01 Mart 2017 07:53

İZELMAN'da arabulucu süreci de sona erdi

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN'da Genel-İş ile yönetim arasındaki TİS görüşmelerinde bir aylık arabulucu döneminde anlaşma sağlanamadı.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının yüzde 9'luk zam dayatmasından dolayı, İZELMAN'da devam eden TİS görüşmelerinin arabulucu süreci de anlaşmazlıkla sonuçlandı. İZENERJİ işçilerinden sonra önümüzdeki günlerde İZELMAN işçileri de büyükşehir belediyesine grev kararı asacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZELMAN şirketinde örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şube ile büyükşehir yönetimi arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir aylık arabulucu döneminde anlaşma sağlanamadı.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım hizmetlerini yürüten ESHOT Genel Müdürlüğü, su ve kanal hizmetlerini yerine getiren İZSU Genel Müdürlüğü ile idarenin fen işleri dairesi, mezarlıklar dairesi, katı atık dairesi, idari birimler gibi 17 farklı biriminde çalışan 7 bin işçiyi ilgili ilgilendiren, 2 Aralık 2016'da başlayan TİS görüşmelerinde taraflar 9. kez bir araya geldi ancak son oturumda da işçileri yakından ilgilendiren ücret zammı gibi ekonomi maddelerde ilerleme kaydedilemedi.

Genel İş sendikası, ilk olarak işyerinde yüzde 40, yüzde 20 eksik ücretle çalışan işçilerin sorununun çözülerek eşit işe eşit ücret anlayışının hayata geçirilmesini istedi. Bunun yanı sıra yüzde 25 zam talebinde bulundu. Ancak işverenin zam teklifi enflasyon oranı olan yüzde 9'da kaldı.  İZELMAN işçileri önümüzdeki günlerde yapacakları açıklamayla İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne grev kararını asacak. Geçtiğimiz günlerde de yine İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZENERJİ şirketinde örgütlü Genel İş İzmir 2 Nolu Şube'nin TİS süreci tıkanmış ve grev süreci başlatılmıştı.

'REEL ENFLASYONUN ALTINDA ZAMMI KABUL ETMİYORUZ'

Evrensel'e konuşan Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan, mevcut teklifi kabul etmelerinin mümkün olmadığının altını çizerek "Bizim reel enflasyonun altındaki zamlara dayanacak gücümüz kalmadı. Grev kararını astıktan sonra kalan süreyi, tabanımızla birlikte kararlar alarak en etkin şekilde sürdüreceğiz. Ayrıca bu süreçte yine TİS'leri tıkanan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube ile ortak hareket edeceğiz. Şimdi birliğimizi ortaya koyma zamanı. Biz sözleşmenin masada bitmesini istiyoruz ama Büyükşehir Belediyesi yüzde 9 zam ısrarını sürdürürse biz de gerekeni yapacağız" dedi.

EN BÜYÜK SORUN ÜCRET ADALETSİZLİĞİ

İZELMAN’da çalışan işçilerin yaşadıkları sorunların başında ücret adaletsizliği geliyor. Şirkete 2009 yılında alınan işçiler diğer işçilere göre yüzde 20, 2011 yılında alınan işçiler ise yüzde 40 eksikle çalışıyor. Bu fark kendini sosyal haklarda da gösteriyor. Son 3 sözleşmenin ana gündemi bu adaletsizliğin giderilmesiydi ancak bu sorun şimdiye kadar çözülebilmiş değil. Son TİS görüşmelerinde aradaki farklarla ilgili yapılan iyileştirmeler işçilerin beklentisini karşılayamadı. İZELMAN’da hâlâ 2500 civarında işçi diğer işçilere göre eksik ücret alıyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da toplu taşıma işçileri grevde

SONRAKİ HABER

Üreticilerden 'Hayır'lı pazar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...