03 Mart 2017 10:04

Mimarlar Odası: 350 ton asbest belediye ihalesinde yazıyor

Melih Gökçek, 350 ton asbest bulunduğu belirtilen hava gazı fabrikasında ölçüm yapan firmayı suçladı ancak asbest varlığı ihalede de yazıyordu.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Asbest tespit edilen hava gazı fabrikasının yıkımının mahkeme tarafından durdurulmasının ardından açıklamalar yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, fabrika çevresinde asbest tespit eden firmanın “işi alamadığı” için bunu yaptığını iddia etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “350 ton asbest olduğu onların (belediyenin) ihalesinde yazıyor. Siyasi laf kalabalıklarıyla bilimsel bulguları çürütemezler. Gökçek çıkacak ölçümleri açıklayacak” dedi. Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi bölgenin karantinaya alınması için ilgili kurumlara başvuru yaparken, Gökçek hakkında da suç duyurusunda bulundu. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 350 ton asbest bulunduğu belirtilen hava gazı fabrikasının yıkımının mahkeme tarafından durdurulmasının ardından tehdit ve iddialar savurdu. Twitter’da açıklama yapan Gökçek, Mimarlar Odası’nın asbest ölçümlerini Competenza firmasına yaptırdığını öne sürerek firmanın “işi alamadığı” için bu incelemelerde bulunduğunu iddia etti. 

Gökçek “Mimarlar Odası’nın tetkik yaptırdığı Competenza firmasının temsilcisi Feridun Demirel ile ilgili olarak şu anda çok önemli bir bilgi aldım. Feridun Demirel, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ihaleyi alan Gürsoy firmasından üç gün süreyle ısrarla asbestle söküm uzmanı olarak kendisine işin verilmesini istedi. Gürsoy firması işi vermeyince Mimarlar Odası’na giderek rapor hazırladı. Raporu verdiği tarihte Competenza firması akretite değildi” dedi. Yapılan tahlillerin doğru olmadığını savunan Gökçek, fabrika çevresine yüzde 40’a varan oranlarda asbest yayıldığı bulgularının panik meydana getirmek amaçlı olduğunu ileri sürdü. 

Yarın bu konuda çıkacak raporlara göre Feridun Demirel hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Gökçek, şu anda asbest söküm uzmanı olarak ihalede görev yapan Rahmi Baysal'ın da Feridun Demirel ile davalık ve hasım olduğunu iddia etti. Gökçek, bu olaydan dolayı Mimarlar Odası, bazı milletvekilleri ve Feridun Demirel’in illaki hesap vereceği tehdidinde bulundu. 

350 TON ASBEST OLDUĞU BELEDİYE İHALESİNDE YAZIYOR

Evrensel’e değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Gökçek’in 350 ton asbest olmadığı yönündeki açıklamalarını yalanladı. Binada 350 ton asbest olduğunun Büyükşehir belediyesi tarafından Kasım ayında imzalanan ihalede ortaya çıktığını vurgulayan Candan, “Gökçek Twitter’da bu kadar çok asbestin dünyayı yok edeceğini söyleyerek, ‘yok öyle birşey’ diyor. Evet, çok tehlikeli ama 350 ton asbest olduğu onların ihalesinde yazıyor” dedi. 

Ekim ayından bu yana yapılan yıkım nedeniyle Ankara halkının 3 aydır asbest soluduğunu belirten Candan, “Hiçbir önlem alınmadan yıkım gerçekleştirildi. Bu nedenle bir firma ile anlaşarak bilimsel raporlarla asbestin nasıl yayıldığını tespit ettirdik. Siyasi laf kalabalıklarıyla bilimsel bulguları çürütemezler. Gökçek çıkacak ölçümleri açıklayacak. Asbestin hangi noktalarda olduğunu anlatacak. 350 ton asbest olan binayı önlem almadan yıktınız ve asbest çevreye yayıldı. Bu çürütecek bir raporunuz var mı? Biz bilimsel analizler, fotoğraflar ve videolarla toplumu bilgilendirdik ve onlara görevlerini hatırlattık. Ankara Tabip Odası ile birlikte Gökçek hakkında da suç duyurusunda bulunacağız. Biz değil, onlar hesap verecek” diye konuştu. 

GÖKÇEK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU, BAKANLARA KARANTİNA ÇAĞRISI

Ankara Tabip Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi, asbest bulunan Havagazı Fabrikası’nı hiçbir koruyucu önlem almadan yıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında, çevrenin kasten kirlettiği ve görevi kötüye kullandığı iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Ayrıca meslek odaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’ne,  Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ankara Valiliği’ne yapının acilen karantinaya alınması için resmi yazılar gönderdi.

ÖNCEKİ HABER

PAK, PDK-Bakur ve PSK referandumda oy kullanmayacak

SONRAKİ HABER

Kadınlar 8 Mart yasaklarını geri çektirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...