28 Şubat 2017 07:49

Teori ve Eylem’in dördüncü sayısı çıktı

Aylık sosyalist teori ve politika dergisi Teori ve Eylem’in yayınlanan dördüncü sayısında referandumdan eğitime çok sayıda yazı yer aldı.

Paylaş

Teori ve Eylem, dördüncü sayısında, referandumdan eğitime, faşizm tartışmalarından 8 Marta kadar birçok konuya değiniyor. 16 Nisan’da artık sonuca bağlanacak olan referanduma ilişkin hem güncel hem de referandumun ötesinde içinde bulunduğumuz siyasal süreç ve gidişatı değerlendiren yazılar, bu sayıda kendisine yer buldu. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe giderken kadınların mevcut durumu ve Ekim devriminin mirası iki ayrı yazıda ele alındı. Ayrıca, eğitimdeki gericileşme ve son sayısını Marksizm eleştirisine ayıran Demokratik Modernite dergisinin yaklaşımı da eleştiri konusu yapıldı.

Derginin son sayısında yazılar şöyle:
- İhsan Çaralan, her siyasal yaklaşımın kendi gerekçeleriyle hayır dediğini belirtirken, sosyalistlerin ‘hayır’ının anlamını açıkladı.
- Tek adam rejimi ile kapitalist tekeller, genel olarak tekeller ile faşizm de dahil devlet biçimleri arasındaki ilişkiyi Kadir Yalçın, “Cumhurbaşkanlığı sistemi, tekçilik ve faşizm!” yazısında değerlendirdi.
- Türkiye’nin “darlık” ile tanımlanabilecek ekonomik durumunda yasalaşan “varlık fonu”nu Sinan Alçın analiz etti.
- 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken referandumu, referandum sürecindeki ikilemleri ve “kazandıkları ne varsa kaybetme riskiyle her geçen gün daha fazla yüzleşen” kadınları Fulya Alikoç yazdı.
- Kadınların Ekim Devrimi’ne ve Ekim Devrimi’nin kadınlara kazandırdıklarını Olcay Geridönmez, “8 Mart’a giderken Ekim Devrimi’nin hatırlattıkları”nda yazdı.
- Demokratik Modernite’nin son sayısında “Kuramsal Marksizmin tıkanıklıkları ve çözüm arayışları” başlığı altında Marksizm, “indirgemeci”, “determinist”, “devletçi” vb. ithamlarla eleştirisi konusu yapıldı. Arif Koşar, “Demokratik Modernite’nin ‘Marksizm eleştirisi’nin eleştirisi” başlıklı yazısında bu iddialara cevap verdi.
- Adnan Gümüş; “Medreseden öte ‘değerler eğitimi’ altında her dersin din dersine dönüştürülmesi” başlıklı yazısında eğitim sistemi ve müfradattaki dinci-mezhepçi dönüşümü ele aldı.
- Metin Akarsu, KHK ile yakın zamanda kapatılan Evrensel Basım Yayın’ın son kitaplarından birisi olan “Diyalektik Yöntem ve Materyalizm”i yazdı.

Teori ve Eylem’i basılı halde abone olarak ya da kitabevlerinden takip edebilir; ayrıca teoriveeylem.net’ten adresinden izleyebilirsiniz. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çin, 2. çocuk isteyenlere maddi yardım yapacak

SONRAKİ HABER

AYM, Garo Paylan'a verilen 'soykırım' cezasını iptal etmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...