28 Şubat 2017 00:00

‘2 aydır makineler çalışmıyor’

Ankara Mobilyacılar Sitesi'nde esnaf, yaşanan kriz nedeniyle 2 aydır makinelerini çalıştıramıyor, 4 yıldır ise para kazanmayı unutmuş.

Paylaş

Baran KOZAN
Emine ÇELİK
Ankara

Ankara Mobilyacılar Sitesinde (Siteler) esnaf dertli. Görüştüğümüz küçük işletme sahipleri Türkiye ekonomisinin gidişatını “2 aydır makinelerimizi çalıştıramıyoruz” sözüyle özetliyor. Esnaf umudunu düğün sezonuna bağlamış, yaz ayını bekliyor. 

Anayasa referandumu tartışmaları sürerken bir yandan ekonomide de kötü gidişat sürüyor. Dolardaki artış siyasi gelişmelerle birlikte iyice kızışıyor. 2001 krizinin ağır şekilde vurduğu, büyük esnaf yürüyüşüyle hatırlanan Siteler’de de esnaf ekonominin bu durumundan birebir etkilenmiş durumda. Dolardaki artışla işlerinin durduğunu dile getiren bir esnaf, “Biz buraya patronculuk oynamaya gelmiyoruz. Bizim derdimiz emeğimizle para kazanmak. Ama bugünün şartlarında bunu bile sağlamıyorlar. 2 aydır makinelerimizi çalıştıramıyoruz. Zaten borçla gidiyorduk, iyice borçlandık. 4 yıldır para kazanmayı unuttuk. BAĞ- KUR’a, SGK’ye, herkese borçluyuz” diyor.

Sitelerde sadece büyük firmaların ve devletten ihale alabilen şirketlerin iş yapabildiğini söyleyen başka bir esnaf da “Şu an piyasada iş yapan sadece yandaş büyük firmalar. Paylaşıyorlar. Ona oradan ihale, buna buradan ihale. Bizi düşünen yok. Bugün Mecliste milyonları bulan telefon faturası olanlar var. Biz faturamızı yatıramıyoruz. Biz zehrin içerisinde kazanıyoruz, onlara vergi olarak veriyoruz. Onların yaptığına bak” diye dert yanıyor. 

‘YAZA KADAR DİRENMEYE ÇALIŞIYORUZ’

“Dükkana kilidi vurup çıksak, dışarıda da iş yok. Bir şey yapamayacağız. 4-5 aydır içeriye giriyoruz. Tek umudumuz şu anda sezon. Sezon açılırsa belki bir şeyler yapacağız” diyen esnaf, sezon açılınca da iş yapıp yapamayacağından kaygı duyduğunu da eklemeden edemiyor. 

Ekonomik durgunlukta dükkanlarının açık olmasının bile kendileri için masraf olduğunu belirten diğer bir esnaf da, “Çocuk okutuyoruz, direnmeye çalışıyoruz. Sadece dükkanın açık olmasının maliyeti 5 bin lira. 4 ayda 20 bin lira içeriye girdik. Doların-altının seyri, hükümetin tavrı piyasayı etkiliyor. Kış şartları da etkilenince. Kimse parasını ortaya çıkarmıyor. Biz devletin insafına kaldık” diyor.

Hükümetin sigorta prim ödemelerini ertelemesi de, asgari ücretli çalıştıranlar için verdiği teşvikler de esnafı rahatlatmamış, “Asgari ücret primini ödeyemiyoruz. Biz sigortalı adam çalıştıramadıktan sonra bize 90 lira teşvik versen de bu sözde kalır. Ya adam çalıştıramıyoruz ya da kayıt dışı adam çalıştırıyoruz. Düşür sigorta primini, biz burada sigortalı adam çalıştıralım” diyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Gazetecilik meslek örgütleri dayanışma toplantısı düzenledi

SONRAKİ HABER

Trump askeri harcamayı 54 milyar dolar artıracağını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa