28 Şubat 2017 10:03

Şekspir’in 'göçüp giden' kralları, Yeni e'nin Mart sayısında

Yeni e'nin Mart sayısı, Shakespeare'in eserlerindeki taht kavgalarını masaya yatırıyor. 6 yazar Shakespeare'in muktedirlerini inceledi.

Paylaş

Aylık kültür sanat edebiyat dergisi Yeni e’nin Mart sayısı, yine farklı alanlardan birçok yazı ve ürünle dolu. Tarihten ve güncel konular, çeşitli kültür sanat dallarından eleştiriler, şiirler, öyküler, çizimler derginin sayfalarında yer alıyor.

Yeni e kapağında Ahmed Arif’in Anadolu şiirinden dizelere yer veriyor: “Ne İskender takmışım, / Ne şah, ne sultan / Göçüp gitmişler, gölgesiz!” Derginin özgün kapak resmi ressam Solmaz Aksoy tarafından yapıldı.

Dosya sayfalarında ele alınan konu ise “Şekspir’in kralları” başlığını taşıyor. Altı yazar, Orhan Alkaya, Kemal Aydoğan, Cem Uslu, Koray Demir, Tamer Levent ve Eren Aysan, büyük tiyatro yazarı Shakespeare’in eserlerindeki farklı bir kralı, hükümdarı, taht kavgasını yazmış. Kral Lear’dan Sezar’a, kimisi gerçek tarihi kişilikler de olan muktedirler inceleniyor.

SANATTA BİR HAYALET

Yeni e’nin ilk sayfalarında art arda gelen yazılar, dünyanın farklı yerlerinde Marksizmi ve devrimci mücadeleyi konu edinen sanatsal ürün ve etkinlikleri konu ediniyor.

Çağdaş Günerbüyük “Hayalet” yazısında, dünya galası Berlin Film Festivali kapsamında yapılan Genç Karl Marx filminin kahramanının hayatına bakışını ve sinemada gezinen hayaleti ele alıyor.

Aydın Çubukçu Londra’daki Devrim: Rus Sanatı 1917-1932 sergisi’ndeki eserlerin ve serginin ideolojisine dair yazısında “Ekim’in ruhu, sarayın duvarlarını zorluyor” diyor.

ABD’nin New York şehrindeki bir başka sergi de Ekim Kılıç’ın kaleminden okurla buluşuyor. 1970’ler Amerikan radikal solunun basılı yayınları sergisi, sıkça tarihle bugünü karşılaştırmaya olanak vererek söylüyor: “Canavarın karnında bile mücadele mümkündür”.

DİRENME TARİHİ

Can Semercioğlu’nun kitap ekleri ve yayımladıkları kitap “yazıları” hakkındaki yazısı çarpıcı bir başlığa sahip: “Size ekte bir tanıtım yazısı gönderiyorum”.

“Kültürel çölden hüsran manzaraları” başlıklı yazısında Dağhan Irak “popüler kültürün günübirlik karakterlerinin ekmek kuyruğuna girercesine dahil olduğu evet kampanyası”ndan yola çıkıyor.

Mithat Fabian Sözmen, Hollanda’daki büyük Nazi karşıtı grevi, Ulaş Başar Gezgin Direnme Savaşı kitabı, Besim Can Zırh ODTÜ Tarih Direniyor kitabı hakkında yazılar kaleme almış.

Ayrıca dergide İnci Aydın Abidin Dino desenleriyle Gülten Akın şiirinin buluşmasını, Halim Şafak Tuğrul Tanyol şiirini, Eray Canberk İlhami Bekir’i, Belma Fırat felsefi bir bakışla Cizre’yi ele alıyor. Salih Aydemir ve Gökhan Tok da yazılarıyla Yeni e’de yer alıyor.

Melike Belkıs Aydın’ın söyleşi yaptığı isim, Deniz Durukan. Durukan’ın şiirinden çıkan davet başlıkta şöyle deniyor: “Cüret etmeliyiz ve buna şaşırmamalıyız”.

Gülce Başer bu ay Ahmet Telli’nin Belki Yine Gelirim kitabının eleştirisini yapıyor: “SOS veren yalnızlık”. Ocak ayında hayatını kaybeden Mustafa Öneş hakkındaki yazı Nalan Çelik’e ait.

ŞİİR VE ÖYKÜLER

Şiirleriyle Yeni e’nin Mart sayısında yer alan isimler Sennur Sezer, Refik Durbaş, Narin Yükler, Nazan Şahin, Gülsüm Cengiz, Güray Özçelik, Şahin Altuner, Kadir Sevinç, Asım Gönen, Fatma Yeşil, Mesut Akatay, Yusuf Yağdıran ve Lale Alatlı çevirisiyle Yorgos Yanopulos. Öykücüleri ise Adnan Özyalçıner, Zeliha Gürel, Zeynep Sönmez, Tunç Kurt, Mesut Barış Övün, Ümran Ersin. Esin Erdem, Firuze Engin, Solmaz Aksoy ise çizimleriyle dergide yer alan isimler. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TRT’de işe giren adaydan AKP'li vekile 'teşekkür' ziyareti

SONRAKİ HABER

DİSK’ten Eskişehir’de 'Hayır' çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...