04 Mart 2017 01:15

Gemlik Gübre işçileri: Fabrika kapandı söylemi oyun olabilir

Bursa'da bulunan Gemlik Gübre’de grevde deam eden işçiler, ‘Fabrika kapandı’ haberlerinin grevi kırmak için ortaya atılan bir söylem olabilir dedi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Gemlik’te bulunan Azot Gübre’de toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş Sendikasına üye 335 işçinin başlattığı grev 193. gününü geride bıraktı. 193 günün sonunda bazı basın organlarında, patronun fabrikayı kapattığına ilişkin haberlerin yer aldığını belirten işçiler, bunun doğru olmadığını söyledi. “Patronla sendikamız arasında yapılan görüşmede patronun 2017’yi kapattık demesi üzerine böyle bir algı oluştu. Fabrika kapandıysa, neden halen bakım var?” diyen işçiler burada patronun bir oyununun olabileceğine dikkat çekti.

‘ÇÖZECEĞİZ DİYENLER ORTALIKTA YOK’

Greve çıktıkları ilk günden beri çeşitli oyunlarla kendilerini yıldırmaya çalıştıklarını vurgulayan bir işçi, “Biz hakkımızı almak için bu yola çıktık fakat bu mücadelemiz görmezden gelindi. İlk günden beri Meclisteki bütün partilerle görüştük, durumumuzu anlattık. AKP’li CHP’li, MHP’li milletvekillerine sorunu çözmeleri için girişimde bulunmalarını istedik fakat gelen herkes bu sorunla yakından ilgileneceğiz deyip gittiler. Aradan neredeyse 200 gün geçti ama değişen hiçbir şey olmadı. Geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanı geldi Bursa’ya. Fakat gelip de bizleri ziyaret etmedi. ‘Siz aylardır burada grevdesiniz, biz bu sorunu çözmek için girişimlerde bulunacağız’ demişlerdi ama görmezden geldi bizi. Bu fabrika da onlara oy veren çok insan var” dedi.

KAPATILACAK FABRİKADA NEDEN BAKIM VAR

Geçtiğimiz günlerde patronla sendika arasında bir görüşme yapıldığını belirten başka bir işçi de “Patron gübre satışının olmadığını, bu yüzden de satış yapamadığını söylemiş ve 2017 yılını şimdiden kapattık demiş. Bu söylem fabrikanın temelli kapatıldığı gibi algılanmış. Kapatılsa bizim haberimiz olurdu. Şu an fabrikanın amonyak bölümünde halen bakım var, kapanacak fabrikada neden bakım yapılır? Bu görüşme sonrası sendika da ‘2018 yılı için ne diyorsunuz planınız nedir’ diye sorunca patron bunu size söylemek zorunda değilim diyerek görüşmeyi bitirmiş. ‘Madem durum böyleyse işçilerin tüm haklarını verin çıkarın. Herkes önüne baksın belirsizlikten kurtarın işçileri’ demiş sendika. Bizle yapılan toplantıda sendika durumu böyle anlatı” diye konuştu.

Düğün salonunda yapılan görüşmeyi sendikanın kendilerine aktardığını söyleyen başka bir işçi de şunları söyledi: “Sendikacılar ‘Masa devrilmiştir, patronun bu söylemleri üzerine yapılacak başka bir görüşme yok’ dedi. Versinler tazminatımızı biz de kendi yolumuza bakalım. Resmi olarak daha bizi çıkarmadılar. Böyle bir söylenti var ama Siemens’in elemanları amonyak bölümünde bakım çalışması yapıyor. Gübre satışı yok ama amonyak satışı devam ediyor halen. Aylardır bakım yapıyorlar, bu kadar parayı boşa harcamaz patron.”

SENDİKASIZ ÇALIŞALIM İSTİYORLAR

Fabrika kapanacak söylemlerinin daha önce de yapıldığını söyleyen bir işçi de şöyle konuştu: “Ne zaman hakkımızı istesek hep aynı tehdit. Görüşmede patron sendika istemiyorum demiş sendikacılara. Yarın bugün işten çıkarıp sonra bizleri tek tek çağırıp sendikasız gelin çalışın da diyebilirler. Patronun oyunu olabilir bu durum. Resmi olarak biz işçilere bir şey denmedi. Böyle yaparak bizlerin moralini iyice bozmak istiyorlar. Yakın bir zamanda Asil Çelik grevi yasaklandı, neden? Çünkü orada üretimin durmaması gerekiyordu. Bizim grevimiz neden yasaklanmadı? Çünkü gübre satışları yok. Bu hem hükümetin hem de patronun işine geliyor. Durum böyle olunca da işçiyi iyice süründürelim, sendikadan da nefret etsin bizim dediğimiz koşulları kabul edip gelip çalışsınlar. Bizleri örgütsüz bırakmak için ayak oyunları oynuyorlar” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkel 14 Mart'ta Trump ile görüşecek

SONRAKİ HABER

‘TSK’nın itibarını, çetelerle cepheye sürenler düşürüyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...