01 Mart 2017 08:46

Marteniçka ile bahara merhaba

Lüleburgaz’da Kent Konseyi, gelenekleri hatırlamak, gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak amacıyla Mart İpi (Marteniçka) yaptı.

Paylaş

Kışın bitmesi baharın gelmesi her toplumda başka biçimlerde kutlanagelmiş. Balkan halkları baharın gelişini Marteniçka takarak kutlar. Türkiye’de yaşayan Balkan göçmenleri arasında da çok eski bir gelenektir Marteniçka.

1 Mart’ta, kırmızı beyaz ipliklerle örülen değişik motiflerde bileklikler takılır. Beyaz; uzun ve sağlıklı bir ömrü; kırmızı mutluluğu ve bereketi temsil eder. Marteniçka’nın takılma zamanı olduğu gibi bir de çıkarılma zamanı var. Bu zamanlar ilk kırlangıç görüldüğünde olabilir. Ya da bir leylek kuşu. Kimilerine göre bazen bu kuş martı ya da turna da olabilir. Havada bahsi geçen kuşlar görüldüğü an, bu bileklikler çıkarılıp en güzel dileklerle, çiçek açmış bir ağacın dalına bağlanır! "Bahar Nene"ye ya da Balkan'da söylendiği haliyle "Babo Marta"ya merhaba denir.

Marteniçkalar el yapımıdır, asla satın alınamaz, yalnızca hediye edilebilir, mütevazı bir dilekle bileğe bağlanır, baharda çiçek açan ilk ağaç dalına bağlanır ve yeterince beklenirse dilek mutlaka gerçekleşir.

KENT KONSEYİ MART İPİ YAPTI

Lüleburgaz’da Kent Konseyi, gelenekleri hatırlamak, gelecek nesillere aktarmak ve yaşatmak amacıyla Mart İpi (Marteniçka) yaptı.

Marteniçka yapımı için kadınlar, Lüleburgaz Belediyesi etkinlik katında bir araya gelerek birlikte Mart ipi yaptılar. Kent Konseyi Başkanı Aysel Balkan Tan, marteniçkaların kent halkına ücretsiz olarak hediye edileceğini belirtti. Marteniçkalar, efsaneye göre Mart İpi takan kişi, leylek gördüğü zaman bileğindeki mart ipini yemiş veren bir ağaca bağladığı zaman çok istediği bir dileğinin gerçekleşeceğine inanılıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

ETUCE başkanı: Akademide kıyım ülkeyi geleceksizleştirir

SONRAKİ HABER

Ankara'daki yıkım skandalı Meclis'e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...