04 Mart 2017 12:22

Tansiyonu düşürme görüşmesi yapılacak

Türkiye ile Almanya arasında yükselen tansiyonu görüşmek üzere dışişleri bakanları çarşamba günü bir araya geliyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye ile Almanya arasında yükselen tansiyonu görüşmek üzere dışişleri bakanları çarşamba günü bir araya geliyor. Her iki ülke de gerilimi iç politikada kullanmak için büyük çaba harcıyor.

Die Welt Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in, 14 gün gözaltında tutulduktan sonra çıkarıldığı mahkemece, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçlamalarıyla tutuklanması ile artan Almanya Türkiye gerilimi sürüyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’nın Gaggnenau kentinde, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Köln’de konuşmacı olarak katılacağı referandum etkinliklerinin iptal edilmesinden sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Etkinliklere dair kararlar yerel düzeyde alınır” açıklamasına Bozdağ’dan tepki geldi. Bekir Bozdağ “Sayın Merkel, Adalet Bakanı’nın konuşturulmaması Alman anayasasına ve demokrasisine uygun mudur değil midir” diye soran Bozdağ, “Bize yapılan uygulama faşist bir uygulamadır, demokratik değerlerin çiğnendiği bir uygulamadır” ifadesini kullandı. 

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’den iki bakanın referandum kampanyası etkinliklerinin iptali ile Gazeteci Deniz Yücel’in tutukluluğu konularının birbirine karıştırılmaması gerektiğini açıkladı.

Bakanların referandum toplantılarının iptal edilmesi ve Bozdağ’ın Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yapmayı planladığı resmi görüşmeyi iptal etmesinden sonra yükselen tansiyonu görüşmek üzere her iki ülkenin dışişleri bakanları önümüzdeki çarşamba günü bir görüşme yapacaklar. Basında yer alan haberlere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 8 Mart günü Almanya’ya gidecek ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile bir araya gelecek.

Öte yandan Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Deniz Yücel’in Alman büyükelçilik yetkilileriyle görüşmesinin hâlâ mümkün olmadığını belirterek, Alman tarafının Yücel’e diplomatik destek sunma isteğine şimdiye kadar yanıt alınamadığını kaydetti. “Bu nedenle şu ana kadar Alman tutuklu ile Alman diplomatik yetkilileri arasında doğrudan bir görüşme gerçekleşememiştir” dedi.

ALMANYA: ABSÜRT

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Deniz Yücel için “PKK temsilcisi ve Alman ajanı” açıklamasına Almanya Dışişleri Bakanlığından tek cümlelik yanıt geldi.Reuters’a konuşan Almanya Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, “Casusluk suçlamaları absürt” dedi.

Die Welt Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasının ardından Angela Merkel duydukları endişeyi dile getirmişti. Gerilim, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Almanya’da konuşmacı olarak katılacağı toplantının iptal edilmesiyle yükselmişti.  Alman hükümeti ise Bozdağ’ın Almanya’daki Türklerle bir araya geleceği toplantının iptal edilmesinde bir payının bulunmadığını, kararın yerel yönetim tarafından alındığını duyurmuştu. Tüm bunların ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tutuklanan Die Welt Muhabiri Deniz Yücel’i ‘Alman ajanı’ diye niteledi. Almanya’nın da ‘teröre yardım ve yataklıktan’ yargılanması gerektiğini söyledi.

 {{310766}}

ÖNCEKİ HABER

KESK'li kadınlar ihraçlara karşı oturma eylemi yaptı

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Kayseri Şubesi Olağan Kongresi toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa