04 Mart 2017 01:30

Almanya’yla tansiyon yükseliyor

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin Almanya'da yapacağı toplantıların iptal edilmesiyle gerginlik artıyor.

Paylaş

Son bir yıl içinde bir çok kez tansiyonun yükseldiği Türkiye-Almanya ilişkilerinde şimdi de bakanların Almanya’daki referandum toplantılarının iptal edilmesi eklendi. Die Welt gazetesi temsilcisi Deniz Yücel’in tutuklanmasının ardından yaşanan gerilimin arkasında Türkiye’nin Almanya’ya verdiği sözleri tutmamasının yattığı tahmin ediliyor.

Almanya ile Türkiye arasında yaşanan gerilim Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yapacağı toplantıların Gaggenau ve Köln’ün Porz ilçesi belediyeleri tarafından iptal edilmesi iyice yükseldi. 

Gaggenau Belediye Başkanı Michael Pfeiffer kararın siyasi olmadığını, salonunun kapasitesinin üzerinde insan gelmesi durumunda güvenlik sorunu nedeniyle toplantıyı iptal ettiklerini ifade ederken, Bozdağ kararı ‘Almanya’daki skandal uygulama tam anlamıyla faşist bir uygulamadır” ifadelerini kullanarak tepki gösterdi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Almanya dönüşü katıldığı “Gençlerin Gözüyle Cumhurbaşkanlığı Sistemi Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İfade hürriyeti engellendi, hani siz demokrattınız?” Bozdağ, programın iptal edilmesini de, “Çok net bir biçimde görülüyor ki bu belediyeyi de aşan bir karardır, skandal bir karardır, diplomatik nezakete aykırı bir karardır” diye yorumladı.

Toplantının iptal edilmesine tepki gösteren Bozdağ, aynı gün Karlsruhe’de Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal ederek Türkiye’ye döndü. Her iki bakan arasında asıl olarak Deniz Yücel’in durumun ele alınması bekleniyordu.

‘UYGULAMANIN ALTINDA KALMAYACAĞIZ’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iptali ‘Alman derin devletinin sistematik uygulaması’ olarak tanımladı. Türkiye’nin tesadüf olmadığını söylediği uygulamanın altında kalmayacağını vurgulayan dışişleri bakanı, “Terörist başlarına izin veriyorsunuz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı’na izin vermiyorsunuz. Bunun izah edilir bir yanı yoktur. Bu Alman derin devletinin sistematik uygulaması haline geldi” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da izin iptalini “Avrupa’nın geleceği açısından endişe verici” sözleriyle eleştirirken, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann dışişleri bakanlığına çağrılmıştı.

ZEYBEKÇİ KONUŞMADAN DÖNMEYE NİYETLİ DEĞİL

Öte yandan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Almanya’nın Köln kentinde, referanduma sunulacak anayasa değişikliğini anlatacağı toplantı için yeni salon bulundu. Zeybekci, pazar günü saat 18.30’da Köln yakınlarındaki Frechen’de, Golden Palast adlı düğün salonuda konuşacak Zeybekci’nin Köln’ün Porz semtindeki belediyeye ait salonda yapılacak toplantıya katılacağı duyurulmuştu. Ancak Porz Belediyesi toplantıyı iptal etmişti.

Öte yandan Kölner Stadt Anzeiger gazetesinde yer alan habere göre Zeybekçi’nin Köln’e 20 km uzaklıktaki Leverkusen’de Avrupa Denizliler Derneği tarafından yapılacak “Özay Gönlüm Anma Gecesi”ne katılacağı ve bir konuşma yapabileceği belirtildi. Köln Başkonolusluğu, haberi doğruladı.

TANER YILDIZ HESSEN’DE KONUŞACAK MI?

Referandum kampanyası çerçevesinde Enerji ve Tabi Kanyaklar eski Bakanı Taner Yıldız’ın da pazartesi günü Hessen eyaletindeki Frankfurt yakınlarındaki Großkrotzenburg’da konuşma yapması bekleniyor. Şu ana kadar Yıldız’ın toplantısının iptal edildiğine dair bir bilgi bulunmuyor. Ancak tansiyonun yükselmesi durumunda bu toplantının da güvenlik gerekçesiyle iptal edilebileceği tahmin ediliyor. 

KILIÇDAROĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ise Bozdağ’ın Almanya’da yapacağı konuşmanın iptaline tepki gösterdi: Kılıçdaroğlu “Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin iki bakanı konuşmak ister, siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız” dedi.

GERİLİMİN ARKASINDA NE VAR?

Almanya’nın son dakika kararlarıyla Türk bakanlarının katılacağı toplantıları güvenlik gerekçesiyle iptal etmesinin arkasında Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Deniz Yücel’in tutuklanmayacağı yönünde verdiği sözü yerine getirmemesi olduğu tahmin ediliyor. Haber sitesi Spiegel Online’de hafta içinde yer alan haberde Merkel ile Yıldırım arasında 17 Şubat’ta Münih’te NATO Güvenlik Konferansı çerçevesinde bir görüşmenin yapıldığı ve Yücel’in durumun ele alındığı ileri sürülmüştü. Görüşmede, Yıldırım’ın Merkel’e Yücel’in tutuklanmayacağı, ifadesi alındıktan sonra sınırdışı edileceği yönünde mesaj verdiği dile getirilmişti.

Merkel, Yücel’in tutuklanmasından sonra verilen sözlerin yerine getirilmemesi nedeniyle “şaşkınım” açıklamasında bulunmuştu.

Bunun üzerine Alman Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi’ni davet ederek tutuklamayı protesto etmişti.

ÖNCEKİ HABER

İlk kez yapay embriyo üretildi

SONRAKİ HABER

FED’den faiz artırma sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...