27 Şubat 2017 10:52

Silivri'de termik santrale karşı 'serbest kürsü' kuruldu

Silivri ve Çerkezköy’de kurulacak termik santral alanına yaşam alanı savunucularının tepkileri sürüyor.

Paylaş

İstanbul Silivri’de 480, Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde ise 64 hektar alanı kapsayacak termik santrale tepkiler dinmedi. Silivri'de bir araya gelen yaşam alanı savunucuları tarıma elverişli bu alanda kurulacak termik santralin çevre katliamına yol açacağını vurguladı.

Termik santrale karşı çıkanlar Silivri Çevre Derneği'nin çağrısı üzerine Silivri sahilinde 'Termik Santrala Hayır' diyerek 'Serbest Kürsü' kurdu. Etkinliğe, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özcan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, AKP İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, AKP İlçe Başkanı Rıfat Kutlu, eski İstanbul Çevre İl Müdürü Yavuz Çengel, Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.

‘KAMULAŞTIRMA SÜRECİ BAŞLATILDI’

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, hükümetten santral kararını yeniden gözden geçirmesini istediklerini anlatırken, bilim insanlarının da katılımıyla kısa süre önce yaptıkları toplantıda endişelerin dile getirildiğini söyledi. Başkan Işıklar, tepkiler sürerken geçen hafta içerisinde Resmi Gazete'de acele kamulaştırma kararıyla sürecin başladığını vurguladı. Çerkezköy Termik Santrali ismiyle duyurulan santral projesinin Silivri'nin 5 kilometre batısında, Çerkezköy ilçe merkezinin 7 kilometre doğusunda kaldığını söyleyen Başkan Işıklar, şöyle konuştu:
“Ülkemizin enerji, enerji çeşitliğine, enerjide bağımlılıktan kurtulmaya ihtiyacı var. Ama dünyada çok fazla enerji çeşidi var. Ülkemiz güneş enerjisi konusunda büyük bir potansiyele sahip. Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi'mizde (TÜRAM) yaptığımız küçük bir solar santralle tarım alanımızın enerjisini oradan sağlıyoruz. Bitkiler için bir tesis kurmayı planladık, iki küçük pervaneyle de onu karşılayabildiğimizi görünce çok sevindik. Belediye olarak hem güneş hem rüzgâr enerjisi üretebileceğimizi ispat etmiş olduk. Buradaki su havzası Lüleburgaz'a kadar bir çanak şeklinde. Burası bizim her şeyimiz.”

Silivri Belediye Başkanı Işıklar, milletvekillerinden konuyu tekrar meclise getirmelerini istedi. Başkan Işıklar sözlerinin son bölümünde Halaçlı bölgesinden çıkarılığ yıkanarak kömür kullanılmasına da karşı olduklarını söyledi.

Zonguldak Çatalağzı Termik Santralinde 2 yıl çalışan bir işçi bu tür tesislerin 5 kilometre çevresinde hava ve doğanın kirlendiğini ifade ederken, bir başka bölge sakini Tekirdağ'ın Pınarhisar İlçesi'nde yıllar önce yapılan çimento fabrikasının çevreyi nasıl kirlettiğini anlattı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bucalı kadınlar: Başkanlık hangi sorunumuzu çözecek?

SONRAKİ HABER

Erdoğan'ın başdanışmanı: ABD ile iş birliği yapmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...