‘Sadece başkan olacak kişiye hitap ediyor’

Mersin’in Yenişehir ilçesinde referandumda ‘Hayır’ diyecek yurttaşlar değişikliğin kendilerine olumlu tek bir şey ifade etmediğini anlattı.

27 Şubat 2017 03:16
Paylaş

Cemil UĞUR
Mersin

Anayasa değişikliğine ilişkin referandum öncesi Mersinli vatandaşlara fikirlerini sorduk. Mersin’in Yenişehir ilçesinde referandumda ‘hayır’ diyeceklerini söyleyen vatandaşlar, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Değişiklik sadece başkan olacak kişiye hitap ediyor.”

İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “Kendime yakın bulamadım. Sadece başkan olacak kişiye hitap ediyor, bize değil. Geçerse parlamentonun, halkın egemenliğinden çok, başkan olacak olanın egemenliği söz konusu olacak” dedi.

Ülkeyi tek adama teslim etmemek için ‘Hayır’ diyeceğini söyleyen Hidayet Ölmez, “Sayın Cumhurbaşkanımız çıkıp diyor ki, ‘Parlamenter sisteme göre Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanıyordu. Ama bu sistemde her türlü suçtan yargılanacak.’ Sözünün arkasını Sayın Cumhurbaşkanımız neden getirmiyor. Kaç milletvekillin imzası gerekiyor yargılanması için? Onu niye söylemiyor. 400 vekilin imzası olmazsa Cumhurbaşkanı yargılanamıyor. Peki 400 milletvekilli muhalefette var mı? Demek ki hangi suçu işlerse işlesin sonsuza kadar yargılanmayacak” dedi.

Bu ülkenin ‘hayır’a ihtiyacı olduğunu belirten Abuzer Çat, “Tek adama teslim olmamak için ‘hayır’a ihtiyacımız var” dedi. ‘Hayır’ diyen Tijen Altan’a neden ‘Hayır’ diye sorduğumuz da ise şu cevabı verdi. “Neden ‘evet’ önce onu sorgulamamız gerekiyor.” Zekeriya Gezek ise  “Zaten adalet yetersiz. Olanı da gidecek. Yetki tek adam elinde toplanacak onun için hayır diyorum” dedi.

İsmini vermeyen bir genç kadın, “Demokrasi için laiklik için yaşayabileceğimiz bir ülke için hayır diyorum” ifadelerini kullandı.

Kürtçe konuşan Halise Altınkaynak ise “Öldüğümüz için, çocuklarımız öldüğü için ‘hayır’ diyeceğim” dedi. Nurcan Özdemir de “El Bab’dan askerlerimizin ölüsü geldiği için ‘hayır’ diyorum” diye konuştu. Mehmet Gündüz ise “Hayır diyeceğim. Nedeni ise bu diktatörlüğe, bu zulme ‘evet’ demek vicdani değil” dedi.

Ali Orat isimli vatandaş Meclisteki kavgaları örnek veriyor: “Milletvekilleri masaüstüne çıkıp birbirlerini tekmeliyor, ısırıyor. Onun için ‘evet’ diyeceğim”. Referandum tercihinin ‘evet’ olduğunu söyleyen Halil Kaplan da “Ülkenin tek elden yönetilmesiyle dış devletlerin, bir daha 15 Temmuz gibi bir darbe girişimine kalkışmayacağını düşünüyorum. Tek elden yönetilmesi bence daha iyi ve Osmanlı’daki gibi tek adam yönetimine ‘evet’ diyorum” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Musul operasyonu ve Cubeyr’in Irak ziyareti

SONRAKİ HABER

Gençlik ve anayasa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...