01 Mart 2017 13:22

SAP Sosyalist Enternasyonal’den ayrılıyor

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi, kuruluşundan beri üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’den ayrılma kararı aldı.

Paylaş

Koaliston Hükümetinin büyük ortağı İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi, kuruluşundan beri üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’den ayrılma kararı aldı.

Dün yapılan parti yönetimi toplantısında Sosyalist Enternasyonal’in modern olmadığı ve bazı üye partilerin sosyal demokrat kriterlere uygun davranmadığı değerlendirmesi yapıldı ve oy birliğiyle örgütten ayrılma kararı alındı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Sekreteri Andrine Winther, Sosyalist Enternasyonal’in modası geçmiş ve beklentileri karşılamayan bir örgüt olduğu değerlendirmesini yaptıkta sonra, “Üyeler için kriterler belirlenmesi için önerilerde bulunduk. Partilerin demokratik olmayan yönde değişimleri halinde örgütün tavır alma olanağı olmalı ama ne yazık ki bu taleplerimiz karşılık bulmadı” açıklamasını yaptı.

İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi, daha önce pek çok kez Sosyalist Enternasyonal’i örgütün değer yargılarına aykırı tutum takınan partilere karşı tutum almadığı için eleştirmişti.

“Arap Baharı” sırasında İsveç Sosyal Demokrat İşçi Partisi, Danimarka, Norveç ve Finlandiya’daki kardeş partileriyle birlikte Sosyalist Enternasyonal’e bir mektup yazarak Tunus Başbakanı bin Ali ile Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in partilerinin enternasyonalden  ihraç edilmesini talep etmişti. İsveç Sosyal Demokratları, Nıkaragua’da Sandinistlerin kürtajı yasaklamalarına tepki göstermiş dönemin parti sekreteri Carin Jämtin, “Tecavüze uğrayan 13 yaşındakilere bile kürtaj hakkı verilmiyor” diyerek Sandinistlerin örgütten atılmasını talep etmişti.

CHP’NİN DE  İHRACINI İSTEMİŞLERDİ

Sosyal Demokrat İşçi Partisi, bir dönem de CHP’nin demokrasi, Kürt sorunu ve insan hakları gibi konularda örgütün değer yargılarına aykırı davrandığını belirterek CHP’nin örgütten atılmasını talep etmişti. Evrensel’in konu hakkındaki sorularını cevaplayan partinin Dalarna Bölgesi Ombudsmanı Evin Çetin, Sosyalist Enternasyonal içinde demokratik olmayan ve evrensel değerleri savunmayan içinde CHP’nin de yer aldığı pek çok partinin olduğunu ve tüm eleştirilere rağmen bu tür partilere her hangi bir yaptırım uygulanmadığını söyledi.

Enternasyonalin hantallaştığına ve enternasyonal dayanışmanın gereklerini yerine getirmediğine dikkat çeken Çetin, “Örgütün başındaki kişi 25 yıldan beri başkanlık yapıyor ve tüm eleştirilere rağmen görevini bırakmaya niyetli değil. Tüm bunlardan dolayı hantal ve modası geçmiş örgütlenmeden ayrılmamamız zorunlu hale geldi” diyor. Çetin, enternasyonal dayanışmanın gereklerini yerine getireceklerini de ifade etti. (StockholmEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Aysel Işık tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Hande Fırat, 'istifa' iddiasını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...