04 Mart 2017 19:12

Almanya'da 'Basına ve Gazetecilere Özgürlük' mitingi

Almanya'nın Stuttgart kentinde gerçekleşen mitingde 200'den fazla kişi Türkiye'de basına yönelik baskılara tepki gösterdi.

Paylaş

Ali ÇARMAN
Stuttgart

Almanya'nın Stuttgart kentinde saat 16.00'da gerçekleştirilen 'Basına ve Gazetecilere Özgürlük' mitinginde 200'den fazla kişi Türkiye'de basına ve gazetecilere yönelik baskılara tepki gösterdi. Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin özgür bırakılmaları talep edildi. 

Stuttgart'ın tanınmış kabaretlerinden Peter Grohmann ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'nun (DİDF) çağrısıyla Deniz Yücel ile dayanışmak ve gazetecilere yönelik baskılara yönelik baskıları protesto etmek için bugün saat 16.00'da Almanya'nın Stuttgart kentinde Türkiye Cumhuriyeti konsolosluk binası önünde 'Basına ve Gazetecilere Özgürlük' mitingi gerçekleşti. Yeşiller Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Brigitte Loesch, Stuttgart 21 karşıtları, Almanya Gazeteciler Örgütü (DJV), Sol Parti (die Linke) yöneticileri, Stuttgart Hayır Platformu bileşenleri ve demokratik kurumların destek verdiği mitinge 200'den fazla kişi katıldı. 

Mitingde ilk konuşmayı DİDF adına Ali Murat Gül yaptı. Gül konuşmasında "Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti sadece muhalif basına değil kendilerine ve uygulamalarına yönelik eleştiriye dahi tahammül edemiyorlar. Deniz Yücel‘in tutuklanması bunun göstergesidir. Bizler bunu şiddetle protesto ediyoruz" ifadelerini kullandı. Miting esnasında sık sık alkışlar eşliğinde sloganlar haykırıldı. 

Almanya Göçmen Kadınlar Birliği Başkanı Sidar Çarman ise "yaşasın uluslararası dayanışma" sloganları eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında; ‘‘Bizler Türkiye’de barış isteyenlere, akademisyenlere, evleri başına yıkılan Kürt halkına ve basına yönelik saldırıları protesto ediyoruz. 8 Mart’ları yasaklanan mücadeleci kadınların yanında olduğumuzu ilan ediyoruz ve gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi. 

'ELEŞTİRİNİN YASAKLANDIĞI BİR ÜLKE'

Alman radyosu SWR3 tarafından canlı olarak verilen mitingde Die AnStifter temsilcilisi kabaret Peter Grohmann ilgiyle dinlenen uzun bir konuşma yaptı. Grohmann konuşmasında Türkiye'deki gazeteci ve siyasi tutsakların büyük çoğunluğunun ne ile suçlandıklarını dahi bilmediğini vurguladığı konuşmasında "Kuşkusuz basın ve ifade özgürlüğü sorunu sadece Türkiye’de ayaklar altına alınmış değil. Ama bizler bugün Deniz Yücel ile dayanışmak için buradayız. Eleştirinin yasaklandığı bir ülkeden söz ediyoruz. Türk, Kürt, Alman gazetecilerin özgür bırakılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Mitinge katılan gazeteciler Türkiye'deki meslektaşlarıyla birlikte olduklarını göstermek için sembolik olarak fotoğraf makinaları ve kimliklerini alana bırakarak bir dakika sessizce beklediler. 

Miting "Hepimiz Deniz'iz, gazeteciler serbest bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

İzlanda’ya nüfusunun 5 katı turist geldi

SONRAKİ HABER

Van'da gösteri ve yürüyüş yasağı uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...