03 Mart 2017 11:49

Hani sağlıkta çağ atlamıştık?

CHP’li Didem Engin, 58 yaşındaki hastanın Kastamonu'da yer olmadığından 500 km ötedeki hastaneye sevk edilirken yaşamını yitirmesini Meclise taşıdı.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, Kastamonu Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde yer bulunmadığı için yaklaşık 500 kilometre ötedeki bir hastaneye sevk edilen 58 yaşındaki Müberra Çeçen'in sevk edildiği hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmesini yazılı bir soru önergesi ve Genel Kurul konuşması ile Meclis gündemine taşıdı.

Engin "Vatandaşlarımızın hastanelerde, yoğun bakımda yer bulmak için çektikleri çileyi, kaybettiğimiz hayatları AKP Hükümetinin ve Meclisteki tüm milletvekillerinin vicdanlarına sunuyorum" dedi.

1959 doğumlu Müberra Çeçen, 6 Şubat 2017 tarihinde kalsiyum eksikliği ve böbrek yetmezliği nedeniyle rahatsızlanarak Kastamonu Doğanyurt Toplum Sağlığı Merkezi'ne götürülmüş, burada yeterli teçhizat olmadığı gerekçesi ile İnebolu Devlet Hastanesi'ne sevk edilmişti. Hastanın ailesi kendi imkânları ile hastayı İnebolu Devlet Hastanesi'ne götürmelerine rağmen, burada da tedavi için yeterli imkân olmadığı gerekçesi ile hasta Kastamonu Devlet Hastanesi'ne sevk edilmişti.

Yine ailenin kendi imkânları ile Kastamonu Devlet Hastanesi'ne götürülen Müberra Çeçen'in durumu hastanede yapılan tetkikler ve  hava verilmesi sonrasında ağırlaşmış, yakınlarına yoğun bakımda yer olmadığı belirtilmiş ve yoğun bakım için 466 km mesafede olan Konya ya da 473 km mesafede olan Sivas illerinden birisini tercih etmeleri gerektiği belirtilince yoğun bakım için il seçmek mecburiyetinde kalan aile Konya’yı tercih etmişti. Ambulans içerisinde tıbbi durumu kötüleşince yolda acilen Ankara Gölbaşı Devlet Hastanesi'ne götürülen Müberra Çeçen, sevk edildiği Konya’daki hastaneye ulaştırılamadan 8 Şubat’ta hayatını kaybetmişti.

CHP’li Didem Engin, Genel Kurul konuşmasında "Müberra Çeçen'in vücudu yüzlerce kilometrelik bu yola dayanamadı. Bu acı olay 15 yıllık AKP Hükümetlerinin hep övündükleri sağlık politikalarının, bugün geldiği noktayı, insan hayatına verilen değeri, acil servis ve yoğun bakım ünitelerinin içler acısı durumunu göstermesi açısından tipik bir örnektir" açıklamasında bulundu.

YOĞUN BAKIM HASTASI 500 KM UZAĞA NASIL YÖNLENDİRİLEBİLİR?

Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına yazılı bir soru önergesi sunan Engin, “Yoğun bakım ihtiyacı olan bir hasta nasıl olur da neredeyse 500 kilometre mesafede bulunan illerdeki hastanelere yönlendirilebilir?"  sorunusu sordu.

AKP Hükümetlerinin 15 yıldır tek başına iktidarda olduğunu belirten Engin, buna rağmen yoğun bakım kapasite yetersizliği sorununun 15 yıldır hala çözülemediğini söyledi.

Engin, soru önergesinde Türkiye genelinde 2016 yılında ve 2017 yılının ilk iki ayı içerisinde yoğun bakım ünitesi yatak kapasitesi yetersizliği sebebiyle başka illere sevk edilen hasta sayısını ve yoğun bakım ünitesi yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların sayısının yıllara göre dağılımı ile ülke genelinde Sağlık Bakanlığı, özel hastaneler ve üniversiteler bünyesinde bulunan yoğun bakım yatak sayılarını sordu.  

YOĞUN BAKIM PERSONEL SAYISI YETERSİZ

Yoğun bakım sistemi ile ilgili önemli bir sıkıntının da yoğun bakım hastaları ile birebir ilgilenen sağlık personeli sayısının yetersizliği olduğunu belirten Engin, yoğun bakım hemşiresi ve uzmanı sayısının artırılması için yapılan çalışmaları da sordu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon 5 yıl sonra yüzde 10’u geçti

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de kadınlar ‘Hayır’ dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa