03 Mart 2017 06:32

Kozlu'da maden katliamında yitirilen 263 işçi anıldı

Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde 3 Mart 1992'de 263 madencinin hayatını kaybettiği grizu patlaması, ocak girişinde anıldı.

Paylaş

Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında 3 Mart 1992’de meydana gelen grizu patlamasında, yaşamını yitiren 263 maden işçisi, facianın 25’inci yıl dönümünde ocak girişinde anıldı.
Tarihte en çok kaybın yaşandığı maden katliamları arasında yer alan patlama için madenciler ‘kuyubaşı’ denilen ocak girişinde saat 07.45’te tören düzenledi.

DHA’nın haberine göre törene, maden işçilerinin yanı sıra CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Zonguldak Belediye Başkanı CHP'li Muharrem Akdemir, Kozlu Belediye Başkanı AKP’li Kerim Yılmaz, TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya da katıldı.

‘DERS ÇIKARIYORUZ’

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden olduğunu söyleyerek, "Elbette bu kavgada zaman zaman yenik düştüğümüz oluyor, canımız yanıyor. Dünyada ve ülkemizin başka bölgelerinde madenci kardeşlerimizin yaşadıklarından ve bu bölgede kendi yaşadıklarımızdan dersler çıkarıyor, daha sağlıklı koşullarda, daha verimli çalışmanın yollarını arıyoruz" dedi.

SORUMLULUK İŞÇİYE YÜKLENDİ

Yapılan açıklamalarda iş güvenliği sorumluluğunun işçiye yüklenmesi dikkat çekti. Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, “İş güvenliği açısından her geçen daha iyi adımlar atılıyor” iddiasında bulunduktan sonra “Ancak iş güvenliği konusu mutlaka işin kendisinde başlayıp bitiyor. İşçi kardeşlerimiz iş güvenliği noktasında gereken tedbirleri almak durumunda” dedi.

TTK Genel Müdür Vekili Ercan Gebeş ise “Sizler evinizden, eşinizden ayrılırken helalleşerek ayrılıyorsunuz. Yeraltından çıkan madenciye ‘geçmiş olsun’ diyoruz. Başka mesleklerde bu hassasiyet yoktur, bunlar madenciliğe özgüdür. Kurum olarak iş kazalarını önlemek, iş sağlığı ve güvenliği konularında tüm tedbirleri almak için üzerimize düşenleri titizlikle yapıyoruz. Bu uğurda hiçbir masraftan kaçınmayız. Ülkemizde bu konuda en iyisi biziz. Ancak ne kadar yatırım yaparsanız yapın iş güvenliği bir kültürdür, bu kültürü hep beraber yerleştirmeliyiz. Ne yaparsanız yapın her şey eninde sonunda insanda bitiyor” dedi.

Dedesinin 73 yıl önce aynı ocakta öldüğünü söyleyen Gebeş, “Çalışmaya başlamadan önce ve çalışırken öncelikle kendiniz ve yanınızdakiler için emniyet tedbirlerini alın. ‘Aman bir şey olmaz’ demeyin. Bizim toplum olarak en büyük hastalığımız bu. Unutmayın önce emniyet, sonra üretim. Yoksa üretilecek tonlarca kömür, akacak bir damla kanın karşılığı olamaz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yitirilen madenciler için dualar okundu. İşçiler daha sora yeraltına inerek mesailerine başladı. (ZONGULDAK)

ÖNCEKİ HABER

Artık Gmail ile daha büyük dosyalar gönderebileceksiniz

SONRAKİ HABER

Çift haneli enflasyon doları uçurdu: 3,74 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...