir işçi, “Beş dakika içinde ihtiyacımızı görmek zorundayız. Gün içinde her zaman tuvalete gitme izni bile alamıyoruz. Yoksa fırça yiyoruz. Sürekli geç kalan veya çok tuvalete giden işten atılıyor” diyor.

‘KADIN İŞÇİLERE KÜFÜR DAHİ EDİLİYOR’

İşler yetişmediğinde veya hatalı iş çıktığında kadın işçiler de dahil, müdür ve şeflerin küfür ve hakaretine maruz kaldıklarını söyleyen işçiler “Geçen ay hatalı iş çıktı diye müdür kadın işçilere ana avrat küfür etti. Kadın işçiler o esnada boyun eğmek zorunda kaldı. Ama daha sonra hüngür hüngür ağlıyorlar. Sendikaya gidildiğinde ise ‘İspatlayamayız’ diyerek üstü örtülüp dava dahi açılmadı” dedi.

‘İŞÇİLER İŞTEN ATILIYOR SENDİKA ORTADA YOK’

Fabrikada altı aya yakın bir süredir Öz İplik-İş Sendikası örgütlenmeye çalışıyor. Örgütlenme çalışmalarını 15 Temmuz darbe girişiminden sonra açıktan yapmaya başlayan Öz İplik-İş Sendikasının, patronu da ikna ettiği işçiler tarafından söyleniyor. Buna rağmen işçileri üye olması için zar zor ikna eden Öz İplik-İş çoğunluğu ancak 20 Şubat’ta alabildi. Öz İplik-İş’e üye olmakta tereddüt göstermelerinin sebebini işçiler, “Öz İplik-İş Sendikasına güvenmedik. Güvenmemekte de haklı olduğumuz kanıtlandı. Örgütlenme döneminde her gün fabrika kapısına gelen, yetki gelince şenlik düzenleyen Öz İplik-İş yüzlerce işçi atılırken ortada olmadığı gibi telefonlarını bile kapatmışlar” sözleriyle açıklıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar yaşam, emek ve özgürlük için alanlara çıkacak

SONRAKİ HABER

Basın açıklamaları suç delili sayıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...