27 Şubat 2017 12:14

Cizre'de öldürülen gazeteci için yakalama kararı Mecliste

Cizre'de, sığındığı bodrumda öldürülen gazeteci Rohat Aktaş hakkında ölümünden 4 ay sonra yakalama kararı çıkarılması Adalet Bakanı Bozdağ'a soruldu.

Paylaş

Haber takibi için gittiği Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasakları sırasında mahsur kaldığı için sığındığı bodrumda öldürülen Azadiya Welat Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama kararı çıkartması Meclis gündemine taşındı. 

HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan, Rohat Aktaş’ın ölümünden 4 ay sonra skandal bir kararla yakalama kararı verilmesini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. 

Rohat Aktaş’ın öldürülmesine neden olan gelişmeleri de hatırlatan Dilek Öcalan, Bakan Bozdağ’dan şu sorulara yanıt istedi:

*Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ifadesine başvurmak için Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a ulaşılamadığını nasıl tespit etmiştir?
* Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi Rohat Aktaş’ın ifadesine başvurmak için hukuki süreci işletmiş ise Rohat Aktaş’ın 4 ay öncesinde Cizre’deki bodrumda yaşamını yitirdiğinden haberdar değil midir?n Diyarbakır 4 Ağır Ceza Mahkemesinin Rohat Aktaş’ın ölümünden habersiz olması ve dava açması bir hukuk skandalı değil midir?n Savcılık makamı Rohat Aktaş’ın yaşamını yitirmiş olmasından haberdar ise hakkında tutuklama kararı çıkartarak neyi amaçlamaktadır?
* Bu hukuk skandalından Adalet Bakanı olarak haberdar mısınız?
* Bu konuyla ilgili herhangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz?
* Haber takibi yaptığı sırada yaşamını yitiren Gazeteci Rohat Aktaş’ın ölümüne dair bakanlık herhangi bir soruşturma yürütmüş müdür? Yürütülmüş ise soruşturmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılmış mıdır ya da paylaşılacak mıdır?
* Cizre’deki yasak süresince kovuşturmaya uğramış güvenlik görevlisi var mıdır? Varsa hangi suçlardan kovuşturma yapılmıştır?

NE OLMUŞTU?

Gazeteci Rohat Aktaş’ın ölümünden 4 ay sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 10 sayfalık iddianamede;  Kanun hükmünde kararname ile geçtiğimiz yıl kapatılan Azadiya Welat gazetesinin kasım ve aralık 2015’te yayımlanan 16. sayısında örgüt propagandası yapıldığı iddiasıyla, Rohat Aktaş’ın 7.5 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılması istenmişti. Savcılık makamı tarafından ifadesi alınmadığı gerekçesiyle 9 Mayıs 2016 tarihinde Aktaş hakkında yakalama emri çıkarmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 {{309868}}

ÖNCEKİ HABER

New York’ta basın özgürlüğü protestosu

SONRAKİ HABER

İsveç’te mülteci kampında yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...