02 Mart 2017 15:08

CHP’li Sarıbal: Pamuk ekimi bitiriliyor

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, AKP döneminde pamuk ekim alanlarının yüzde 40 oranında daraldığını açıkladı.

Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de 2016 yılında, tarım sektöründe son 20 yılın en kötü döneminin yaşandığını ifade etti.

Pamuk üretimi konusunda dünya ve Türkiye’den çarpıcı veriler paylaşan Sarıbal şu bilgileri verdi: 

- AKP döneminde pamuk ekim alanları 721 bin hektardan 434 bin hektara düştü, yani yüzde 40 oranında daraldı.
- Lif pamuk üretimi ise 988 bin tondan 738 bin tona düştü, yani yüzde 25 oranında azaldı.
- AKP döneminde ithal edilen 10 milyon ton lif pamuk için toplam 17 milyar dolar ödendi.
- 2003-2016 döneminde tüketici fiyatları yüzde 181 artarken; kütlü pamuk alım fiyatları yüzde 125 arttı.

EKİM ALANLARI DARALIYOR

Türkiye’de uygulanan tarım politikaları nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksek olması, üretim yapılan Ege ve Çukurova bölgelerinde alternatif ürün çeşitliliğinin fazla olması ve ABD gibi ülkelerin uyguladığı politikalar sonucunda pamuk ekim alanlarının azaldığını söyleyen Sarıbal, “AKP’nin iktidar döneminde mazot ve gübre fiyatları yüzde 250 oranında artış göstermiştir. Bu dönemde tüketici fiyatları genelde yüzde 181 artarken; kütlü pamuk alım fiyatları yalnızca yüzde 125 artmıştır. Bu rakamlar pamuk üreticisinin uğradığı mağduriyeti açık şekilde gözler önüne sermektedir. Sıfır gümrük vergisi ile istenildiği kadar pamuk ithal edilebilen, ancak alternatif ürünlerin gümrük vergileri ile korunduğu bir ortamda pamuk üreticisinin daha ne kadar üretime devam etmesi beklenebilir? Türkiye’nin dünya piyasalarında özellikle de sübvanse edilmiş pamuklarla rekabet edebilmesi, pamuk üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması ve pamuk kalitesinin artırılabilmesi için pamuk üreticisi desteklenmelidir” diye konuştu.

ÇELİK’E, AHUDUDU SORULARI 

Sarıbal, TBMM’de ahududu üreticilerinin sorunlarına da değindi. Basın açıklamasının ardından Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Sarıbal önergesinde  “Hükümetin başka ülkelerin çiftçilerine kazandıran ithalat politikaları devam ederse, Türkiye’de ahududu üreticiliği bitecektir” dedi.

Bakanlığın bu konuda aldığı tedbirleri de soran Sarıbal, alıcı bulunamaması nedeniyle 1000 ton ahududunun soğuk hava deposunda beklediğini ve yeni hasadın yaklaştığını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Milas'ın pazar esnafı: Ne alabiliyoruz ne satabiliyoruz

SONRAKİ HABER

OHAL'de 103 bin kişi hakkında işlem yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...