01 Mart 2017 19:13

Kocaeli Dayanışma Akademisi bilim ve eğitimi tartıştı

Kocaeli Dayanışma Akademisi, bu hafta "Bilim, Eğitim, Ekmek ve Gül, Üniversite Ne İçin Kim İçin” konu başlığıyla derslerine devam etti. 

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi'nde (KODA) bu hafta, Yrd. Doç. Dr. Derya Keskin'in “Bilim, Eğitim, Ekmek ve Gül, Üniversite Ne İçin Kim İçin” konu başlığı ile derslerine devam etti. Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında yapılan derslere öğrencilerin ve halkın yoğun katılımı dikkat çekti. 

'ÜNİVERSİTE EMEK PİYASASI İÇİN EĞİTİM VERMEKTE'

Türkiye'deki eğitim sisteminin sermaye piyasasına yönelik olduğunu belirten Keskin, eğitimin gerçek hayallerden uzak tek tipleştirilmiş bireyler yetiştirdiğini belirtti. Öğrencilerin, özelde ailelerin ve genelde piyasanın, sermayeye katılım yapacak iş kollarında olan eğitim alanlarına yöneltildiğine değinen Keskin, bu tip yaklaşımların neoliberalizm eğitim sisteminin devlet tarafından desteklenmesi ile gerçekleştirildiğini söyledi.

Öğrencilerin emek sermayesinde yer edinmek amaçlı bölümler okuduğunu da dikkat çeken Keskin, “Öğrenciler eğitim aldıkları dersleri değil, sadece meslek edinebildikleri alanlara yöneliyor, bu da derslerin ve eğitimin anlamsızlığını gösteriyor” dedi. Öğrencilerin kültürel anlamda üniversitelerde bölüm tercihi yapamadığını aktaran Keskin, “Eğitim emek sermayesi ile geliştirildiği için üniversiteler öğrencilere hiçbir şey kazandırmıyor” dedi. Eğitim sisteminin fast food tüketim tarzına evrildiğini dile getiren Keskin, bu tarz eğitim sisteminin insan yaşam tarzına da zarar verdiğini belirtti. 

'AKADEMİLER ÖZERK VE ÖZGÜR OLMALI'

“Nasıl bir üniversite” sorusuna da yanıt aradıklarını söyleyen Keskin, “Araştırma yapan, bilim üreten insanların bir arada aynı çatı içinde olması gerekir, akademilerin özerk, eğitim ve öğretimlerin özgür olması gerekir” şeklinde çözüm önerilerinde bulundu. Nasıl bir üniversite sorusu ardından Nasıl bir eğitim” sorunun da cevaplanması gerektiğini söyleyen Keskin sözlerini, "Eğitim; iyi ve dürüst bilgi edinme amacı gütmeli” sözleriyle son verdi. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

Grup Yorum üyeleri tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan bir süre anket istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...