04 Mart 2017 13:29

Anketlere göre AfD’nin oy oranı düşüyor

Almanya’da anketlere göre ırkçı-milliyetçi Almanya için Alternatif partisinin oyları yüzde 8’e düşerek uzun zaman sonra en düşük oy oranına geriledi.

Paylaş

Sığınmacı kriziyle birlikte oy oranı hızla artan ve toplam 10 eyalette parlamentoya girmeyi başaran ırkçı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oy oranın düştüğü, partinin bölünme aşamasına geldiği belirtiliyor.

Almanya’da önümüzdeki mayıs ayında Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde, eylül ayında ise federal çapta yapılacak genel seçimlerde bütün dikkatler ırkçı-milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisinin alacağı oy oranında. Birkaç hafta önce yapılan anketlerde AfD’nin oy oranı yüzde 12-16 arasında gösterilirken son anketlerde alacağı oyların yüzde 8’e kadar düştüğü ileri sürülüyor. Böylece, uzun bir aradan sonra ırkçı partinin en düşük oy oranına gerilediği belirtiliyor.

Parti içindeki çatışma ve tartışmaların oy kaybında önemli bir rol oynadığı belirtiliyor. Partinin önemli simalarından biri olan Thüringen Meclis Grubu Başkanı Björn Höcke’nin PEGIDA tarafından düzenlenen gösteride açıkça ırkçılık yapması, Hitler faşizmi dönemini övmesi üzerine parti içinde tartışma başlamıştı.

Kamuoyundan gelen eleştiriler üzerine Genel Başkan Frauke Petry’nin başını çektiği kanat, daha milliyetçi-muhafazakar çizgide olan Björn hakkında disiplin soruşturması açılmasına karar verdi.

Tartışmanın partiye oy kaybettirdiğini gören parti yönetimi, bu kez uzlaşma yoluna giderek ortak bir açıklama yapılmasını sağladı. Ancak bu da tartışmaları dindirmedi.

Petry ile Almanya İstihbaratı arasında yapılan görüşmede de, aşırı sağcı-Neonazi grupların partiye sızdığı konusunda uyarılar yapılmıştı. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Evrim, Dersim Akademisinde tartışılmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Şakran’daki açlık grevi 18. gününde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...