04 Mart 2017 06:03

Tarlada çalışan kadınlar: Şartlar zor, emeğin karşılığı yok

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde Adana'da her sabah tarla yolunu tutan kadınlar, zor şartlara rağmen emeklerinin karşılığını alamıyor.

Paylaş

Kadınların haklarını ve özgürlüklerini haykırdıkları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken, her alanda var olan ve emekleri sömürülen kadınların bir kısmı ise tarlalarda çalışan kadınlardır. Adana'da kış şartlarına rağmen evine ekmek götürmek için her sabah tarla yolunu tutan kadınlar, akşama kadar çalışmalarına rağmen emeklerinin karşılığını alamıyorlar. 3 yıldır tarla işinde çalıştığını ifade eden Süreyya Altınufak bu kadınlardan birisi. 

'SOĞUK VE ÇAMURLA MÜCADELE EDİYORUZ'

Sabah saat 07.00'de buzla kaplı tarlada ıspanak topladıklarını belirten Altınufak, "Bazen soğuktan ellerimizi bile hissetmiyoruz. Ama yapacak bir şey yok. Soğuk ve çamurla mücadele ederek ıspanağı topluyoruz. Çok zahmetli bir iştir" dedi. Çocuklarını okutmak için çalıştığını kaydeden Altınufak, "Her gün iş olmuyor. Her gün iş olsaydı bizim için daha iyi olur. Aldığımız yevmiye 50 TL'dir. Ülkedeki ekonomik krizden dolayı her şey çok pahalı olmasından bize yetmiyor" şeklinde konuştu.

'BAŞKA SEÇENEK YOK'

Tarlada ilk çalıştığında çok zorladığını ve zamanla alıştığını anlatan Fatma Kaygısız ise "Bir kadın olarak tarlada çalışmak çok zor. Ispanakları topluyoruz. Daha sonra kasalara koyup kamyonette taşıyoruz. Zor bir iştir; mecburuz. Ekmek parası kazanmak için yapacak başka seçeneğimiz yok " dedi. Çalışma saatlerinin belli olmadığını aktaran Kaygısız, sipariş sayısına göre çalıştıklarını ifade etti. Kaygısız, evde oturmak yerine kendi parasını kazandığı için tarladaki zorlukları görmezden geldiğini belirti. 

'GEÇİNEMİYORUZ'

Fevziye Erdoğan ise 10 senedir tarlada çalıştığını ve bu işin kolay olmadığına değinerek "Sabahın soğuğunda tarlaya geliyoruz. Toprak çamurlu olduğu için ıspanakları toplarken zorlanıyoruz" dedi. Eşi ve çocukları ile birlikte çalıştıkları halde kazandıklarının kendilerine yetmediğini belirten Erdoğan, "Tarım kesiminde kadın olmak çok zor. Ekmek parası için yazın güneş altında, kışın kar ve buz içinde çalışmak zorundayız. Buna rağmen kazancımız çok düşük ve hiçbir sosyal güvencemiz yok" diye dert yandı. Bütün gün tarlada çalıştığını kaydeden Erdoğan, akşam da ev işi ile uğraşıp yorulduğunu kaydetti. Erdoğan, "İnsan mecbur olmasa küçücük çocuklarını buraya çalıştırmaya getirmez" dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Cenevre’de 4’üncü tur da sona erdi

SONRAKİ HABER

Azadiya Welat Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ölçen gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...