28 Şubat 2017 04:42

Hükümet kendi KHK’sine uymadı; OHAL Komisyonu kurulmadı

Hükümetin geçtiğimiz ay çıkardığı KHK’yle 1 ay içinde kuracağını ilan ettiği OHAL Komisyonu hala kurulmadı.

Paylaş

Hükümet, Avrupa Konseyi’nin denetleme sürecine yeniden alınmamak ve 12 yıl geriye ‘resmen’ gitmemek için kurma sözünü verdiği ‘OHAL işlemlerine itiraz mekanizması’nı yaşama geçirmedi. Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun üyelerinin belirlenmesi için 1 aylık süre koşulu koyan KHK’ye hükümetin kendisi uymadı. Kararname 23 Ocak’ta çıkartıldı ancak kurulacağı söylenen Komisyon kağıt üstünde kaldı; binası, görev yapacak isimler, sekretaryası hâlâ oluşmadı.

23 Ocak’ta yayımlanan KHK ile, OHAL döneminde atılan adımlardan doğan mağduriyetlerin giderilmesi için Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu. Komisyonun amacı, “Başka bir idari işlem tesis edilmeksizin, doğrudan KHK hükümleri ile tesis edilen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak” olarak belirlendi.

7 kişilik komisyonun üyelerinin üçünün Başbakan, birinin Adalet Bakanı, birinin İçişleri Bakanı, ikisinin ise HSYK tarafından atanacağı ifade edildi. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş. 13 Şubat’ta da komisyonun kurulup kurulmadığı ile ilgili soruya “Bu mekanizma hızla kuruluyor” yanıtını verdi. Başbakan Binali Yıldırım ise “1-2 haftaya çalışmaya başlar” dedi. Ancak Başbakan’ın bu sözlerine karşın Cumhuriyet gazetesinin ulaştığı Başbakanlık kaynakları, yapılan çalışmalara yönelik bir bilgi vermedi.

Halen Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında “denetleme sonrası süreçte” bulunan Türkiye ile ilgili kritik bir oylama ocak ayında AKPM’nin kış oturumunda yapıldı. Hükümet, Türkiye’nin bu oylama ile seviyesinin düşmesini önlemek için son anda çıkarttığı KHK ile Strasbourg’u ‘tatmin etme’ sözü verdi. Başta KHK ile ihraç edilenlerin Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının olmaması nedeniyle, AİHM’de şimdiden ‘dosya dağı’ oluştu, Türkiye aleyhinde yapılan başvurular yüzde 276 oranında artış kaydetti. AİHM’nin bu başvuru yükünün altında kalabileceği endişesiyle Ankara, OHAL komisyonunu bir ara formül olarak kurdu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Orman ürünleri üretimi yapan işyeri yandı

SONRAKİ HABER

FT: Erdoğan kendini demir yumruklu bir lider olarak sunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...